Zakaj je Halle Berry pri 55-ih še vedno videti tako odlično?

Z Oskarjem nagrajena igralka razkriva, kako je našla svojo moč, ustvarjalnost in zavezanost k temu, da živi popolnoma po svojih pravilih.

Njena življenjska zgodba ni bila lahka, saj jih je njen oče zapustil, ko je imela komaj 3 leta. Tudi obe zvezi, iz katerih ima po enega otroka, nista uspeli, a je danes srečno zaljubljena. Postala je tudi režiserka in želi biti navdih za druge temnopolte ženske.

Halle Berry se le redko kje počuti bolj mirno kot zunaj. Še posebej, ko je doma na svojem vrtu. Nedavna objava na družabnih omrežjih je pokazala, kako sproščeno uživa na svežem zraku. Na njej sedi na opečnatem grebenu, obkrožena z bujnim zelenjem, v rokah drži kozarec rdečega vina in v mrežasti mini oblekici razkazuje svoje noge. 

Danes končno ve, kdo je 

Pomembno ji je samo eno mnenje: njeno lastno. “Vem, kdo sem, vem, zakaj delam, kar delam, in vem, da mi je vedno šlo za samoohranitev,” pravi. Halle je pri 55 letih predana mama (hčerki Nahli in sinu Maceu), ki zelo skrbi za svoje zdravje in še naprej v svoje delo vliva um, telo in dušo. Njena najnovejša vloga osramočene borke MMA v filmu Bruised, ki je tudi njen režijski prvenec, ni izjema.

V filmu Bruised, ki ga režira, tudi igra.

Lik je bil prvotno napisan za 25-letno belko, vendar je Halle prepričala producenta filma Basila Iwanyka, da ga lahko predela tudi zanjo. “Zdelo se mi je, da bi bilo močnejše, če bi imela zadnjo priložnost ženska srednjih let,” pravi. Poleg tega je Halle želela izpodbiti nekoliko zastarelo pripoved, da se igralska kariera za ženske ustavi v določenem starostnem obdobju. “Ko sem začela igrati, je bilo staranje nekaj najbolj grozljivega, kar si lahko zamisliš,” pravi. “Pri 35 ali 40 letih je bilo življenja konec. Potem je bilo treba počakati, da si postal zelo star, ko si lahko igral babico. Igralstvo je neizprosno. Vendar se spreminja.”

V vlogi režiserke po naključju

Halle, ki je kot prva – in še vedno edina – temnopolta ženska zmagala v kategoriji najboljše igralke na podelitvi Oskarjev (leta 2002 za film Monster’s Ball), je med tistimi, ki navdihujejo napredek v Hollywoodu. Ko je dobila vlogo v filmu Bruised, je Iwanyk Halle prosil, naj poišče režiserja, ki bo pomagal uresničiti njeno vizijo filma, vendar je ostala brez človeka. Vedela je, kaj mora storiti. “Ko sem ugotovila, da ne morem najti režiserja, ki bi to zgodbo videl tako kot jaz, sem doživela trenutek, ko sem morala premisliti,” pravi. “Končno sem spoznala, da sem na tej točki svojega življenja pripravljena,” pravi o prevzemu vajeti za kamero. “Morala sem prevzeti nadzor. Rekla sem si: ‘Okej, delala bom tako trdo kot še nikoli.’ ”

To je pomenilo, da se je morala ne le spoprijeti z izzivi za kulisami, ampak tudi intenzivno trenirati, se naučiti pet različic mešanih borilnih veščin – brazilski jiu-jitsu, judo, muay thai, taekwon-do in kickboxing – ter povečati svojo težo in dvigovati težje uteži kot običajno. Med snemanjem borilnih prizorov s prvakinjo UFC in njeno soigralko Valentino Ševčenko si je celo zlomila dve rebri. Zlomi kosti so pogosti med dvoboji MMA, ne pa med snemanji kaskaderskih akrobacij z zvezdniki. Kljub temu je Halle še naprej snemala. “Najboljša sem, ko moram trdo delati in ko se soočam z izzivi,” pravi igralka, ki je delo pri filmu Bruised opisala kot “popolno okrepitev”. To, da sem stara toliko, kot sem, in da svoje telo pripeljem do skrajnih meja, me je opomnilo, da je starost le številka. Lahko nadzorujemo, kako se opredelimo, in še nikoli nisem bila bolj zdrava in se počutila močnejšo. Ta film mi je pomagal to spoznati.”

Redni treningi za dolgo in zdravo življenje

Da bi ostala močna tudi v vsakdanjem življenju, ko ni na rednem urniku bojev, Halle telovadi šest dni na teden (v nedeljo počiva), pogosto z dolgoletnim trenerjem, pri čemer izvaja serije vzponov z utežmi, stopnic z utežmi in sklec, ki vključujejo skoke z utežmi in raztezanje. Da bi Halle okrepila svoje jedro, dela počepe in trebušnjake, medtem ko visi z glavo navzdol. Nič hudega! “Le kaj hudega se lahko naredi mojim trebušnim mišicam,” pravi. “Rodila sem dva otroka, zato je koža tam bolj ohlapna. Zato moram to področje zapolniti z mišicami.”

Ker se Halle ne želi držati ustaljene vadbene rutine, dnevno ocenjuje svoje telo, da bi ugotovila, katere vaje bo izvajala.

Če jo na primer boli hrbet, se posveti raztezanju, pilatesu ali jogi. Čeprav je vsakodnevno gibanje Hallein način delovanja, priznava, da mora, kadar je utrujena, poiskati motivacijo za potenje. “Ni lahko,” pravi. “Vendar se vedno spomnim, zakaj to počnem. Ker sem otroke dobila nekoliko pozneje, želim biti tu zanje. Želim živeti čim dlje in videti svoje vnuke.”

Diagnoza sladkorna bolezen že pri 19 letih

Zdrav življenjski slog za Halle pomeni tudi dobro prehrano. Pri 19 letih ji je bila diagnosticirana sladkorna bolezen, zato se drži prehrane z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov in mesa ter dobro ve, katera živila potrebuje, da se počuti najbolje. Ko se zbudi, si pripravi mešanico kave, mandljevega mleka, gheeja, beljakovin v prahu in kolagena. Nato okoli 14. ure poje jagnječji kotlet ali rebrca v kombinaciji z brstičnim ohrovtom, stročjim fižolom, špinačo, peso ali domačim cvetačnim rižem. Za večerjo bo najverjetneje pojedla solato z beljakovinami, ker pa je ljubiteljica prekinitvenega posta, ne bo jedla po 18. uri. Halle je v svojo mešanico dodala tudi akupunkturo, saj ji je pomagala pri koncentraciji in prizemljenosti med karanteno ter pomagala uravnavati njene “razburkane hormone”, ki so po njenem mnenju posledica perimenopavze. 

K terapevtu, zaradi odnosa z očetom in lastnih otrok

Uvajanje terapevtskih praks v njeno rutino zanjo ni novost. Ko je bila stara 10 let, jo je mama, ki je bila takrat medicinska sestra na psihiatričnem oddelku bolnišnice za vojsko, spodbudila, naj obišče terapevta, da bi predelala svoj odnos z očetom alkoholikom. “Moj oče je odšel, ko sem bila stara tri leta, potem pa se je vrnil, ko sem bila stara deset let,” pravi Halle, ki je odraščala v Ohiu. “Ko je tisto leto odšel, je našo družino zapustil tako, da smo bili vsi poškodovani, zlomljeni in potolčeni. Moja mama se je zavedala, da potrebujem terapijo.” Halle danes terapevta obiskuje le občasno. Njena praksa meditacije, pri kateri se umakne v miren prostor na svojem dvorišču (“Vsak dan sem raje zunaj kot notri,” pravi), da se osredotoči, umiri misli in prisluhne svoji višji zavesti, je postala ključ do tega, da ohrani svoj um in ostane povezana sama s seboj.

S hčerko in sinom.

V zadnjem času pa je Halle začutila potrebo, da se usede s terapevtom in se pogovori o svojih otrocih. “Imam dva otroka z različnima moškima [bivša Gabriela Aubryja in Oliviera Martineza] in svoje otroke vidim polovico časa,” pravi. “To je veliko za obvladovanje. Zato se moram včasih pogovoriti z ljudmi, ki mi pomagajo ugotoviti: ‘Kako naj sprejmem najboljše odločitve za svoje otroke? Kako naj jim pomagam, da se bodo spopadli z življenjem, ki smo jim ga dali jaz in očeta? Velikokrat se počutim krivo. Misliš si: “Bog, morala bi se bolje obnašati. Hkrati pa me opomni, da moramo vedno najprej poskrbeti zase, saj ne morem biti dobra mati svojima otrokoma, če nisem v osnovi srečna in se ne počutim dobro v sebi.”

Nov moški v njenem življenju

Očitno je Halle te dni v blaženem stanju, ko gre za ljubezen, saj se hitro navduši nad svojim moškim, glasbenikom Van Huntom, za katerega je septembra 2020 potrdila, da sta v zvezi. Za prihodnost pravi, da je navdušena nad življenjem novo ljubeznijo. “Želim si, da bi ga spoznala prej, da bi ga lahko ljubila dlje. Počutim se izpolnjeno. V svojem življenju se počutim srečno na romantičnem področju, kot mati in kot umetnica. V teh okoliščinah sem veliko boljša mati, kot bi bila, če bi ostala v romantičnem razmerju, ki mi ni služilo in v katerem se nisem počutila tako, kot se moram počutiti kot ženska.”

Kaže, da je z glasbenikom Van Huntom le našla srečo v ljubezni.

Podobno spodbuja tudi svoje otroke, naj bodo močne volje. “Uporabite svoj glas. Imate pravico biti slišani. Ste ljubljeni in sprejeti takšni, kakršni ste. Samo ti določaš, kdo si,” Halle pogosto govori Nahli. “Poskušam jih naučiti, naj korakajo v ritmu svojega bobna,” dodaja. “Bodite zvesti sami sebi in ne bodite sledilci, temveč voditelji in inovatorji.”

Želi biti navdih, saj jo to osrečuje

Halle upa, da bo to sporočilo prenesla tudi na naslednji val temnopoltih ustvarjalcev v Hollywoodu. “Vse, kar lahko storim, je, da navdihujem in predajam žogo tistim, ki prihajajo za menoj,” pravi Halle, ki kot svoje temnopolte sestre, ki so v igri, omenja Regino King, Violo Davis, Leno Waithe in Zendayo. “Največji kompliment, ki ga kdajkoli dobim, je, ko mi kdo reče: ‘Ker si nekaj naredila, me je to navdihnilo, da sem naredila nekaj drugega.’ Takrat se mi razpoči srce.”

Halle je odločena, da bo našla ravnovesje med kariero, materinstvom, romantiko in notranjim mirom, zato še naprej dosega nove vrhove v svojem kraljevanju kot ikona, vendar glede tega, kar je dosegla do zdaj, pravi takole: “Morda ne moremo imeti vsega ves čas, lahko pa imamo vse stvari, ki so pomembne v tem življenju.” Zdaj ji je najpomembnejše, da živi po svojih pravilih in spreminja svet tako, da je neoporečna zase. 

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam