Hejla, draga Nepremagljiva!
Ker veva, da so tvoji dnevi pestri in polni, in da ti za kuhanje ter obroke verjetno ne ostane veliko časa, sva ti pripravili tri hitre in enostavne recepte, ki bodo popestrili tvoje večere in ti obenem dovolili, da se malo zasanjaš o tropskih krajih. Obroke si pripraviš v skledi, kaj pravzaprav je Raaw Bowl pa si lahko prebereš TUKAJ.
Pečen ananas s kozicami
Sestavine (za eno osebo):
- 150 g kozic (sveže ali zamrznjene)
- polovico bučke
- testenine po želji
- kos ananasa
- oljčno olje
- črni sezam
- balzamični kis
- sveža bazilika
Priprava:
Na vročem olju na hitro popeci kozice, ki jih nato daš na stran. Skuhaj testenine po želji, ananas nareži na koščke in ga popeci kar na ponvi, ki si jo prej uporabila za kozice. Nastrgaj še bučko in naj se zabava začne. V svojo najljubšo kokosovo skledo najprej položi testenine, nato bučke, popečene kozice in ananas. Po vrhu posipaj še s črnim sezamom ter okrasi z listi sveže bazilike in kapljicami balzamičnega kisa. Dober tek.
Hitri vegetarijanski riž z jajčkom
Sestavine (za eno osebo):
- olivno olje ali olje avokada
- 2 jajci, žvrkljani
- manjšo čebulo, sesekljano
- korenček, narezan na majhne koščke
- lonček narezane zelenjave, ki jo imaš pri roki (grah, šparglji, brokoli, zelje itd.)
- ščepec soli
- ingver v prahu ali svež (sesekljan)
- česen, sesekljan
- lonček rjavega riža
- list ali dva kodrastega ohrovta ali špinače
- sojino omako
- 1 žlico sezamovega olja
- sezamova semena
Priprava:
Preden začneš s pripravo, se prepričaj, da imaš vse sestavine pri roki. Najprej skuhaj riž in ga daj zaenkrat na stran. V večjo ponev dodaj nekaj kapljic olja, počakaj, da se segreje in dodaj jajci, ki sta bili predhodno žvrkljani, tako da pokriješ dno ponve. Jajci umešaš in ju nato odstaviš na stran.
V ponev ponovno dodaš žlico olja in počakaš, da se segreje. Narežeš sesekljano čebulo in korenček, ki si ga narezala na majhne koščke. Mešaš dokler čebula ni prosojna in korenček mehkejši (3-5 min). Dodaš še ostalo zelenjavo in ščepec soli. Vse skupaj popečeš in mešaš tako dolgo, dokler ni zelenjava zlato-rumena (približno 3-5 min). Zelenjavo daj na stran in jo vmešaj v prej umešana jajčka.
V ponev zopet dodaš žlico olja. Dodaš ingver in česen, mešaš približno 30 sekund, dokler lepo ne zadiši. Sedaj dodaš še riž, ki si ga skuhala na začetku. Mešaš in na hitro popečeš (3-5 min), da postane zlato-rumene barve. Rižu dodaš še zelenjavo in jajci, vse skupaj premešaš in ponev odstaviš z ognja. Po vrhu dodaš žlico sezamovega olja, sezamova semena in nekaj kapljic sojine omake (po okusu).
Postrezi v svoji najljubši skledi, najina je vsekakor kokosova, ki nas spominja na tropske kraje, peščene plaže in nešteto palm.
Jesensko obarvana juhica
Sestavine (za eno osebo):
- manjša hokaido buča
- česen
- čebula
- sol
- poper
- muškatni orešček
- pražena bučna semena
- nekaj kapljic bučnega olja
- olivno olje
Priprava:
Hokaido bučo olupi in jo nareži na majhne kose. Čebulo olupi, nareži in popraži na olju. Dodaj nasekljan česen. Čebule in česna ne praži predolgo, samo toliko, da čebula postekleni. K čebuli in česnu dodaj kose buče in zalij z vodo, da so sestavine pokrite. Dodaj ščepec soli in počakaj, da zavre. Zmanjšaj ogenj in kuhaj še vsaj 10 minut.
Ko je buča mehka, odstavi z ognja in s paličnim mešalnikom zmešaj do gladkega. Dodaj malo muškatnega oreščka in popra. Postrezi in na vrhu okrasi s praženimi bučnimi semeni in kapljicami bučnega olja. Naj ti tekne in te ogreje.
Dober tek vam želiva Anja in Renata!