vsebino omogoča AUTAN

Tako se učinkovito zaščitite pred klopi

Toplejše vreme prinaša številne užitke v naravi. Junija se začne sezona piknikov, družinskih izletov, druženje v naravi in pohodi po hribih. Vsak trenutek sonca izkoristimo, da ga preživimo na svežem zraku. A veselje lahko kaj hitro pokvarijo tudi tisti, s katerimi si nihče od nas ne želi imeti srečanja in opravka – klopi! 

S toplejšim vremenom se namreč poveča tudi njihova dejavnost. Po ocenah strokovnjakov naj bi v Sloveniji živelo kar 16 vrt klopov. Najdemo jih povsod v naravi, najraje imajo visoko travo, drevesa, grmičevje in podrast. Ker imajo dobro razvita čutila, kot so voh, občutek za toploto in vlago, zelo hitro najdejo gostitelja. Najbolj so aktivni v jutranjih in večernih urah, človeku pa prinašajo nevarne bolezni. Panika ni potrebna, preventiva pa.

Preverjeni in učinkoviti rastlinski pripravki

Pomembna, če ne celo ključna, je uporaba preverjenih in učinkovitih rastlinskih pripravkov. Med slednje sodita Autan Botanicals sprej in losjon. Med prvimi smo ju lahko nepremagljive preizkusile na našem nedavnem pikniku in se tako iz prve roke prepričale o njuni učinkovitosti. Nobena od nas si namreč ni želela s tega prijetnega dogodka domov odnesti kakšnega spominčka v obliki klopa, zaščitila pa sta nas tudi pred piki komarjev in nadležnimi muhami.

Autan Botanicals sprej in losjon izjemno lepo dišita, sta učinkovita rastlinska pripravka in sta tudi nepremagljive na nedavnem pikniku zaščitila pred klopi, komarji in muhami.
Priporočamo, da sta Autan Botanicals sprej in losjon obvezna oprema pri druženju in aktivnostih na prostem. Foto: ENVY Croatia

Z obema izdelkoma smo se pridno “špricale” in mazale, tudi zato, ker izjemno prijetno dišita. To pa zato, ker sta rastlinska repelenta, pridobljena iz destiliranega olja drevesa evkaliptus citriodor. Pred klopi ščitita do 5 ur, proti komarjem do 6 ur in pred muhami do 3 ure. Na Autan Botanicals sprejem in losjonom smo navdušene tudi zato, ker ne vsebujeta DEET in ne dražita sluznice, kože in oči.

Še nekaj namigov za uporabo

Če se odločite za sprej, ga pred uporabo dobro pretresite. Enakomerno ga razpršite po izpostavljeni koži, to je približno 6 do 7 pritiskov na roke, podlakti in noge. Losjon pa nanesete na vsako podlaket, noge in izpostavljeno kožo. Razporedite ga v tankem enakomernem sloju. Izdelkov ne uporabljajte več kot dvakrat na dan, jih je pa priporočljivo nanašati na prostem ali v dobro prezračevanih prostorih ter si po njih umiti roke. Potem pa le brž in varno v naravo na svež zrak! 

Oblačila

Priporočljivo je, da si za aktivnosti na prostem poleg učinkovitih pripravkov za odganjanje klopov, omislite svetla oblačila. Foto: ENVY Croatia

Najosnovnejša zaščita proti klopom so dolga, svetla oblačila. Majica naj ima stisnjene rokave, hlačnice lahko zatlačimo v čevlje ali čeznje poveznemo nogavice. Zaradi svetlih barv bomo klopa hitreje opazili. Ko se iz narave vrnemo domov, oblačila nemudoma slecimo, otresimo in dajmo v pranje. Priporočljivo je prhanje, po katerem si skrbno pregledamo telo, predvsem pregibne dele, kamor se klopi najraje namestijo. 

Parfumi in druge dišave

Parfumi in drugi dišeči spreji naj bi po mnenju nekaterih strokovnjakov poskrbeli, da se nam klopi raje izognejo, saj jim močne, umetne vonjave ne ustrezajo. Preden se odpravite od doma, zato zavijte v kopalnico in se poškropite s svojim parfumom. 

Eterična olja 

Obstajajo številni recepti za mešanice eteričnih olj, ki naj bi žuželkam smrdeli, med njimi tudi klopom. Eden od učinkovitih repelentov je kombinacija limoninega, sivkinega, evkaliptusovega in eteričnega olja poprove mete. Za še močnejši učinek lahko dodamo malo kisa ali vodke. Takšno mešanico si vtrimo po ključnih delih telesa: gležnjih, zapestju in vratu. Če imamo raje razpršilo, si ga izdelamo tako, da olja razredčimo z malce vode. Podoben učinek naj bi imela tudi eterična olja limonske trave, iglavcev in olje geranije.

Eden od učinkovitih repelentov je kombinacija limoninega, sivkinega, evkaliptusovega in eteričnega olja poprove mete.

Limona in drugi citrusi

Podoben odpor kot do olj naj bi imeli klopi tudi do citrusov. Tako si lahko pripravimo razpršilo iz v vodi zavretih koščkov limone, grenivke in/ali pomaranče, ki naj vrejo nekaj minut. A ker tovrstna mešanica nima dolgotrajnega učinka, je razpršilo obvezno vzeti s seboj in se vmes še nekajkrat popršiti z njim. 

Dobra volja in sončna energija

Za brezkrbno druženje in uživanje na prostem, imejte vedno pri sebi sredstvo za zaščito pred klopi. Zelo učinkovit je Autan Botanicals v spreju. Foto: ENVY Croatia

Ker ni nič odveč poskusiti, se lahko poslužimo še enega priporočila … Nekateri alternativci trdijo, da klope privlačijo strah, jeza, skrbi, žalost in črne misli, saj so ti zajedavci bitja teme ter sovražijo sonce. Če smo dobre volje, pa izžarevamo sončno energijo. No, četudi s tem ne bomo pregnali klopov, bomo pa širili dobro voljo in priklicali nasmehe na obraze ljudi.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam