Vsebino omogoča ROWENTA

Majhni triki, kako je naše stanovanje lahko vedno pospravljeno

Se sprašujete, kako nekaterim uspe imeti vedno čist in pospravljen dom, vam pa kljub trudu in borbi ne uspe ohraniti reda in čistoče doma? Za vas imamo nekaj uporabnih trikov, s katerimi se boste tudi ve izkazale kot odlične in nadvse vestne gospodinje. Tudi, če vas kdo preseneti z nenapovedanim obiskom …

Umazano posodo čistite sproti

Takoj, ko pojeste, za seboj pomijte posodo in jo tudi pospravite. Če zares nimate časa, jo zložite vsaj v pomivalni stroj. Tako se ne bo nabiralo kup krožnikov in kozarcev, ki bodo kazili videz kuhinje. 

Vsaka stvar naj ima svoje mesto

Če ima vsak stvar v stanovanju svoje mesto bomo v vsakem trenutku imeli v glavi načrt, kam kaj sodi. Tudi, če bo treba pospraviti na hitro. Še najbolje pa je, če seveda stvari pospravljate sproti in se vam ne naberejo kupi predmetov, ki ležijo vsepovprek po stanovanju. Za drobnarije uporabite škatlico ali posodico, v katerih malenkosti ne bodo raztresene na vsaki odlagalni polički. 

Najprej brisanje prahu, nato sesanje s kvalitetnim aparatom

Ker na splošno vzame sesanje največ časa, se veliko gospodinj najprej loti tega opravila, kar je velika napaka. Če začnete s sesanjem in šele nato z brisanjem prahu imate namreč dvojno delo, saj ves prah sproti leti na tla, ki so tako ponovno umazana. Iz tega razloga naredite ravno obratno. Še bolj pa si boste delo olajšali in skrajšali, če boste pri tem uporabili tudi kakovosten aparat, kot je Rowenta Explorer S60, ki je letos prejel tudi naziv Izbran produkt leta 2020.

Še bolj pa si boste delo olajšali in skrajšali, če boste pri tem uporabili tudi kakovosten aparat, kot je Rowenta Explorer S60, ki je letos prejel tudi naziv Izbran produkt leta 2020.

Ta že skorajda magični robotski sesalnik združuje kar 4 ključne funkcije za popolno čiščenje vseh vrst talnih površin in preprog, brez težav pa se z njegovo pomočjo znebimo tudi živalskih dlak in drugih alergenov v našem domu. Njegov sistem Aqua Force 2v1 omogoča vlažno čiščenje in sesanje tudi najmanjših delčkov hkrati. S svojimi 6 centimetri je izredno nizek, zato se zlahka sprehodi tudi pod pohištvom, kjer običajno pozabimo pobrisati prah. Ker deluje s pomočjo navigacijskega sistema, ki ga lahko opravljate preko vaše mobilne aplikacije ali glasovne asistence, lahko ta čas namesto, da se po stanovanju sprehajate s sesalcem v rokah, izkoristite, da obkljukate katerega od zgornjih pospravljalnih namigov. 

Uporabite vrečo za smeti

Vreča za smeti naj bo ob vsakem pospravljanju vaša najboljša prijateljica. Uporabite jo za vse, kar so sodijo v koš, za stvari, ki so odveč ali jih že dolgo niste uporabili. Na tak način se boste sproti znebili marsikatere navlake, ki vam po nepotrebnem zaseda prostor, poleg tega pa si boste skrajšali čas pospravljanja, saj vam ne bo treba v vsaki sobi prazniti koša za smeti. 

Ne drgnite, ampak škropite

Površine vedno najprej poškropite in pusti, da čistilo naredi svoje. Brisanja se lotite šele, ko bodo vse umazane in prašne površine poškropljene. Zaradi daljšega časa delovanja čistila bo namreč umazanija hitreje odstopila, vam pa prihranila čas zamudnega drgnjenja. 

Stvari ne kopičite

Kopičenje stvari pomeni tudi več prahu in posledično več pospravljanja. Na policah zato ne imejte cele razstave okraskov, od loncev, kipcev, okvirjev, kozarcev do svečk. Raje imejte razstavljenih le nekaj predmetov in jih pogosteje menjajte. Tako bo vedno nekaj novega v vašem domu, hkrati pa boste tudi manj časa porabili za brisanje prahu. Tudi preveč pohištva prinaša več potiskanja, premikanja, spreminjanja. Če imate manj pohištva, bo vaše stanovanje videti bolj brezhibno in čisto.

Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri

Če želite vzdrževati red v stanovanju, potem morate to početi nenehno in sproti, tudi takrat, ko bi sicer našli izgovor, zakaj za to nimate časa. A dejstvo je, da si boste na tak način prihranili veliko časa na dolgi rok. Denimo sobote boste imeli povsem proste in jih ne boste več preživljali s krpami in sesalcem v rokah. 

Če želite vzdrževati red v stanovanju, potem morate to početi nenehno in sproti, tudi takrat, ko bi sicer našli izgovor, zakaj za to nimate časa.

Vključite vse člane gospodinjstva

Več rok hitreje opravi delo. Tudi ko gre za pospravljanje. Vsak naj bo zadolžen za svoja gospodinjska opravila. Ko vam bodo določena sprotna opravila prešla v navado, pospravljanja ne boste več jemali kot nujo. Če bo vaš dom čist in urejen, boste imeli vedno več časa in manjši občutek preobremenjenosti. Če pa uspete doseči še, da vsak tudi pospravlja za seboj, ste pa tako ali tako na konju. Lahko si pomagate tudi s tedenskimi ali mesečnimi plani, kdo in kaj vse mora doma postoriti.

Sledite vzorcu

Zamislite si sliko, kako boste pospravljali in potem temu vzorcu vsakič znova sledite. Začnite s pospravljanjem sobe, ki vam je najljubša in vam bo vzela najmanj časa. Na takšen način se ne boste le ogreli za nadaljnje pospravljanje, ampak boste delo opravili tudi z manj težav in več dobre volje. 

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam