Tri majhne skrivnosti, ki jih lahko uvedete v svoj vsakdan in nam boste za njih večno hvaležne!

Drage Nepremagljive! Vem, da ste verjetno na polno zasedene. S službo, mogoče družino, pospravljanjem in ostalimi opravki, ki jim verjetno ni videti konca. In potem je tu še skrb zase, čas, ki naj bi bil namenjen samo vam in ga ponavadi na žalost zmanjka.

Na urnik bi seveda želele dodati vse; od telovadbe, joge, meditacije, a smo ženske na koncu dneva že tako utrujene, da si želimo samo postelje in dobrega spanca. Vsak dan si rečemo, da jutri pa res začnemo. S tekom ali mogoče z zdravim načinom življenja. In ta jutri dan za dnem prestavljamo. Vam je znano? Meni je, kljub temu, da je joga, ayurveda in skrb zase del moje službe. In kadar se odločimo za spremembe, želimo vnesti vse naenkrat in želimo, da rezultati pridejo čez noč. A vse vemo, da temu ni tako. Da so potrebni majhni koraki in vztrajnost. Zato sem se odločila, da vam predstavim nekaj nadvse koristnih nasvetov, majhnih “skrivnosti” iz ayurvede in joge, ki jih lahko vnesete v svoj vsakdanjik. A ne pozabite, potrebno je vsakodnevno izvajanje. Samo doslednost vodi do sprememb in rezultatov. 

1. TAKOJ ZJUTRAJ: ayurvedska skrivnost pitja tople vode

Ko topla voda steče skozi vaš prebavni trakt, očisti celoten prebavni sistem.

Eden izmed glavnih namenov ayurvede je izločanje toksinov iz telesa (ki se v ayurvedi imenujejo Ama). Toksini v telesu se nabirajo zaradi nepravilnega prehranjevanja, slabe prebave, stresa. Preprečevanje nabiranja toksinov v telesu, v naših celicah pa je ključnega pomena za naše zdravje. Ko je naš prebavni ogenj, v ayurvedi imenovan Agni, oslabljen, nizek, pomeni, da je naša prebava slaba, kar lahko povzroči, da v našem črevesju hrana ostane nepopolno prebavljena. Iz te mešanice se postopoma tvorijo toksini, ki pa so za naše telo strupeni in če jih ne izločimo, vstopijo v naš obtočilni sistem in blokirajo kanale cirkulacije, kar lahko privede do slabšega počutja, bolezni. 

In kaj lahko naredite vi?

Takoj zjutraj spijte kozarec tople vode. Lahko po želji dodate tudi malo ingverja, kurkume, ščepec soli ali sok limone. Pitje tople vode je namreč eden najbolj učinkovitih pristopov za odstranjevanje toksinov iz telesa, zato jo je priporočljivo piti večkrat na dan. Ko topla voda steče skozi vaš prebavni trakt, očisti celoten prebavni sistem in izloči nečistoče oz. toksine iz telesa. Močnejši prebavni ogenj (Agni) in učinkovitejše izločanje pa preprečita nabiranje novih toksinov v telesu, vaša prebava bo boljša, počutje pa sveže in lahkotnejše. Ayurveda prav tako priporoča, da vodo pijete 30 min pred obrokom.

2. ČEZ DAN: masaža čeljustnega sklepa

Ženske naj bi na dan izgovorile trikrat več besed kot moški, zato je masaža čeljusti za nas skoraj obvezna.

Ali ste kdaj pomislili, kako zelo uporabljate čeljustni sklep? Od govorjenja, žvečenja hrane, zaradi nezavednega stiskanja z zobmi ali škripanja z zobmi; pravzaprav čeljustni sklep dela neprestano in sodi med najbolj obremenjene sklepe. Ste že slišali, da masaža čeljusti sprošča in prinaša veliko koristi tvojemu telesu in zdravju? Ženske naj bi na dan izgovorile trikrat več besed kot moški, zato je masaža čeljusti za nas skoraj obvezna. V našem čeljustnem sklepu se namreč kopiči stres in kadar je naš čeljustni sklep zategnjen, pomeni, da so tudi naša jetra v krču in se ne morejo obnavljati ali razstrupljati. Masaža čeljusti prav tako pripomore k lajšanju glavobolov, migren in bolečin v vratu, saj je čeljust močno povezana z našo temporalno mišico. Če boste vsak dan vsaj minutko posvetili svoji čeljusti, bo vaše telo bolj sproščeno, spočito in spanec bolj kakovosten. 

Kako se lotimo samomasaže čeljustnega sklepa?

Najprej s blazinicami prstov samo potapkajte področje svoje čeljusti. Nato z blazinicami treh prstov poiščite čeljustni sklep in začnite s krožnimi gibi. Najprej v eno in nato v drugo smer po vsaj 10 ponovitev.

Ko končate, mišice čeljustnega sklepa še sprostite in sicer tako, da rahlo potisnete v čeljustni sklep z blazinicami prstov in vlečete navzdol, vendar naj prstne blazinice ostanejo na mestu in ne drsijo navzdol. Ustvarjate pritisk in obenem sproščate, a pazite, da bolečina ni premočna. Zehanje je odličen znak, saj to pomeni, da se oglaša parasimpatiči živčni sistem, kar pomeni sproščanje napetosti iz telesa. 

3. PRED SPANJEM: trebušno dihanje

Dihanje je vir našega življenja.

Preden zaspite, lezite v posteljo in globoko trebušno zadihajte. Pravilno diafragmično dihanje ima namreč mnogo pozitivnih učinkov na vaše telo. Ne samo, da pomiri in omogoči boljši spanec, prav tako pospešuje limfo, uredi prebavo, obnavlja možgane, uravnava simpatični in parasimpatični živčni sistem, masira notranje organe, skrbi za njihovo stimulacijo in še mnogo več. Prav tako je naša diafragma, oziroma trebušna prepona, najbolj pomembna mišica, ki skrbi za dih. Zato je zelo pomembno, da jo treniramo in izboljšamo svoje dihanje, ki je vir našega življenja. 

Kako dihamo trebušno?

Lezite v posteljo, v primeru, da sedite pa poravnajte hrbtenico in celotno telo. Telo naj se med dihanjem ne spušča in ne dviga. Popolnoma se sprostite. Najprej izdihnite iz telesa kolikor je to mogoče. Eno roko nežno položite na svoj trebuh, drugo pa na prsni koš, saj boste tako lažje spremljali svoj dih in dvigovanje ter spuščanje trebuščka. 

Nato vdihnite skozi nos in popeljite dih čim nižje pod popek, da se trebuh napolni, zgornji del pljuč pa ostane prazen, saj smo prej do konca izdihnili. V trebušni votlini začutite toploto. Nato počasi izdihnete skozi nos, ob tem pa se trebušček počasi in mehko pomika navznoter, na koncu izdiha se priključijo še trebušne mišice in popek potisnejo noter do hrbtenice. Telo je spet prazno in pripravljeno na nov vdih.

Z vsakim vdihom trebušček napolnite navzven kot balonček, v vse smeri. In z izdihom ga pripeljete proti hrbtenici in rahlo navzgor. Naredite vsaj 10 ponovitev, vsakodnevno pa ponavljajte, dokler globoko in počasno trebušno dihanje ne postane samodejno. Z redno prakso se trebušna prepona zmehča in tako je dihanje vedno bolj prijetno. 

KAJ JE POMEMBNO PRI TREBUŠNEM DIHANJU?

 • poravnana hrbtenica, sproščena ramena 
 • zavedanje diha
 • jezik je pripet za zgornjimi zobmi, ampak se jih ne dotika (kot, da želite izgovoriti črko L)
 • dihamo vedno skozi nos
 • dih je tih, se ne sliši (bolj bomo tihi, daljši bo lahko izdih)
 • za dolgoročni učinek izvajamo vsak dan in počasi gradimo na notranji moči in energiji
 • nepretrganost: ko vdihnete ni premora, ampak greste po vdihu takoj v izdih; vmes ne zadržujete
 • globina diha se ustvari preko dobrega izdiha
 • ne uporabite 100% moči; taoistično pravilo je, da vedno uporabimo 70% naše moči, kapacitete pljuč
 • sproščenost: spremljamo ali je telo sproščeno ali ne

1 Komentirajte

 • Avatar
  Posted 16/06/2020 12:53 pop
  by Mirjam

  Pozdravljena ekipa Nepremagljivi, zelo sem vesela, da je prišel ta portal s koristnimi nasveti od izkušenih oseb. Vse dobro še naprej. Lep pozdrav Mirjam

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam