Vsebino omogoča AUTAN

Zakaj nas komarji pikajo in kako se lahko pred njimi zaščitimo

Poletje ni le čas dopustov, ampak tudi komarjev. Nadležne žuželke s svojim brenčanjem motijo nočni mir ter poskrbijo, da je naše telo polno srbečih ugrizov, poleg tega pa lahko prenašajo tudi različne bolezni.

Zagotovo ste se že kdaj vprašali, zakaj ste ravno vi tarča komarjev, medtem ko partner preživi mirno noč brez praskanja. Komarje nekateri ljudje bolj privlačijo kot drugi. Zakaj in kako se torej zaščititi pred njimi? 

Dobro je poznati ure, ko so aktivni

Navadni komar je aktiven ponoči, tigrasti pa podnevi. V času največje aktivnosti komarjev, to je zjutraj in pozno popoldne oz. zvečer, se zato izogibamo zadrževanju na prostem oziroma se pred njimi ustrezno zaščitimo. 

Pomembna je dobra zaščita

Zaradi morebitnih pikov komarjev seveda ni treba nehati telovaditi, hoditi na prosto, ko so temperature poletni najbolj prijetne, in se izogibati temnim oblačilom ali hladnemu pivu. Najbolje je, da se dobro zaščitimo. Naše priporočilo?

Učinkovit naravni repelent Bug off, ki prijetno diši, ne vsebuje nevarnega pesticida DEET in je primeren tudi za otroke. Odlična rešitev je tudi Bug off masažna svečka, ki bo kožo bogato nahranila in odgnala nepovabljene brenčeče obiskovalce.

Ključna je tudi uporaba drugih preverjenih in učinkovitih rastlinskih pripravkov. Med slednje sodita Autan Botanicals sprej in losjon. Sta rastlinska repelenta, pridobljena iz destiliranega olja drevesa evkaliptus citriodor, ki ščitita pred klopi do 5 ur, proti komarjem do 6 ur in pred muham do 3 ure. Ne vsebujeta pesticida DEET, zato ne dražita sluznice, kože in oči. Če se odločite za sprej, ga pred uporabo dobro pretresite. Enakomerno ga razpršite po izpostavljeni koži, to je približno 6 do 7 pritiskov na roke, podlakti in noge. Losjon pa nanesite na vsako podlaket, noge in izpostavljeno kožo. Razporedite ga v tankem enakomernem sloju.

Izdelkov ne uporabljajte več kot dvakrat na dan, jih je pa priporočljivo nanašati na prostem ali v dobro prezračevanih prostorih in si po tem umiti roke. Potem pa le brž in varno v naravo na svež zrak! 

Kadar se želimo komarjem in drugim insektom izogniti v prostoru, nam je na voljo Raid Freeze Spray, pršilo brez aktivnega insekticida. Z njim v sekundi zamrznete žuželke in jih nato enostavno odstranite. Učinkovit je proti več vrstam žuželk in zajedavcev, kot so mravlje, ščurki, pajki in smrdljivi martini. Izdelek ne predstavlja nevarnosti za uporabo v zaprtih prostorih, v bližini otrok ali živali, seveda pa ga morate uporabljati v skladu z navodili. Prav tako ne pušča neprijetnih vonjav in kemikalij. 

Sprej Aqua Base uničuje celo skrite komarje.

Raid sprej Aqua Base proti insektom pa je zelo učinkovit proti muham, navadnim komarjem, tigrastim komarjem, osam in vsem drugim žuželkam, kot so molji, sršeni in muhe. In kar je najbolje: uničuje celo skrite komarje. 

Tudi med sproščenim večernim druženjem na balkonu, terasi ali na taborjenju vam tako ni treba skrbeti zaradi nadležnih komarjev, ki motijo razpoloženje. Uporabite spirale Raid z insekticidnim delovanjem za uporabo v odprtih prostorih. Ena spirala je dovolj za 10 kubičnih metrov. Učinkovati začne po petih minutah in deluje, dokler spirala tli. 

Oblačila

Komarji žrtve izberejo tudi z očmi. Vid uporabijo zlasti v poznih popoldanskih urah. Najbolj jih privlačijo temna, denimo črna in temno modra oblačila, ljuba pa jim je tudi rdeča barva. Tem odtenkom se zato raje izogibajte.

Krvna skupina

Odrasli komarji se lahko prehranjujejo izključno s cvetličnim nektarjem, medtem ko samice za ustvarjanje jajčec potrebujejo beljakovine v naši krvi. Po izsledkih številnih raziskav so ljudje s krvno skupino 0 komarjem dvakrat bolj privlačni kot tisti, ki imajo krvno skupino A. Kar 85 odstotkov ljudi pa ustvarja izločke, na podlagi katerih se da razbrati njihovo krvno skupino. Prav ti so deležni več pikov komarjev, in to ne glede na svojo krvno skupino. 

Vročina in znoj

Komarji zaznajo mlečno kislino, sečno kislino in amonijak, radi imajo tudi toploto. Zato jih privlačimo med vadbo.

Ste se kdaj vprašali, zakaj komarji tako radi pičijo, kadar smo prepoteni. Tako smo denimo med tekom idealna tarča zanje … Odgovor se skriva v tem, da te nadležne žuželke zaznajo mlečno kislino, sečno kislino in amonijak. Prav tako imajo radi toploto, zato smo njihova tarča tudi med telesno aktivnostjo. Naporna vadba namreč povečuje kopičenje mlečne kisline in zvišuje telesno temperaturo.

Bakterije

Komarje privlačijo tudi bakterije oziroma določene kemikalije, ki jih te ustvarjajo na naši koži. Komarje zato bolj privlačijo ljudje, ki imajo večjo koncentracijo določenih vrst mikrobov. 

Ogljikov dioksid

Ljudje izdihujemo ogljikov dioksid, ki ga komarji zaznajo na razdalji kar 50 metrov. Več ga izdihnemo, bolj smo privlačni zanje. Ker to počnemo skozi usta in nos, se nam komarji pogosto motajo okoli glave, kar najpogosteje opazimo ponoči. Prav tako velja, da močnejši smo, več ogljikovega dioksida izdihnemo. In ker tudi nosečnice izdihnejo več ogljikovega dioksida ter imajo nekoliko višjo telesno temperaturo, so njihova pogosta tarča. 

Pivo

V vročih poletnih dnevih se nam prileže pivo, slednje pa je ljubo tudi komarjem. V eni od raziskav so namreč ugotovili, da so komarji bistveno bolj popikali ljudi, ki so pili pivo, kot tiste, ki so zaužili vodo. Raziskovalci vidijo razlog za to v etanolu, ki ga komarji zaznajo skozi znoj, in v povišani telesni temperaturi.

Voda

Vsi vemo, da komarje privlači voda. V svojem okolju zato izpraznimo ali zaprimo posode za zalivanje, izpraznimo podstavke za rože, odstranimo vodo iz zamašenih žlebov in jih sanirajmo. Iz svojega zunanjega okolja odstranimo predmete, v katerih se zadržuje voda, npr. vedra, odprte plastenke, gume, vaze … Mestom, kjer stoječe vode ne moremo odstraniti, se izogibajmo, redno vzdržujmo bazene in vodnjake ter urejajmo zelene površine.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam