Vsebino omogoča ELECTROLUX

10 hitrih in enostavnih nasvetov za čiščenje

S temi preverjenimi nasveti in triki se znebite umazanije in mikrobov na hiter in dokaj enostaven način. Nepremagljive imamo rade čist dom, je pa res tudi, da nam kdaj zmanjka časa ali se nam enostavno ne ljubi.

Danes boste izvedele, kako očistiti pomivalni stroj in umivalnik, tukaj sta še pečica in mikrovalovna pečica, vse si želimo svetleče kuhalne plošče in lesk nerjavečega jekla. Izveste pa tudi, kako ravnati z gobico in kako osvežiti hladilnik. Imate tudi ve težave s čajnikom, ki se ne lesketa od čistoče? Danes se bomo naučile tudi, kako poskrbeti, da se bodo bleščali tudi kozarci.

1. Odpravite nečistoče v pomivalnem stroju

Tako kot druge naprave v vašem domu je tudi pomivalni stroj treba redno čistiti, zato je najbolje, da ga enkrat na mesec temeljito očistite, vključno z alkalnim izpiranjem in čiščenjem odtočnega sifona. To lahko storite tako, da napolnite skodelico ali posodo, primerno za pomivanje v pomivalnem stroju, z belim kisom in jo postavite na zgornjo polico pomivalnega stroja. Nato prazen pomivalni stroj zaženite na najbolj vročo nastavitev. Če ne marate vonja po kisu, lahko po dnu pomivalnega stroja potresete eno skodelico sode bikarbone in namesto tega perete v ciklu z vročo vodo. Če želite očistiti odtočni sifon, ga odstranite in razstavite ter – ko je razstavljen – z gobo ali zobno ščetko in čistilom za posodo odstranite vse prilepljene koščke hrane ali plesni. 

Pomivalni stroj moramo temeljito očistiti enkrat na mesec.

Smo pa Nepremagljive navdušene nad Electroluxovim pomivalnim strojem s tehnologijo AirDry. Pomivalni stroj 300 AirDry konča vsak program s svežim zrakom, ki zagotavlja trikrat boljšo učinkovitost od sistemov z zaprtimi vrati. Vrata se med sušenjem samodejno odprejo, svež zrak pa povsem posuši krožnike in jedilni pribor. Nova tehnologija AirDry uporabi naravno kroženje zraka za zaključek sušenja, za več kot trikrat boljšo zmogljivost v primerjavi s sistemom zaprtih vrat. Ob koncu cikla se vrata odprejo za 10 cm, kar omogoči naravno kroženje zraka za izjemne rezultate sušenja. Uporabite pa lahko tudi 30-minutni program hitrega pomivanja, ko morate pomiti manjšo količino posode. Me so navdušene!

2. Temeljito očistite umivalnik

Težko je verjeti, vendar je v umazanem kuhinjskem koritu več bakterij kot na straniščni školjki. Čiščenje kuhinjskega korita je odvisno od njegove oblike in materiala, zato pred dezinfekcijo vedno poglejte v proizvajalčev priročnik za nego. Obstaja pa nekaj splošnih nasvetov za čiščenje, ki so primerni za vsa kuhinjska korita ne glede na vrsto.

Poleg rednega brisanja pomivalnega korita s sredstvom za posodo ali antibakterijskim razpršilom. Najboljši način za dezinfekcijo vsakega pomivalnega korita po čiščenju je, da ga napolnite s toplo vodo in dodate žlico belila. Namočite gobico in z njo obrišite pipo in ročaje, nato pa pustite belilo delovati vsaj pet minut. Izperite in pustite, da se posuši.

3. Naj bo mikrovalovna pečica videti kot nova

Za čiščenje mikrovalovne pečice se izogibajte uporabi močnih čistil za pečice, belil in drugih abrazivnih kemičnih raztopin, saj lahko poškodujejo notranjost naprave. Namesto tega poskusite mikrovalovno pečico oprati z detergentom za posodo. Da bo postopek lažji, za začetek uporabite parno čiščenje, ki je čisto enostavno. Eno skodelico vode preprosto segrevajte v mikrovalovni pečici dve ali tri minute. Nato pustite vrata zaprta še nekaj minut, da se mikrovalovna pečica napolni s paro.

Če parno čiščenje in milo za posodo ne pomagata, na notranjost mikrovalovne pečice nanesite pasto iz sode bikarbone in vode ter jo obrišite s krpo iz mikrovlaken. Ne pozabite obrisati tudi zunanjosti mikrovalovne pečice, tudi tukaj uporabite detergent z vodo!

4. Pokažite svoji pečici nekaj ljubezni

Spopadanje z madeži v pečici ni nujno zahtevno opravilo. Čeprav je morda bolj zamudno kot na primer čiščenje kuhinjskega korita po večerji, obstaja veliko nasvetov in trikov, ki vam bodo olajšali postopek. Za začetek odstranite rešetke iz pečice in jih pustite v tekočini za pomivanje posode vsaj eno uro, nato pa jih po potrebi zdrgnite z blagim abrazivnim čistilom. Ko ste odstranili rešetke, se lotite vrat pečice. Najprej z lopatico postrgajte vse koščke hrane. Nato uporabite v trgovini kupljeno čistilo za pečice ali pa iz sode bikarbone in vode ustvarite pasto. Pasto nanesite na vrata pečice in pustite delovati največ 20 minut, nato pa jih obrišite.

Tudi najljubšo pečico imamo. Gre za Electroluxovo vgradno pečico CombiQuick. Pečica 800 CombiQuick® skrajša čas priprave hrane, ki jo obožujete. V tej kompaktni napravi je hrana pripravljena enkrat hitreje, saj kombinira ventilator z vročim zrakom, programe multifunkcijske pečice in mikrovalove. Slastni obroki bodo pripravljeni v pol manj časa, kot bi bili sicer. Všeč nam je tudi dodatna funkcija žara, ki omogoča, da v hrano pripravimo na hiter in zdrav način. Funkcija hitrega segrevanja pa poskrbi, da je pečica pripravljena, ko to želimo. Zaradi krajšega časa predgrevanja kot pri tradicionalnem pečenju lahko proste trenutke spremenite v bolj nepozabne obroke.

5. Poskrbite, da se bo vaša steklena kuhalna plošča svetila

Za razliko od plinskih kuhalnih plošč je čiščenje steklene kuhalne plošče lahko preprosto, da jo samo obrišete, vendar se lahko zažgana hrana in maščoba včasih obdržita. S sodo bikarbono in kisom lahko odpravite trdovratne madeže na kuhalni plošči. Najprej naredite pasto iz sode bikarbone, naj bo v razmerju tri proti ena iz sode bikarbone in vode. Mešajte jo v skledi, dokler se ne zgosti. Nato pasto z lopatico ali čopičem enakomerno razporedite po stekleni površini štedilnika. Po nanosu paste napolnite stekleničko s kisom in rahlo popršite kuhalno ploščo. Ko je površina enakomerno prekrita, na kuhalno ploščo razporedite tople in mokre brisače. Po 30 minutah odstranite brisače in s krožnimi gibi obrišite površino.

Za razliko od plinskih kuhalnih plošč je čiščenje steklene kuhalne plošče lahko preprosto, da jo samo obrišete, vendar se lahko zažgana hrana in maščoba včasih obdržita. S sodo bikarbono in kisom lahko odpravite trdovratne madeže na kuhalni plošči. Najprej naredite pasto iz sode bikarbone, naj bo v razmerju tri proti ena iz sode bikarbone in vode. Mešajte jo v skledi, dokler se ne zgosti. Nato pasto z lopatico ali čopičem enakomerno razporedite po stekleni površini štedilnika. Po nanosu paste napolnite stekleničko s kisom in rahlo popršite kuhalno ploščo. Ko je površina enakomerno prekrita, na kuhalno ploščo razporedite tople in mokre brisače. Po 30 minutah odstranite brisače in s krožnimi gibi obrišite površino.

6. Ohranite brezhiben videz nerjavečega jekla

Nerjaveče jeklo je ena od površin, ki jih je najlažje očistiti, zato lahko poskrbite, da se vaši aparati iz nerjavečega jekla lesketajo, kar pomeni veliko razliko. Za vzdrževanje čistoče nerjavnega jekla potrebujete le milo in vodo. Najprej navlažite mehko gobico z vodo in blagim milom za posodo ter obrišite površino aparata. Z brisačo za posodo obrišite ostanke mila, in ko nerjaveče jeklo popolnoma sperete, z drugo suho brisačo za posodo obrišite preostalo vodo. Z milom in vodo lahko odstranite večino madežev in ostankov z nerjavečega jekla, s čistilom za steklo v razpršilu pa lahko poskrbite tudi za trdovratne prstne odtise. Nikoli ne uporabljajte abrazivnih čistil, grobih gobic in materialov, saj lahko opraskajo kovinsko površino.

7. Poskrbite za gobico, s katero čistite

Čeprav bi morali kuhinjsko gobico zamenjati od enkrat na mesec do enkrat na dva tedna, odvisno od tega, koliko jo uporabljate, lahko poskrbite, da gobica zdrži dlje, če jo dobro očistite. Vendar pa stari trik, da gobico položite v mikrovalovno pečico, verjetno ni najboljša poteza. Najbolje je gobico očistiti tako, da v 3,5 litra vode zmešate tri četrt skodelice belila in gobico namakate pet minut, nato pa jo sperete.

8. Osvežite hladilnik

Če želite pravilno očistiti hladilnik, najprej odstranite in ročno operite odstranljive police hladilnika, žične police in predale v vroči vodi in blagem milu za posodo. Trdovratne madeže hrane za nekaj minut prekrijte s toplo, mokro krpo, da se madeži zmehčajo, preden se jih lotite s čistilom, ki ni abrazivno. Predale in police, ki jih ne morete odstraniti, očistite z mešanico enega dela sode bikarbone in sedmih delov vode. Ko sperete in posušite vse površine, hladilnik razkužite tako, da odprto posodo napolnite s suho sodo bikarbono in jo pustite na spodnji polici.

Tukaj je še vgradni hladilnik, ki je narejen za Nepremagljive. Gre za Electroluxov vgradni hladilnik 600, s tehnologijo DynamicAir, ki ustvari pretok zraka, s pomočjo katerega hladen zrak kroži po hladilniku, da je temperatura vselej stabilna v vsakem kotičku. Sestavine ne izgubijo oblike in se ne izsušijo. DynamicAir poskrbi, da je temperatura v hladilniku stabilna. Deluje tako, da po notranjosti porazdeljuje hladen zrak, kar pomeni, da so živila pred segrevanjem zaščitena celo ob odprtih vratih. S polico FlexiShelf lahko po želji preuredite notranjost hladilnika. Premično stekleno polico polovične globine lahko povsem izvlečete ali pa samo do polovice, da naredite prostor za višje predmete. Prava prilagodljivost za vse potrebe je nekaj, kar Nepremagljive enostavno moramo imeti.

9. Poskrbite, da bo vaš električni čajnik sijal

Za odstranjevanje vodnega kamna s svojega električnega kuhalnika lahko uporabite tudi destiliran kis. V kotliček dodajte enaka dela vode in kisa, dokler ga ne napolnite približno do polovice. Nato mešanico zavrite in pustite, da prekuhana mešanica vode s kisom stoji v kotličku 15 ali 20 minut. Na koncu mešanico odlijete in splaknete z vodo. Če so v kotličku še vedno luske ali gmota, z grobo stranjo gobice odstranite vse, kar se je prijelo.

10. Zagotovite, da se bodo kozarci bleščali

So vaši kozarci za pitje videti motni? Na srečo lahko motne kozarce za pitje očistite z belim kisom, sodo bikarbono in krpo iz mikrovlaken. Prvi korak je, da motne kozarce za pet minut namočite v kis. Ko ta čas mine in so na kozarcih še vedno madeži, jih nežno zdrgnite s sodo bikarbono. Steklo sperite z ročno in jih polirajte s krpo iz mikrovlaken. Če vam ta metoda ne pomaga, to lahko pomeni, da je steklo jedkano. Če je film stekla jedkan, kar se pri nekaterih vrstah stekla zgodi v pomivalnem stroju, je žal trajen in ga ni mogoče odstraniti. Če ste v dvomih, zelo drago stekleno posodo ali posodo, ki ima za vas sentimentalno vrednost, vedno umivajte ročno.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam