TEGA PETKA NE SMETE ZAMUDITI!

PRED NAMI JE NAJBOLJ OBOŽEVANI PETEK – ČRNI PETEK


Bodimo iskreni: vsak petek težko pričakujemo, saj je uvod v nam vsem ljubi vikend, a tokratni petek bo še bolj zaželen. Razlog? Ker bo »črni« in nanj nismo pozabile niti Nepremagljive. Pa ste se kdaj sploh vprašali od kod izvira in kaj v resnici pomeni ta svetovni nakupovalni praznik? Odgovorimo vam na to vprašanje in z vami hkrati podelimo tudi nekaj idej za smotrne nakupe.

Od Američanov smo prevzeli marsikatero navado in običaj. Zanimivo je večina teh povezanih s potrošništvom, pri tem pa ni izjema niti Black Friday. Gre za neuradno poimenovanje petka, ki se v Združenih državah Amerike praznuje na četrti četrtek novembra in sledi zahvalnemu dnevu. Ta dan uradno otvarja obdobje predbožične nakupovalne norije. Večina trgovin vrata odpre že zelo zgodaj in ponudi posebne popuste, v zadnjem obdobju pa so se tovrstne ponudbe preselile tudi na splet.

Izraz črni petek sega v šestdeseta leta, prve razprodaje na dan po zahvalnem dnevu pa so se začele že leta 1924 v sloviti veleblagovnici Macy’s. Ime je dobil po prometnem kolapsu, ki je sledil dnevu po tradicionalnemu praznovanju. Nato so pa so mu dodali še finančno razlago, in sicer, da Black Friday označuje trenutek, ko trgovci začnejo kovati dobiček in iz rdečih preidejo v črne številke. Le-te namreč v finančnem svetu simbolizirajo pozitivne bilance.

Zadnja leta se je največji nakupovalni praznik na svetu udomačil tudi pri nas v Sloveniji. A zdaj ne gre več le za en dan, pač pa se je razpotegnil na pet dni in traja od zahvalnega četrtka pa vse do spletnega ponedeljka (spletna različica črnega petka), ki mu pravijo Cyber Monday. Na črni petek poteka tudi dan brez nakupov (Buy Nothing Day), neformalni dan protesta proti čezmernemu potrošništvu, ki ga svet obeležuje od leta 1992.

Ne glede na veselje nakupovalcev zaradi popustov na eni strani in trgovcev zaradi zaslužkov na drugi, pa so prizori deroče množice pred nakupovalnimi središči, ki niso več le del ZDA in filmov, ampak tudi naših nakupovalnihcentrov, nekaj kar zagotovo ni prav nič privlačno, sploh v sedanjih covidnih časih.

Da bi se temu izognili smo Nepremagljive za vas pripravile nekaj idej za katere vam ne bo treba iz udobnega in toplega zavetja svojega doma. Pri tem smo dale poudarek izdelkom, ki jih vsak med nami potrebuje in ne pomenijo le brezglavega zapravljanja ter luknje v denarnici konec meseca. Ne nazadnje je pred nami še cel veseli december …

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam