5 odličnih razlogov za ločitev

Kako slab mora biti zakon, da ga prekinemo? Zakonski svetovalci imajo veliko tehnik in spoznanj, ki jih pogosto uporabljajo.

Zato, da bi paru pomagali ponovno odkriti, kaj je v njunem odnosu lepega, ali se naučiti, kako odkriti težave, ki jima preprečujejo, da bi rešila svoje težave. Človeške težave je mogoče rešiti s človeškimi rešitvami. Vendar pa lahko zakon pride do točke, ko ni več vrnitve, in se ga enostavno ne da več rešiti. Kako slab mora biti zakon, da ga prekinemo?

Vedeti moramo, kdaj je prišlo do točke, da je zakon treba prekiniti. Obstajajo namreč odnosi, ki so tako toksični, da ogrožajo našo varnost in morda celo življenje. Žal tudi v Sloveniji slišimo za zgodbe, ki so se končale tragično. Na srečo pa so bile verske prepovedi odstranjene in obstaja zdravilo za napake pri izbiri partnerja, reče se mu ločitev. Lahko si priznamo, da se je naša izbira izkazala za zelo slabo in da zakonskih zadev ni čudežno popravil čas.

Sreča, da obstaja ločitev

Potem gremo lahko enostavno na ustrezni urad, zabodemo lesen kol v srce svoje napake in začnemo znova. To si predstavljajte kot nekakšno obračanje življenja, ki ga dobro pretresete, nato pa greste naprej – upajmo, da modrejši. Čeprav je pravni postopek razveze zakonske zveze preprost, se zdi, da je zelo malo zakonskih svetovalcev, ki so svojim strankam pripravljeni povedati, kdaj je dovolj. Tukaj je torej 5 odličnih razlogov za ločitev:

1. Na vrhu seznama je nedvomno fizična zloraba

Težko bi bilo najti bolj grobo ovržbo celotnega razloga, zaradi katerega sta sklenila partnerstvo. Spomnite se? Da se bosta s skupnimi močmi s skrbjo, sočutjem in ljubeznijo spopadla z izzivi, ki jih prinaša vesolje, in s tem povečala svoje možnosti za uspeh pri reševanju življenjskih težav? Toda nekaj časa zatem vas je vaš partner napadel in odkrito ogrozil vašo varnost, zdravje in morda celo življenje. S tem ko je zagrešil fizično nasilje, se je odpovedal vsakršni moralni pravici do svetosti zakonske zveze. Sama sta se izključila iz nadaljnjega razmišljanja. Izstopite! In da, ta meja bi morala biti zelo jasna že od začetka razmerja, po možnosti z vgrajeno strukturo, ki bi vsakemu od vaju omogočala finančna sredstva za nadaljevanje življenja brez drugega. Zakonski svetovalci velikokrat povedo, da številni pari potrkajo na njihova vrata šele po veliko bolečine in trpljenja.

2. Čustvena zloraba je takoj za nasiljem v družini

Vključujmo klicanje z grdimi imeni, poniževanje, vzbujanje občutka krivde, vse to. Obstaja še veliko načinov, tudi to, da partner z vami ne želi govoriti in vas tako kaznuje. Ali ni to nasprotje partnerskega odnosa? Pari, ki se ukvarjajo s čustveno zlorabo, jo dopuščajo in s tem normalizirajo, tako nekaj časa vzdržujejo svoje zakone, vendar ne uspevajo. Tega niste podpisali, kajne?

3. Zavračanje, da bi kar koli storili glede očitne težave, kot je zloraba psihoaktivnih snovi

Se spomnite celotnega cilja zakona? Razviti strateško partnerstvo z združitvijo močnih strani dveh posameznikov, da bi se lahko skupaj soočili z življenjskimi izzivi? Toda če se vaš partner redno zdravi s psihoaktivnimi snovmi, ste v bistvu prepuščeni sami sebi. Čeprav ste pravno še vedno poročeni, ste izgubili bistvo partnerstva. Uredite svoje zadeve in pojdite naprej.

4. Vaš partner ni sposoben ljubezni – ali vsaj ni sposoben ljubiti vas

Uf. To je težko priznati, ker je to tako grozen primer neuspeha pri izbiri partnerja. Strokovnjaki na področju konservativno ocenjujejo, da ima osebnostno motnjo 17 odstotkov splošne populacije. Za nekatere od njih je ljubezen nekoliko nad njihovimi zmožnostmi. Za tiste, ki ljubimo, je to težko razumeti. Misel, da obstajajo ljudje, ki so kot kamen, in niso sposobni najbolj značilne dejavnosti, ki kaže na človeškost: ljubiti druge ljudi, je grozljiva. Prositi jih za ljubezen je tako, kot če bi od poškodovanca zahtevali, naj preteče maraton. Tega preprosto ne zmorejo.

5. Patološka pasivnost pri reševanju življenjskih težav

Ali ne poznamo koga, ki je poročen z dovolj prijazno osebo, vendar ne more koristno sodelovati v pogovorih o reševanju težav? Niso pijanci, vas ne zlorabljajofizično ali čustveno in morda vas celo ljubijo, vsaj nekoliko. Toda ko gre za to, da bi bili pravi partnerji, so brez službe in vi ste prepuščeni sami sebi.

Z resnico se je težko soočiti

Morda se ne strinjate z zgornjim seznamom in se sploh ne strinjate z idejo o ločitvi, vendar se morate strinjati, da obstajajo vsaj nekatere situacije, ko bi morali končati zakonsko zvezo. Navsezadnje so to storili naši predniki, ko so poskrbeli, da imamo možnost, da se ločimo.

Premagovanje zanikanja ločitve

Večina našega zanikanja glede tega, ali se ločiti ali ne, izgine, ko si zastavimo preprosto vprašanje: Ali bi svojemu odraslemu otroku svetovali, naj ostane v razmerju, ki bi bilo enako mojemu? Pomislite: brez ljubezni, zlorabljeni, sami, razen v družbi nekoga, ki je tako slaboten, da bi lahko pravzaprav bili sami? Ko pomislimo na svoje dragocene otroke in na to, ali bi jim rekli, naj ostanejo? Večina od nas bi jim žalostno sporočila: “Moraš se ločiti.”

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam