Vsebino omogoča missha.si

Zakaj jeseni v svojo lepotno rutino vključiti vitamin C

V tem obdobju lahko na svojem obrazu zabrišemo sledi poletja in kožo nahranimo ter okrepimo za še hladnejše zimske dni, ki prihajajo.

Hladna jesen je že tukaj in čas je, da svojo kožo pripravimo na jesensko-zimsko obdobje. Tako kot smo spremenili svojo garderobo, je čas, da prisluhnemo potrebam svoje kože in negovalne izdelke prilagodimo njenim željam. Ob prisotnosti nižjih temperatur, bolj suhega zraka in ogrevanja, tudi naša koža postane bolj suha.

Tokrat sem se z Mašo, ki je del ekipe spletne trgovine s korejsko kozmetiko missha.si, pogovarjala na temo nege kože v jeseni. V tem času je pomembno, da se začnemo posluževati nežnejših, bolj bogatih, hranilnih tekstur, še vedno pa je priporočljivo, da ravno v tem obdobju v svojo rutino vključimo kisline, med njimi tudi vitamin C.

V poletnem obdobju se, zaradi večje izpostavljenosti soncu, še posebej rade pojavijo nadležne hiperpigmentacije, koža postane na videz bolj utrujena, uvela in brez življenja. Seveda pa tudi v jesensko-zimskem obdobju ne smemo pozabiti na nanos zaščitnega faktorja. Naj vam manjša prisotnost sončnih dni ne vliva lažnega občutka varnosti. 

Moja izkušnja

Naj povem, da sem linijo Vita C ravno na priporočilo Maše, da bom z njo izjemno zadovoljna (in Maši vedno verjamem, saj vse, kar mi je priporočila, tudi redno uporabljam in sem zelo zadovoljna), začela uporabljati minulo zimo. Začela sem počasi, samo s serumom, saj so me opozorili, da lahko koža zato, ker je to kislina, hitro odreagira in lahko se pojavi kakšna rdečica in podobno. Meni se to ni zgodilo, res pa je, da nimam prav občutljive kože, mogoče sem nekaj minut po nanosu čutila le, kot da mi je vroče v obraz in ta občutek se še vedno občasno pojavi.

Zdaj uporabljam serum v kombinaciji s kremo, večinoma zvečer, potem pa nanesem še nočno masko, kadar pa želim, da sem videti še posebej sveže, ju uporabim tudi zjutraj. Oba izdelka imata prijetno teksturo in koža je takoj videti osvežena. Sledi seveda še obvezen nanos kreme z zaščitnim faktorjem (tudi jeseni in pozimi!), običajno uporabim kar BB kremo.

Celotna Vita C linija sicer vsebuje tonik, ki ga nanesemo po čiščenju, serum, koncentriran serum in kremo.

Kaj je pravzaprav vitamin C? 

Vitamin C je kislina. Deluje kot aktivni spodbujevalec proizvodnje kolagena v koži, izenačuje njen ten in njeno teksturo. Deluje kot učinkovit antioksidant, ki našo kožo ščiti pred prostimi radikali in posledično prezgodnjim staranjem. Najpogostejša oblika vitamina C v proizvodih je askorbinska kislina.

S pomočjo vitamina C bodo pigmentni madeži manj vidni, koža bo mladostna in sijoča. Vitamin C je tudi ena izmed bolj učinkovitih sestavin v boju proti pigmentnim madežem. Zavira produkcijo melanina v koži, brez da bi s tem vplivala na njen naravni ten. Z redno uporabo vitamina C zmanjšamo vidnost hiperpigmentacij in preprečujemo njihov nastanek. 

Kaj so prosti radikali?

Prosti radikali so atomi, ki se v našem telesu tvorijo ob izpostavljenosti stresorjem, kot sta na primer UV sevanje in onesnaževanje. Ti so odgovorni za poškodbe celic, kar pa posledično privede do prezgodnjega staranja. Z uporabo antioksidantov te poškodbe preprečimo in zmanjšano že obstoječe posledice. 

Kdaj in kako naj ga uporabljamo?

Vitamin C se lahko uporablja dvakrat na dan (zjutraj in zvečer). Kdaj v vaši rutini naj nastopi vitamin C pa je odvisno od gostote produkta, vrste produkta in navodil za uporabo. Še trije odlični namigi!

  1. NAMIG : Po čiščenju, pilingu in toniziranju nadaljujte z nanosom produktov po pravilu gostote: najprej nanesite produkt z lažjo teksturo in nadaljujte z nanosom produktov s težjo teksturo. 
  2. NAMIG: Če ste začetnice pri uporabi vitamina C, z njegovo uporabo začnite postopoma. Namesto dvakrat na dan, ga v svojo rutino vključite 1-krat na dan (priporočljivo zvečer) in stopnjujte uporabo glede na reakcije vaše kože. 
  3. 3. NAMIG: Če bi v svojo rutino želela vključiti samo en produkt z vitaminom C, svetujemo, da to storite s serumom. Serumi ponavadi vsebujejo navečjo koncentracijo sestavine in so tudi najbolj učinkoviti pri dovajanju aktivnih sestavin v kožo.

Kadar uporabljate vitamin C, ne smete pozabiti na uporabo zaščitnega faktorja. Ta naj ne bo nižji od ZF 30. 

Vitamin C je idealen v kombinaciji z ostalimi antioksidanti. Popolnega spremljevalca je našel v vitaminu E. Skupaj predstavljata neustavljivi antioksidativni dvojec.  

Vitamin C lahko najdete tudi v novi Misshini liniji: Vita C. 

Linija vsebuje: peno za čiščenje, tonik, dva seruma (bolj koncentriranega in manj koncentriranega) ter kremo za obraz. 

Vita C linija pa ni le linija z vitaminom C v glavni vlogi. Vsebuje namreč liposomsko obliko vitamina C, kar omogoča njegovo boljšo pentacijo in stabilnost. Poleg tega močnega antioksidanta vključuje tudi druge sestavine, kot so: hialuronska kislina, arbutin, voda rakitovca, vitamin E, ceramidi in kolagen. 

Najpogostejša vprašanja

Kdaj začeti z uporabo vitamina C?

Korejci se držijo načela: preventiva je ključ. V kolikor gledamo s stališča anti-age preventive (preventiva proti staranju) je priporočljiva starost okoli 25 leta. Po 25 letu se namreč naša proizvodnja kolagena upočasni. Vitamin C pa spodbuja njegovo naravno proizvodnjo, kar pomeni, da boste z njegovo redno uporabo lažje ohranjale videz napete in mladostne polti. 

Ali lahko vitamin C na koži sproži reakcijo?

Vitamin C je kislina. Ravno zato je priporočljivo, da z njegovo uporabo začnete postopoma (glej namig številka 2). Pri njegovi uporabi je pomembno, da poslušamo svojo kožo in ne pretiravamo z uporabo. 

Zakaj moram ob uporabi vitamina C nanesti še zaščitni faktor?

Kot smo že omenili, vitamin C je kislina. Kislina povzroči občutljivost kože na sončne žarke. Ravno zaradi tega je pomembno, da ob uporabi vitamina C, uporabljate tudi kremo z zaščitnim faktorjem, ki naj ne bo nižja od ZF 30. 

Ali bo vitamin C res izbrisal pigmentne madeže?

Vse je odvisno od od tega, kakšni in kako močni so vaši pigmentni madeži. Vitamin C  bo zagotovo zmanjšal njihov videz in preprečil njihov ponovni ali novi nastanek, popolnoma izbrisal pa jih žal ne bo. V kolikor imate prisotne vidnejše, starejše hiperpigmentacije pa je za njihovo odstranitev priporočena uporaba laserja.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam