4 razlogi za rumeno barvo nohtov

Se tudi vam zgodi, da ste kakšen dan brez urejenih nohtov. Ste že kdaj opazile, da so se obarvali rumeno?

Razen če gre za lak v rumenem odtenku, to ni dober videz. Takrat, ko pogledate svoje nohte in opazite, da so nenadoma obarvani rumeno, vas lahko zaskrbi, kajti po navadi je to slab znak. Vendar ne ustrašite se še. Spoznajte 4 razloge, zakaj so vaši nohti rumeni in hkrati tudi 4 rešitve, kako poskrbeti za zdrave nohte.

Razlog 1: Nosite veliko temnega laka za nohte.

V nasprotju s splošnim prepričanjem, da so zdravi nohti čvrsti in trdi, so nohti v resnici precej porozni. Ko na nohte nanesemo lak za nohte, zlasti temnejše odtenke, se pigment lahko vpije. Železovi oksidi v teh lakih oksidirajo in povzročijo začasno rumeno-rjavkasto barvo, ki sčasoma izzveni.

Na srečo ta obarvanost ni trajna. Če se želite izogniti obarvanju v prihodnosti, pred uporabo močno pigmentiranih lakov nanesite brezbarvno podlago. Če vas rumeni madeži motijo, si lak odstranite po tednu dni in si občasno privoščite nohte brez laka.

Da se izognete rumenim nohtom zaradi temnega laka, vedno uporabite brezbarvno podlago.

Razlog 2: Imate glivice.

Če pogosto uporabljate javne prhe, kot so na primer tiste v telovadnici, in običajno ne nosite čevljev za prhanje, imate večjo možnost, da se vam na nohtih in prstih na nogah pojavi glivična okužba. Po pričanju znancev se to zgodi velikokrat.

Glivice so zagotovo med nami, še posebej, če hodimo bosi po garderobi telovadnice. Glivice in bakterije lahko povzročijo, da nohti postanejo rumeno-zeleni in sčasoma dobijo kredi podobno krhkost. Če menite, da ste nekaj staknili, priporočamo, da se posvetujete s svojim dermatologom, saj se zdravljenje lahko razlikuje glede na vir spremembe barve.

Razlog 3: Ste kadilec (ali vam primanjkuje vitaminov).

Čeprav natančen razlog ni znan, se rumeni nohti običajno pojavijo pri tistih, ki trpijo zaradi kronične pljučne bolezni ali slabega delovanja jeter, in pri dolgotrajnih kadilcih. Nohti namreč prihajajo v stik s tobačnim dimom in se obarvajo. Tudi pomanjkanje nekaterih vitaminov, kot sta B12 in cink, lahko sčasoma povzroči spremembo barve nohtov.

Razlog 4: V vaši družini imajo rumene nohte.

To je sicer zelo redko, pojav pa je znan kot ‘sindrom rumenih nohtov’. Začne se v srednjih letih in je povezan z očitno rumenimi nohti na rokah in nogah, pojav pa je povezan tudi otekanjem nog in znaki dihanja, kot so kronične težave z dihanjem. Če to prizadene vas ali koga, ki ga poznate, je zdravljenje osnovnih težav s pljuči in otekanjem nog ključnega pomena za vaše zdravje. Vaši nohti se lahko vrnejo v normalno stanje ali pa tudi ne, saj so spremembe posledica genetske mutacije.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam