10 hitrih in enostavnih nasvetov za urejen dom

Imate občutek, kot da se utapljate v stvareh? Če se počutite preobremenjene in vas hromi neodločnost glede tega, kaj obdržati in kaj zavreči, vam bomo pomagali z našim vodnikom o tem, kako razbremeniti svoj dom.

Zaradi prenatrpanega okolja prostor ni le videti manjši, ampak lahko nered škodljivo vpliva tudi na naše čustveno počutje. Preprosto dejanje urejanja kuhinje lahko ustvari vsemogočen občutek zadovoljstva in vam pomaga, da svojo energijo usmerite drugam. Torej ne glede na to, ali se sprašujete, kako na splošno urediti svoje življenje, ali pa si prizadevate za ureditev majhnega prostora, je prvi korak vedno pospravljanje. Tukaj je nekaj hitrih in preprostih nasvetov, ki vam bodo pomagali na tej poti. 

10 preprostih nasvetov za urejen dom

Neverjetno je, kako zelo se spremeni življenje, če vemo, kje je kaj. Ne samo, da s tem prihranijo čas, ampak tudi lažje pospravijo stvari na svoje mesto, kar ustvarja disciplino.

1. Načrtujte

Včasih se lahko začetek procesa pospravljanja zdi nekoliko kaotičen in preobsežen, zato je pametno narediti načrt. Ne glede na to, ali urejate majhno spalnico ali celoten bivalni prostor, vam bo dober načrt pomagal.

Napišite načrt, kaj želite urediti. Razporedite ga po vrstnem redu od tistega, kar vam povzroča največ težav, a je najlažje pospraviti, do tistega, kar vam povzroča najmanj težav in je težje pospraviti.

Od tam lahko začnete z lahkimi in velikimi zmagami, zaradi katerih si potem želite nadaljevati, nato pa se lotite težjih, ne tako skrb vzbujajočih področij, ko boste čutili, da so stvari bolj pod nadzorom. Z beležko v roki se počasi sprehodite skozi svoj dom in v vsaki sobi opredelite prednosti in problematična področja, ki jih želite izboljšati. Bodite pozorni na knjižne police, ki so prepolne, ali omare, ki pokajo po šivih.

2. Škatla za najnujnejše stvari

Najnujnejše stvari shranite v škatlo na mestu, do katerega boste zlahka dostopali. Ne le, da s tem odstranite nered z drugih prostorov, pomeni tudi, da jih med vnetim čiščenjem ne boste odvrgli. Preprečili boste tudi to, da bi jih iskali, ko jih boste potrebovali.

Ko se pridete domov, morate imeti prostor, kamor boste odložili predmete, kot so denarnica, telefon, ključi in druge reči, ki jih imate v rokah ali v torbi. Priporočamo privlačno in prostorno škatlo, ki jo hranite na polici v kuhinji. To bo zmanjšalo nered in vam prihranilo čas pri iskanju teh predmetov naslednje jutro.

3. Osredotočite se na en prostor naenkrat

Možnost pospravljanja in globinskega čiščenja celotnega doma se lahko zdi nepojmljiva, zlasti če je minilo že nekaj časa, odkar ste se lotili urejanja svojega doma. Da bi čim bolj povečali občutek moči, se izogibajte reševanju prevelikega števila prostorov hkrati.

Namesto tega si vzemite nekaj ur časa in se osredotočite na eno sobo. Začnite z glavnim prostorom, preden počistite in uredite shrambo, kot so omare in komode. Ugotovili boste, da boste veliko bolj motivirani, če boste metodično pregledali vsak prostor. Bolje je, da se osredotočite na eno določeno področje, preden se premaknete na naslednje, sicer se vam bo zgodilo, da boste nekatere prostore končali na pol in morda ustvarili več kaosa kot reda. 

Če vam primanjkuje časa, lahko svoj fokus še bolj zožite in se osredotočite le na eno polico ali predal naenkrat – tako lahko na primer eno uro porabite za urejanje kuhinjskih predalov, nato pa se naslednjič lotite večjih stvari. Zlahka se lahko zgodi, da vas kaj zmoti. Ko urejate določeno območje, delajte samo na tem območju in urejate, dokler ne končate. 

Ustvarite štiri kupe: predmete, ki jih boste podarili/prodali, predmete, ki jih boste vrnili na pravo mesto drugje v domu, predmete, ki se bodo vrnili v ta prostor, in tiste, ki niso več primerni za uporabo. 

4. Združite podobne predmete v skupine

Ko vidite, koliko stvari imate, vam lahko to pomaga razumeti, katerih predmetov se lahko znebite. Podobno s podobnim je odlična mantra za razvrščanje in urejanje, včasih pa se lahko zdi, da je takojšen začetek pospravljanja malce preobsežen, zato lahko, če začnete preprosto razvrščanje podobnih predmetov v skupine, poskrbite, da bodo sobe videti veliko bolj urejene, hkrati pa pripravite predmete v kategorije, ki jih boste lahko pregledali, ko boste pripravljeni.

To vam lahko tudi pomaga pri odločitvi, katere predmete je najbolje obdržati. Če imate na primer veliko podobnih majic, boste morda lahko umaknili vse, ki se vam ne prilegajo ali se v njih ne počutite najbolje, so poškodovane ali vam niso več všeč, in boste pustili le tiste, ki jih boste še nosili.

5. Časovni razpored

Pospravljanje se lahko zdi velikanska naloga, zato se je lotite v kratkih in produktivnih obdobjih. Na telefonu nastavite, da vas čez 20 minut opozori, in preverite, koliko nereda lahko pospravite v tem času. 

Začnite z enim predalom in si za 20 minut določite čas, da vidite, kako daleč ste prišli. Če ugotovite, da je bilo to enostavno, se lotite nekoliko večjega območja (spet za 20 minut) in preverite, kako daleč ste prišli. Spoznali boste, koliko časa potrebujete, da se prebijete skozi določen prostor, kar vam bo pomagalo pri načrtovanju.Presenečeni boste, kako veliko lahko opravite v kratkem času, ko ste popolnoma osredotočeni na nalogo.

6. Predmetom dajte dom

Pomembno je, da vsakemu predmetu določite poseben dom, ko se lotevate dela. To vam ne bo pomagalo le pri prepoznavanju podvojenih predmetov, temveč se boste lahko izognili kopičenju nereda v prihodnosti, saj se boste navadili postavljati predmete na pravo mesto. 

Ključ je v tem, da si olajšamo nadaljnje delo. Predmete namestite na mesta, kjer jih boste zlahka našli ali kjer jih boste najbolj potrebovali. Ni nič narobe, če imate v vsakem bivalnem prostoru lonček za pisala, če jih tam redno potrebujete, ni pa dobro, če se morate ob prihodu domov sprehajati po hiši, da odložite plašč. 

Prav tako ne pretiravajte s stvarmi. V kopalnici ne potrebujete vseh dodatnih toaletnih pripomočkov, saj boste zaradi tega imeli občutek nereda in neorganiziranosti. Na voljo imejte le tisto, kar uporabljate, in rezervne dele v drugi omarici v bližini.

Če se lotevate enega prostora naenkrat ali imate premalo časa, vse, kar tja ne sodi, odložite na kup, dokler ne najdete doma. Ta kup lahko shranite v škatlo ali vrečko, da vam ne bo na poti, dokler ne boste imeli časa za urejanje različnih predmetov. Vendar se izogibajte temu, da bi se ti kupi kopičili. Zadnje, kar si želite, je še več nereda.

7. Znebite se oblačil, ki jih niste nosili zadnje leto

Če nekega kosa oblačila niste uporabljali že eno leto in si ne predstavljate, da ga boste uporabljali v naslednjem, ga prodajte, reciklirajte ali podarite v dobrodelno trgovino. Nepremagljive, zveni znano?

Ko boste razbremenili omaro, razmislite o zamenjavi obešalnikov, tako da bodo kavlji obrnjeni navzven. Ko oblačila oblečete, obešalnike postavite nazaj, tako da bodo kavlji obrnjeni proti steni. Po enem letu razmislite o recikliranju vseh oblačil na obešalnikih, katerih kavelj je še vedno obrnjen navzven, saj boste vedeli, da jih v zadnjem letu niste nosili.

Seveda obstajajo izjeme. Svoje najboljše dizajnerske torbice lahko prihranite za posebne priložnosti. Podobno velja za vaše najljubše dizajnerske obleke, ki jih lahko oblečete le vsakih nekaj let. V tem primeru poskrbite, da bodo ti izdelki skrbno shranjeni, najbolje v vrečah za oblačila v dobro prezračevanem prostoru. 

8. Skrbno ocenite sentimentalne predmete

Sentimentalnih predmetov se je najtežje znebiti. Morda ste podedovali zlati nakit, ki ga nikoli ne nosite, ali pa imate na zalogi stara oblačila, ki vam nekaj pomenijo. Vseh teh predmetov se vam ni treba znebiti, vendar skrbno ocenite, kakšno vrednost imajo za vas in ali lahko te spomine ohranite na druge načine.

Iz oblačil je mogoče narediti različne stvari. Medvedki, blazine, krpanke ali celo srca iz blaga, ki jih lahko obesite po domu ali vrtu. Ponovno lahko uporabite tudi nakit, ki ga lahko razstavite, spremenite velikost ali preoblikujete, kar pomeni, da lahko še vedno nosite kos, ki vključuje del prvotnega predmeta. Predmete lahko prodate in izkupiček ponovno vložite v počastitev spomina. Lahko kupite spominsko škatlo, okvir za sliko, grm ali drevo za vrt, nekaj za grob ali pa denar namenite za dober namen, ki bi lastnika razveselil.

Preden kaj podarite, prodate ali predelate, ne pozabite tega fotografirati. V telefonu ali računalniku lahko nastavite mapo, tako da se lahko vrnete k njej, če želite obuditi spomin. Čeprav je dobro, da ste realistični glede sentimentalnih predmetov, se izogibajte temu, da bi se ujeli v trenutek in zavrgli stvari, ki bi jih pozneje obžalovali.

9. Lasten dom si oglejte kot obiskovalec

Ko živite v svojem domu, se morda niti ne zavedate, kdaj so stvari videti zapackane ali niso na svojem mestu, saj ste navajeni, da je tako. V svoj dom vstopite z očmi obiskovalca in se sprehodite po vsaki sobi. Med potjo si zapišite stvari, ki niso videti preveč urejene, organizirane ali čiste, in jih ustrezno spremenite.

Če še vedno ne znate zares objektivno oceniti svojega prostora, razmislite o fotografiranju. Morda se sliši skrajno, vendar se bo vaša perspektiva spremenila. Fotografirajte prostore, ki jih nameravate pospraviti ali spremeniti. Vaša perspektiva se bo spremenila, ko boste na prostor gledali skozi zaslon. V resnici oko po navadi spregleda tisto, česar smo se navadili; mimo kupa starih revij in usihajoče sobne rastline v kotu se sprehodimo, ker vemo, da sta na našem seznamu opravil.

10. Vsakič, ko kupite nekaj novega, odstranite nekaj starega

Za vsako novo stvar, ki jo prinesete v svoj dom, odstranite nekaj starega. Če ste na primer kupili nov dežnik, ali potem potrebujete še starega? Če ste kupili novo bleščečo klasično belo majico, je morda čas, da se znebite ene od svojih starih, sivih majic. Podvojene predmete takoj zavrzite ali podarite, saj se sicer hitro kopičijo.

Ko začnete pospravljanje, uvedite pravilo ‘ena notri, ena ven’. To pomeni, da se morate za vsako novo stvar, ki jo prinesete v svoj dom, znebiti nečesa, kar je tam že bilo. Tako boste preprečili, da bi vaš dom postal prenatrpan.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam