12 elegantnih idej za dekoracijo velikonočne mize

Miza v jedilnici je pogosto središče številnih druženj ob veliki noči, zato bosta ustvarjalna dekoracija velikonočne mize in premišljena postavitev razveselili vaše goste, vaše praznovanje pa bo ostalo vsem v lepem spominu.

Lepa miza je lahko samostojna ali pa se ujema s preostalimi idejami za velikonočno dekoracijo. Obstaja veliko načinov velikonočne dekoracije mize, zato vam danes prinašamo najboljše nasvete za urejanje miz in se poglobili v nove trende velikonočne dekoracije. 

Navsezadnje mora postavitev mize odražati razpoloženje vašega praznovanja. Želite, da je prikupna in vključuje vaše otroke, ali pa si prizadevate za nekaj bolj ustvarjalnega ali prefinjenega? Ne glede na to, kakšna je vaša tema, vam bodo spodnje ideje za dekoracijo velikonočne mize zagotovile navdih, ki ga potrebujete za pripravo elegantne pomladne mize.

1. Večna klasika s svežim cvetjem

Na veliko noč običajno najprej pomislimo na narcise. Z rumenimi cvetovi lahko naredite velik učinek, zato kupite narcise na zalogo. Množični šopki iz enega cvetja so videti osupljivo, nižja cena narcis pa pomeni, da je pomlad odlična priložnost za ustvarjanje takšnega videza s sprejemljivim proračunom. 

Če imate raje klasične aranžmaje, se osredotočite na drugo cvetje. Tulipani so lahko videti zelo prefinjeno, zlasti če so povezani z vrvico ali trakom. Le ti lahko zdržijo več kot teden dni, če se zanje skrbi. Obrežite stebla na dnu, pri čemer režite poševno, in odstranite vse liste, ki so pod vodo. Izberite vazo, v kateri je izpostavljena le zgornja tretjina stebla: tulipani imajo radi dodatno oporo. Z rednim zalivanjem bodo polepšali vaš dom tudi takrat, ko bodo ostali okraski velikonočne mize že pospravljeni. 

2. Poigrajte se s prtički

Ni vam treba biti mojster origamija, da bi ustvarili sladko obarvane pogrinjke. Kuhano jajce in prtiček iz blaga lahko brez večjega truda postaneta velikonočni zajček. Servieto zvijete v dolgo klobaso in jo prepognete v obliko črke U. Pobarvano in okrašeno jajce položite na dno črke U in z vrvico ali trakom zvežite oba konca prtička skupaj, da dobite zajčja ušesa. Če ste pripravljeni na večji izziv, pa izberite bolj zapleteno zložen prtiček, ki bo navdušil vse goste.

3. Razmislek o barvni shemi

Najlažji način je, da se držite določene barvne palete. Klasične, pomladne barve so še vedno največji hit velikonočnega časa. Za ta letni čas je idealna paleta pastelnih barv, pomešanih med seboj, ali pa bela barva s svežimi zelenimi odtenki. Cvetličarke priporočajo, da začnete z izbiro namiznega prta, ki se ujema z izbrano barvno shemo, in tako ustvarite čudovito podlago, na kateri lahko zgradite svojo velikonočno namizno kuliso.Glavni trendi barv leta 2023 vključujejo odtenke lila, zato lahko razmislite o tem, da bi jih letos vpletli v barvno shemo svojih idej za dekoracijo velikonočne mize.

4. Ustvarite lahko kar cvetlični lestenec

Na svoji jedilni mizi nimate veliko prostora? Namesto tega kar najbolje izkoristite prostor nad njo. Okrasitev vašega stropa ima lahko velik vpliv. S pomočjo žebljičkov ali lepilnega traku lahko pripenjate cvetlice in zelenje, tako kot bi jih pripenjali s pentljami ali pravljičnimi lučkami. Okraske lahko dodate tudi na obstoječa svetila, vendar pazite, da jih ne obtežite preveč in da okraski ne zagorijo, če so luči prižgane. Če se vam to zdi preveč, vendar si še vedno želite dramatičnega visečega osrednjega dela, se posvetujte z lokalnim cvetličarjem o naročilu po meri. 

5. Okrasite z brezplačnim sezonskim cvetjem

Eden najlažjih in najbolj očitnih načinov za okrasitev velikonočne mize je s sezonskim cvetjem. Če imate možnost, izberite cvetlice z vrta ali poiščite divje cvetje, da ustvarite preprost in stroškovno učinkovit center velikonočne mize. Nikar ne pozabite uporabiti vaze s cvetjem, ki lahko obdržite tudi, ko bo prazničnih dni konec.

6. Uporabite poslikana jajca

Pobarvana jajca so velikonočna klasika in jih lahko uporabite na veliko načinov. Naš seznam je le izhodišče, zato pustite svoji domišljiji prosto pot. Kaj lahko naredite?

 • Izzovite otroke, da jih okrasijo z barvo.
 • Nanje napišite imena gostov in tako poskrbite za prefinjeno postavitev mize.
 • Potopite jih v kovinsko barvo, da boste dobili bleščečo namizno dekoracijo.
 • Pobarvajte lupine, odstranite notranjost in jih uporabite kot mini vaze.
 • Ne glede na to, katero možnost izberete, ne pozabite, da je jajca pred okraševanjem najbolje trdo skuhati. 
 • 7. Zelenje, veliko zelenja

Če želite na veliko noč resnično občutiti novo življenje, se obkrožite z zelenimi poganjki in se raje kot za rezano cvetje odločite za žive rastline. Lepe lončnice in živi listi bodo dodali bujnost vaši mizi. Vsako rastlino pa lahko premaknete nazaj na vrt ali na drugo mesto v hiši. Zeleno v vseh pogledih in odlična zamisel za velikonočno dekoracijo mize, ki podpira trajnostno življenje. 

8. Razmislite o dodatkih, ki jih že imate

Za sladek in preprost pristop k dekoraciji velikonočne mize vključite predmete, ki jih že imate v svoji kuhinji. Všeč nam je ta zamisel o tem, da na mizo postavite skodelice za jajca, ki jih že imate. Razlika bo le ta, da bodo jajca pobarvana in del dekoracije. Napolnite skodelice za jajca z zemljo, jih prekrijte z mahom, nato pa postavite mini transparente z imeni svojih gostov. Uporabite lahko tudi skodelice, napolnjene s čokoladnimi jajci, ali pa kar mini cvetlično razstavo. 

9. Uporabite stojalo za torto ali piškote

Podobno kot pri cvetličnem lestencu velja, da ko zmanjka prostora levo in desno, dvignite se navzgor. Stojalo za torto lahko naredi več kot le prikaže vaše ideje za velikonočno torto in je enostaven način za dodajanje prostora za okraske. Nekaj enostavnih idej.

 • Vaza z vršički, napolnjena s svežim cvetjem. 
 • Pisana čokoladna jajca, ki so kot nalašč, da si gostje postrežejo sami.
 • Okrasna ročno poslikana jajca.
 • Mini tabla, na kateri je napisan vaš jedilnik.
 • Vedno se lahko oprete tudi na tradicionalno uporabo in stojalo za torte napolnite z lepimi keksi in makroni ali pa za spremembo poskusite okrasitev z vročimi žemljicami ali drugimi spomladanskimi sladicami. 

10. Razmislite o obliki mize

Oblika vaše mize bo narekovala obliko vaših okraskov. Dolga miza pomeni, da lahko osrednja dekoracijapoteka po vsej dolžini, medtem ko mora biti dekoracija za okroglo ali kvadratno mizo na sredini. 

Predvidevajte, da bodo vaši okraski zavzeli toliko prostora kot en pogrinjek. Nato upoštevajte praktične vidike. Seveda je pomembno, da nič ne ovira krožnikov, kozarcev in drugih jedilnih pripomočkov. Razmislite tudi o tem, kako bodo gostje uporabljali prostor: bodo lahko dosegli skupni krožnik ali vrč za vodo? Pozorni morate biti tudi na višino. Velika postavitev je videti dramatična, vendar če ljudem preprečuje, da bi se med seboj pogovarjali, ne boste ustvarili pravega vzdušja.

11. Na mizo postavite velikonočni venček

Morda obvladate izdelavo velikonočnega venca, zato svoje spretnosti uporabite tudi za okrasitev mize. Venci so odličen dodatek k vsaki mizi. Venčki iz suhega cvetja ali perja so odlični osrednji okraski, ki jih lahko napolnite z okrasnimi jajci, da dobijo videz gnezda. Mini venčki so tudi odličen način za okrasitev pogrinjkavsakega gosta. Za dodatno presenečenje jih napolnite z velikonočnim darilom ali mini čokoladnimi jajci.

12. Ustvarite velikonočno drevo

Okrasitev dreves ni več rezervirana le za okrasitev božičnega drevesa, ta trend okraševanja postaja priljubljen za okrasitev valentinovega in zdaj tudi velikonočne mize. Priporočamo uporabo alternativne razporeditve vejic. Lahko poiščete odpadle veje, ki jih postavite v vazo, vejice pa okrasite z lahkimi okraski iz filca za velikonočna jajca in igrivimi motivi zajčkov. Pomembno je, da ni preveč vej, saj s pretiravanjem tvegate, da boste preobremenili prostor in zakrili pogled ljudi čez mizo.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam