Kisla ali sladka? Z ledom ali topla? Rožnata, rumena, zelena ali vijolična? Nepogrešljiva! Limonada. Kraljica vsake prave vrtne zabave, ki nas osveži in oskrbi z zalogo vitamina C.
A če ste mislile, da je le ena, ste se motile. Limonad je toliko, kolikor je različnih okusov in želja tistih, ki jo uživamo. Zmešajte si čisto svojo ali preizkusite katerega od receptov, ki smo jih pripravile za vas.
Klasična limonada
V mešalnik za koktajle stresite 2 žlici sladkorja in dodajte 2 vejici sveže mete (maroška je še posebno aromatična). Dodajte sveže stisnjeni sok dveh limon in 2 decilitra hladne vode. Zaprite mešalnik in dobro premešajte, sladkor se mora stopiti. Nato postrezite – tako da limonado prelijete v visok kozarec, ki ste ga napolnili z ledenimi kockami.
Borovničeva limonada z medom
V mešalniku za koktejle zmešajte 2 žlici medu in pest borovnic (ameriške so na voljo vse leto, bolj okusne pa so gozdne). Dodajte sveže stisnjeni sok dveh limon in 2 decilitra hladne vode. Dobro premešajte in postrezite ledeno hladno.
Limonada z jagodami in baziliko
V mešalniku za koktajle zmešajte 2 žlici sladkorja in pest na četrtine narezanih jagod. Dodajte nekaj lističev bazilike, sveže stisnjeni sok dveh limon in 2 decilitra hladne vode. Dobro premešajte, sladkor se mora stopiti, in postrezite ledeno hladno.
Limonada s kokosom in meto
V mešalniku za koktajle zmešajte 2 žlici sladkorja in 2 vejici mete. Dodajte sveže stisnjeni sok dveh limon, 2 decilitra hladne vode in pol decilitra kokosovega mleka. Dobro premešajte in postrezite ledeno hladno. Trik! Okrepite s kančkom belega ruma.
Limonada z zelenim čajem
V mešalniku za koktajle zmešajte 2 žlici sladkorja in 2 žlički matche, dodajte pol decilitra tople vode. Mešajte, da se sladkor raztopi. Postrezite v velikem kozarcu, polnem ledu.
Limonada z žara
- 12 limon
- 200 g sladkorja
- pol kg jagod
- 4 x 2 dl vode
- led
Žar segrejte na srednjo temperaturo. Limone prepolovite. Sladkor stresite v stekleno posodo, nato limono pomočite v sladkor (s sočno, prerezano stranjo). Limone položite na žar z oslajeno stranjo navzdol. Pecite jih 5 do 6 minut. Nato limone prestavite v posodo, kjer naj se ohladijo. Jagodam odstranite peclje in jih povaljajte v sladkorju. Nataknite jih na palčke za nabodala, postavite na žar in pecite 5 do 6 minut. Ne pozabite jih obračati! Jagode odstranite z žara in ohladite. Preostali sladkor stresite v posodo, dodajte 2 dl vode in zavrite. Ko se sladkor raztopi, umaknite z ognja ter pustite, da se ohladi. Ohlajene jagode stresite v mešalnik, dodajte jim ohlajen sladkorni sirup in dobro premešajte. Dobili boste gladek pire, ki ga dodajte limonovemu soku. Dodajte še preostalo vodo. Postavite v hladilnik, da se ohladi. Nato postrezite v kozarcu z ledom.
Limonada z breskvami in mangom
Mango in breskev dobro operite in narežite na koščke. Stresite ju v sekljalnik in mešajte, da dobite gladek pire. Nato z gazo ali cedilom ločite sok od goste kaše. (Kašo lahko uporabite za domačo marmelado, če boste limonado pripravljali iz večje količine sadja!) Nato ožemite limono, dodajte ji breskov in mangov sok ter 2 decilitra vode. Sladkajte po okusu. Ali tudi ne. Postrezite z ledom.
Limonada iz Egipta
Pest ledu, 2 narezani limoni (z lupino vred, zato izberite take iz ekološke pridelave), sok ene limone, 2 vejici sveže mete, 3 decilitre vode in 3 žlice sladkorja stresite v mešalnik oziroma blender. Ledu in limon z lupino se lahko lotite samo z boljšim blenderjem! Pomagate si lahko tudi tako, da led pred mešanjem strete, limone pa narežete na čim manjše kose. Dobro premešajte, dobili boste penasto mešanico. Poskusite in preverite okus, dodajte še kakšno vejico mete, če je treba, ali dodatni sladkor. Nato limonado skozi cedilo prelijte v vrč. Okrasite z metinimi listi in postrezite čim bolj hladno.
Malinova limonada z mehurčki
Tri polne pesti svežih malin, 4 žlice sladkorja in 2 decilitra vode stresite v posodo in segrevajte na srednjem ognju, da se sladkor raztopi, maline pa začnejo razpadati. Nato povečajte temperaturo, naj vre tri minute. Mešanico precedite v drugo posodo, stisnite čim več tekočine iz pireja, ki ste ga dobili. Nato ohladite. Zmešajte malinov sirup, sok treh limon in liter gazirane mineralne vode v velikem vrču. Premešajte, okrasite s tankimi rezinami limone in svežimi malinami.
Limonada z lubenico in ananasom
Najprej pripravite sirup. Na zmernem ognju segrevajte 3 ali 4 žlice sladkorja in deciliter in pol vode. Ko se sladkor raztopi, umaknite z ognja in pustite, da se ohladi. V večji vrč zlijte sirup, sok štirih limon, 3 decilitre lubeničnega soka, 2 decilitra ananasovega soka in liter vode. Dobro premešajte in ohladite. Postrezite z ledom in koščki sadja.
Limonada s sivko in baziliko
V posodo zlijte 2 decilitra vode in dodajte žlico suhe sivke. Dodajte 2 do 3 žlice sladkorja in zavrite. Uporabite lahko tudi kokosov sladkor, ki da pijači posebno aromo. Umaknite z ognja in dodajte pest grobo nasekljane bazilike. Pokrijte, naj se namaka 10 minut. Medtem ožemite sok iz treh ali štirih limon in ga prelijte v večji vrč. Dodajte pol litra vode. Precedite sirup s sivko in baziliko neposredno v vrč z limonovim sokom. Dobro premešajte. Poskusite, če je dovolj sladka, in jo postavite na hladno. Postrezite ledeno.
Breskova limonada
Tri večje ali 4 manjše breskve narežite na kocke. Stresite jih v posodo, dodajte liter vode in 100 gramov sladkorja. Zavrite, nato zmanjšajte ogenj in kuhajte 5 minut. Umaknite z ognja in ohladite. Stresite v blender in mešajte, da dobite gladko pasto. Mešanico za nekaj ur postavite v hladilnik, da se dobro ohladi. Nato jo precedite neposredno v večji vrč, dodajte deciliter in pol sveže stisnjenega limonovega soka in spet ohladite. Preden postrežete, v vrč dodajte še nekaj rezin limone in krhljev breskve. Postrezite v kozarcu z ledom. Za dodatni učinek rob kozarca pomočite v mešanico začimb in sladkorja – uporabite cimet, janež, kajenski poper, poper, origano …
Rožnata limonada
Sok dveh limon zmešajte z nesladkanim sokom brusnic – pol decilitra. Dodajte 2 ali 3 žlice sladkorja in dobro premešajte, da se sladkor raztopi. Prelijte v večji vrč in dodajte pol litra vode. Postrezite dobro ohlajeno.
Francoska limonada
Dva decilitra vode in 100 gramov sladkorja zavrite. Nežno naj vre 5 minut. Odstavite in dodajte 2 žlici suhe sivke. Naj se namaka 20 minut. Nato precedite sirup, stisnite čim več soka za močno aromo. V vrč zlijte sok treh limon, dodajte sivkin sirup in ledeno hladno mineralno gazirano vodo. Okrasite s svežo sivko in limonami.
Limonada s kumarami
Kumarico olupite in odstranite seme. Narežite jo na manjše koščke in drobno nasekljajte v blenderju. Nato s pomočjo cedila odcedite tekočino v vrč. Ožemite limono, zlijte sok v vrč, dodajte sladkor po okusu in vodo. Postrezite, okrašeno s tankimi rezinami limone in kumarice.
Češnjeva limonada z mehurčki
Dvesto gramov češenj razkoščičite in stresite v blender. Dodajte 100 gramov sladkorja in sok treh limon. Dobro premešajte, da boste dobili gladko pasto. Dobro ohladite. Nato zmešajte z litrom hladne gazirane vode. Okrasite z meto in svežo češnjo.
Limonada z vrtnico
Sok dveh ali treh limon zmešajte z limonino lupinico, tremi žlicami drobno mletega sladkorja (to ni sladkor v prahu), žlico rožne vode in litrom hladne mineralne vode. Okrasite z metinimi lističi in postrezite.
Zmrznjena limonada z meto
V blenderju zmešajte sok štirih limon, pest metinih lističev, 2 decilitra vode in 4 žlice sladkorja. Mešajte, da se sladkor raztopi. Nato dodajte 2 veliki pesti ledu. Dobro premešajte, da boste dobili gladko ledeno mešanico, in postrezite v visokem kozarcu, ki ga okrasite z meto. Bonus: dodajte dober gin ali vodko.
Limonada z lubenico in robidami
Skodelico sladkorja in skodelico vode segrevajte na zmernem ognju, da se sladkor raztopi in dobite sirup. Odmaknite z ognja in dodajte dve vejici rožmarina (osmukajte lističe z vejice). Naj se namaka pol ure, ne pretiravajte, sicer bo sirup grenak. Odstranite rožmarin in povsem ohladite. V blenderju medtem naredite pire iz lubenice. Izberite tako brez semen, za aromo boste potrebovali vsaj kilogram. Nato iz pireja stisnite sok. Ožemite 10 limon. V večji vrč stresite 3 pesti robid, zmečkajte jih, čeznje prelijte limonov sok in sirup z rožmarinom ter sok, ki ste ga iztisnili iz lubenice. Dodajte še liter mineralne vode in postrezite ledeno hladno.
Pink limonada z lubenico
Naredite sirup iz skodelice sladkorja in šestih skodelic vode. (Zavrite in segrevajte toliko časa, da se sladkor povsem raztopi, nato ohladite.) Lubenico narežite na kocke, potrebovali boste dvokilogramsko. Stresite v blender in dodajte kozarec vode. Mešajte, da dobite gladko zmes. Nato precedite skozi gosto cedilo neposredno v večji vrč. Dodajte ohlajen sirup, 2 decilitra sveže stisnjenega limonovega soka in dobro premešajte. Postrezite ledeno hladno, kozarec okrasite s svežo baziliko ali meto.
Limonada za ta velike
V posodi segrevajte skodelico vode in skodelico sladkorja, da boste dobili sirup. Ohladite, prelijte v večji vrč in dodajte 2 skodelici sveže stisnjenega limonovega soka in pol skodelice vodke in gina. Prelijte v nizko posodo (lahko pekač) in postavite v zamrzovalnik. Naj zamrzne. Nato zmešajte v blenderju in postrezite.