12 znakov, da je vaše partnerstvo trdno!

Pogosto govorimo o rdečih zastavicah na zmenkih in v razmerjih, ko opisujemo, kakšen je partner. Slišimo lahko, kako so ljubosumni, če preveč časa preživite s prijatelji, da opravite levji delež gospodinjskih del in pomagajo …

Kaj pa zelene zastavice? Veste, majhni znaki, ki kažejo, da sta s partnerjem postavila trdne temelje in da sta pripravljena na dolgotrajno zvezo? Posvetimo se pozitivni plati. Tukaj je 12 zelenih znakov v razmerju, ki naj vas pozitivno opomnijo, da ste na pravi poti, od tega, da lahko začutite, da je nekaj narobe, do zrcaljenja manir in govornih vzorcev drug drugega.

1. SPREJEMATA MANIRE DRUG DRUGEGA

Vedno je nekako smešno, ko si ljudje izberejo partnerje, ki so videti prav tako kot oni, vendar se izkaže, da je zrcaljenje drug drugega lahko znak trajne ljubezni. Ljudje v uspešnih razmerjih namreč prevzemajo partnerjeve navade, interese in manire. Ko se nekaj časa srečujejo, najdejo nove cilje in interese (Šla si na pohod?), nove in nenavadne besedne zveze (Si res rekel ‘groovy’?) ali nove navade (Kdaj si začel piti ovseno mleko?). Temu pravimo prekrivanje in je znak, da bo vaša ljubezen trajala. V bistvu gre za to, glede na študijo, da so ljudje, ki govorijo v podobnih stilih, bolj kompatibilni. Zelo dobro, kajne?

2. NE NAVELIČATA SE POVPREČNIH DNI

Vsak dan ne more biti vihar romantike, vendar ko ste s partnerjem močno čustveno povezani, to ni pomembno. Ne gre za stalno kemijo, temveč za stalno druženje. Pravzaprav boste ugotovili, da si pari z najmočnejšimi čustvenimi vezmi pogosto želijo le skupaj kuhati večerjo in gledati Netflix. Vsakdanje stvari so enako pomembne in izpolnjujoče kot večje geste.

3. NE ČUTITA POTREBE PO OBJAVLJANJU DOLGIH IZLIVOV ČUSTEV NA DRUŽBENIH OMREŽJIH

Razumemo – zaljubljeni ste in želite, da to vedo vsi vaši sledilci na Instagramu. Toda po podatkih raziskovalcev bolj, ko se nekdo v razmerju počuti negotovo, večja je verjetnost, da bo objavljal na družbenih omrežjih, da bi dobil nekakšno potrditev. Joj. Vsekakor objavite očarljiv posnetek vajinih počitnic, a če vi ali vaš partner na internetu pretirano delite informacije o svojem razmerju, potem morda poglejte, kaj se v resnici dogaja med vama.

4. TELESNA NAKLONJENOST IMA VELIK VPLIV (NE LE MED SEKSOM)

Naj to pojasnimo že na začetku: Po študiji, ki je bila objavljena, ni treba seksati vsak večer (ali celo vsak teden), da bi imela odlično razmerje. Zanimivo pa je, da imajo tudi majhna dejanja telesne naklonjenosti velik vpliv. Začetek fizičnega stika sporoča željo po zbliževanju, spolnosti, ustvarjanju zanimanja za odnos. Torej tudi če pari ne seksajo, s sporočanjem želje po bližini in predanosti razmerju krepijo razmerje.

5. DRUG ZA DRUGEGA POČNETA MAJHNE STVARI

Moto za to, da bo zakon trajal, je ‘majhne stvari pogosto’. Majhna dejanja, s katerimi pokažete, da vam je mar, so močan način za krepitev pozitivnosti v vašem zakonu ali zvezi. Od tega, da mu zložite nogavice tako, kot jih ima rad, do tega, da na poti domov vzamete burger iz njenega najljubšega lokala, se majhne stvari seštevajo.

6. STA PRIJATELJA, NE LE LJUBIMCA

Ne glede na to, koliko let sta že skupaj, je temelj razmerja močno prijateljstvo. Drug drugega spoštujeta in cenita. Drug na drugega se obračate po nasvete in uživate v skupnem preživljanju časa. Če bi vse ostalo odstranili in romantičnega razmerja ne bi bilo nikoli več, bi ga še vedno želeli imenovati prijatelj.

7. TIŠINA NI VEDNO SLABA STVAR

Čustvena povezanost ne pomeni vedno, da se morate neprestano pogovarjati. Čustvena povezanost s partnerjem je sposobnost globokih, vsebinskih pogovorov o stvareh, o katerih bi se težko pogovarjali s komerkoli – o čustvih, prijateljih, družinskih zapletih, politiki, religiji, ciljih in sanjah. Po drugi strani pa lahko tisti, ki so čustveno močno povezani, preprosto uživajo v družbi drug drugega in lahko udobno sedijo v popolni tišini. Mir je nekaj tako preprostega.

8. STE PROODVISNI, NE SOODVISNI

Soodvisna razmerja, platonska ali romantična, so rdeča zastava. Z označevanjem odnosov, kot soodvisnih v bistvu kaznujemo tiste, ki imajo pravzaprav dober instinkt: ljubezen in skrb za partnerja. Strokovnjaki so skovali izraz proodvisnost. To je izraz, ki je osredotočen na navezanost (in ne na travmo) in je opis za odnose, ki so zdravo soodvisni, kjer prednosti ene osebe zapolnjujejo ranljivosti druge, in obratno, pri čemer se medsebojna podpora pojavlja samodejno in brez vprašanj. V bistvu gre torej za pozitiven, simbiotičen odnos, v katerem par podpira drug drugega, vendar se nanj ne zanaša pretirano. Hmm. To se sliši … zdravo.

9. DELITA SI OPRAVILA V RAZMERJU 50:50

To je za vsakogar, ki je že kdaj živel v skupnem gospodinjstvu, nepomembno, vendar pa je to dejansko podprto z nekaterimi podatki. Po podatkih raziskave je delitev gospodinjskih opravil na tretjem mestu po pomembnosti na seznamu devetih vprašanj, povezanih z uspešnimi zakoni (za zvestobo in dobrim seksom). Vaše razmerje bi moralo biti partnerstvo, v katerem sta obe strani enako odgovorni.

10. STE PRVA OSEBA, KI JI ŽELI POVEDATI DOBRO ALI SLABO NOVICO

Ko izveš veliko novico, na primer, da si napredoval ali da je tvoja babica bolna, komu jo poveš? Če tega ne bi najprej povedali svoji dragi osebi, bi bilo morda pametno podvomiti o trdnosti te čustvene vezi. Če ste s partnerjem močno čustveno povezani, je vaš prvi klic ali sporočilo samodejno njegovo. O tem ne razmišljate dvakrat.

11. OBA ČUTITA, DA JE NEKAJ NAROBE

Tisti, ki imajo močne čustvene vezi, so intuitivni glede svojih partnerjev. Ne potrebujete, da vam draga oseba reče: “Imel sem slab dan.” To veste, ker to vidite na njegovem obrazu, ko pride domov iz pisarne. To pride do izraza, ko vam pošljejo kratko in odsekano sporočilo. Spoznate, kdaj njihova jeza prikriva bolečino. In veste, kako se z njimi pogovarjati in ravnati ob slabih dnevih; enako se naučijo tudi oni o vas.

12. STA NAJVEČJI OBOŽEVALEC DRUG DRUGEMU

Študija je pokazala, da je način, kako se pari odzivajo na dobre novice drug drugega – bodisi z navdušenjem, ponosom ali brezbrižnostjo – ključnega pomena za dolgotrajno razmerje. In ni nujno, da gre za pomembne novice. Ali je vaš partner za nekaj točk izboljšal svoj rezultat na maratonu? Ali je vaš partner napredoval v službi? Razlog za praznovanje – ali vsaj za petko in objem.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam