3 vaje za večjo moč volje

Verjetno ste že slišali za besedno zvezo moč volje . Morda ste si jo celo zašepetali, ko ste imeli posebej stresen dan.

Uporablja se kot motivacijski rek, ki ljudem pomaga, da se potisnejo naprej in premagajo ovire. V slovenščini sicer ne zveni kot original, je pa okoli reka nastala prava filozofija, ki vam jo danes predstavimo. Dejansko gre za moč volje, ki lahko premaga vse ovire, če se le tako odločimo.

Ta misel je veliko več kot le fraza. Te besede lahko razvijete v prakso za doseganje ciljev ali izboljšanje določenih vidikov svojega življenja. Poleg tega so raziskave pokazale, da ima blagodejne učinke na zdravje, na primer, da lahko izboljša spomin in poveča pozornost. Toda kaj v resnici pomeni prevlada uma nad materijo? In katere tehnike lahko ljudje prakticiramo, da bi izkoristili njene prednosti?

Kaj pomeni “Mind Over Matter” (MOM)?

“Mind Over Matter”je besedna zveza, ki pomeni, da lahko oseba “samo z močjo volje premaga fizično težavo”. Gre za prepričanje, da lahko um osebe vpliva na njeno telo in svet okoli nje. Na primer, tudi če je oseba sredi dolgega teka utrujena, lahko vztraja, dokler ne doseže svojega cilja.

Besedna zveza je nastala leta 1863. Prvič je bila omenjena v knjigi Sir Charlesa Lyella The Geological Evidence of the Antiquity of Man (Geološki dokazi o starodavnosti človeka). Lyell je bil škotski geolog, ki je preučeval Zemljo in bil tesen prijatelj znanega evolucijskega biologa Charlesa Darwina.

V knjigi se izraz nanaša na izjemno rast človekovih instinktov ter sposobnost razmišljanja in razsojanja. V današnjem svetu se fraza uporablja za raziskovanje tem v psihologiji in filozofiji, da bi ugotovili, kako močan je v resnici um.

Kaj je vadba Mind Over Matter?

Praksa “Mind Over Matter” izhaja iz prepričanja, da lahko oseba trenira svoj um. Z nenehno vadbo lahko oseba preusmeri pozornost uma na določene naloge in pridobi večji samonadzor.

Psihologi še vedno ne vedo natančno, kako um deluje in zakaj se zdi, da je to lastnost, ki je značilna samo za ljudi. Pravzaprav se nekateri znanstveniki še vedno ne strinjajo, ali sta um in možgani različna vidika telesa ali pa gre za isto stvar. Študije o tem, kako najbolje razviti vadbo za moč volje, še vedno potekajo, na splošno pa gre za učenje urjenja in preusmerjanja pozornosti, tako da vam lahko natančno naravnana osredotočenost daje energijo, ki jo potrebujete za premagovanje ovir. Praksa lahko vključuje vadbo z uporabo tehnik pozornosti ali meditacije.

Prednosti tovrstne vadbe

Raziskave so pokazale nekatere prednosti vadbe “Mind Over Matter”, zlasti v zvezi s pozornostjo. Nekatere od teh koristi vključujejo:

  • izboljšanje samozavedanje
  • izboljšanje delovnega spomina
  • povečana pozornost
  • rešuje miselne konflikte

Poleg tega so bile nekatere prakse za obvladovanje misli, kot je čuječnost, uporabljene v intervencijah za preprečevanje kajenja. Raziskave so pokazale, da lahko te prakse dejansko zmanjšajo pogostost kajenja.

Morebitne slabosti tovrstne vadbe

Vključevanje v prakso je drugačno kot samo verovanje v to miselnost. Ljudje lahko zaradi prepričanja, da lahko preusmerijo svojo pozornost in gredo naprej, potlačijo bolečino ali trpijo zaradi poškodb. Vendar ima to lahko resne negativne posledice za zdravje. Če ste na primer na teku in si zvijete gleženj, ne smete dokončati poti in se pretvarjati, kot da niste poškodovani. Prisluhniti morate potrebam svojega telesa, zlasti v zvezi s poškodbami.

Mnogi menijo, da je treba biti navzven močan in vzdržljiv. Vendar gre v resnici za pozornost in samozavedanje.

Oboje od nas zahteva, da preverimo svoje telo in se prepričamo, da je vse zdravo in v redu. Če opazite, da z vašim telesom nekaj ni v redu, ali če se poškodujete, vedno poiščite zdravniško pomoč.

Kako prakticirati um nad materijo?

V ospredju je pozornost. Natančneje vrti se okoli tega, kako razvijati in omejiti človekov um in misli, ki lahko spremenijo njegovo pozornost. Obstajajo deli možganov, ki nam pomagajo sprejemati informacije iz zunanjega okolja in so znani kot orientacijska mreža. Obstajajo pa tudi deli možganov, ki pomagajo reševati konflikte, da bi ljudje dosegli svoje cilje, znani kot izvršilno omrežje. Te vidike možganov in uma je mogoče usposobiti, da bi imeli večji nadzor nad svojo pozornostjo.

Meditacija je praksa, ki obstaja že tisočletja in vam pomaga prepoznati in izpopolniti povezavo med umom in telesom.

Bodite pozorni

Pozornost je zavedanje notranjega in zunanjega okolja. Vključuje popolno prisotnost v danem trenutku in posvečanje celotne pozornosti določeni stvari. Ko na primer jeste obrok in se osredotočite na hrano na krožniku ter na počutje svojega telesa, vadite zavestno prehranjevanje.

Pozornost vključuje proces vračanja pozornosti na tisto, na kar se osredotočate. Vaše misli lahko odtavajo k drugim dogodkom ali opravilom, ki jih morate tisti dan opraviti. To je v redu. Preprosto vrnite pozornost nazaj in poskušajte ne soditi sebe ali svojih misli. Nekaj načinov za vadbo čuječnosti je:

  • vodite dnevnik hvaležnosti in zapišite, za kaj ste hvaležni.
  • med pogovorom resnično prisluhnite ljudem in ne skrbite, da boste oblikovali popoln odgovor, še preden bodo govorili.
  • uživajte v vseh dobrih vidikih dneva in si dovolite, da v njih v celoti uživate.
  • izklopite televizor, kadar koli je čas za obrok.

Meditirajte

Meditacija je praksa, ki obstaja že tisočletja in vam pomaga prepoznati in izpopolniti povezavo med umom in telesom. Raziskave kažejo, da prinaša številne koristi za zdravje, na primer zmanjšanje simptomov depresije ali tesnobe ter zmanjšanje fizičnih bolečin. Vključuje miselno osredotočanje na vizualne podobe, mantre ali občutke v telesu, kot je dihanje. Podobno kot pri čuječnosti, kadarkoli vaše misli zaidejo, jih vrnite nazaj na točko osredotočenosti. Meditacije, ki jih lahko preizkusite, sta meditacija dihanja in meditacija hoje.

Poskusite z jogo

Joga združuje čuječnost, dihanje in gibanje. To je oblika vadbe, ki lahko ublaži stres, pomaga pri spanju ter izboljša duševno in čustveno zdravje. Gibanje telesa povezuje z dihanjem, tako da vsak gib spremlja vdih ali izdih. Ker joga zahteva hkratno osredotočenost in nadzor, jo lahko uporabljate za izpopolnjevanje prakse “Mind Over Matter”. Preizkusite spletni tečaj joge ali se prijavite na osebni tečaj. Drugi vrsti “meditativnega gibanja”, ki ju morda želite preizkusiti, sta taiči in qigong.

Kadar koli vadite samoregulacijo ali nadzor nad pozornostjo, vadite tehniko, ki krepi moč volje.

Sčasoma lahko te prakse pomagajo izboljšati uravnavanje čustev in samozavedanje, kar je lahko koristno in pomaga izboljšati vaše vsakdanje življenje in družbene odnose.

Ne pozabite, da je za izpopolnjevanje te tehnike potreben čas. Ko začnete meditirati, bodo vaše misli blodile, kar je v redu. Meditacija, čuječnost in joga se z razlogom imenujejo “prakse”. Pri njih ni jasne ciljne črte, saj so namenjene doslednemu izvajanju v določenem časovnem obdobju. Vedno jih je mogoče izboljšati in vedno lahko iz njih potegnete nekaj novega. Um je močan in z izvajanjem teh tehnik mu lahko pomagate, da postane vsak dan malo močnejši. 

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam