Pravijo, da je v kulinariki pet okusov, vsak obrok mora namreč biti sladek, kisel, slan, grenak in umami. Izkazalo se je, da mora tudi vaše osebno življenje zadeti vse te note.
Kako? Gre za katero koli skupino zaupanja vrednih prijateljev in sodelavcev. Ključ do oblikovanja učinkovite skupine prijateljev je v tem, da imate na voljo ljudi, ki zagotavljajo različne moči in vrste podpore. Ta skupina mora vključevati ljudi, ki so sladki, kisli, slani, grenki in umami. Zven malce smešno, ampak ni, verjemite. V nadaljevanju vam predstavimo za kakšne ljudi gre v resnici.
Sladki prijatelji
Čeprav se zdi samoumevno, da je koristno imeti v življenju nekoga prijaznega in prijetnega, pa raziskave kažejo, da je to več kot le to, da imamo ob sebi nekoga, ki nam govori lepe stvari. Raziskave so pokazale, da nas zlasti v najstniških letih prijetni prijatelji lahko obvarujejo pred drugimi negativnimi elementi v okolju. Na primer, prijetni najstniki s prijetnimi prijatelji so bili redkeje žrtve v določenih situacijah in so za težave redkeje krivili zunanje dejavnike. Prijetne najstnice s prijetnimi prijatelji so redkeje težave ponotranjile in so imele boljše socialne spretnosti. Poleg tega so raziskave pokazale, da je pri odraslih v prijateljstvih s prijetnimi ljudmi večja verjetnost, da bodo imeli visoko stopnjo zaupanja.
Slani prijatelji
Ali v svojem življenju res potrebujemo ljudi z ostrimi robovi? Izkazalo se je, da v svojem življenju potrebujemo ljudi, ki imajo nizko stopnjo prijetnosti. Ti prijatelji lahko vnesejo zdravo skepso v razumevanje motivov in dejanj drugih. Prav tako nam lahko pomagajo, da pazimo na lastne interese. Znanstveniki so leta 2005 ugotovili, da so ženske bolj zaupljive. To jim je lahko včasih tudi v škodo. Včasih imajo ljudje res negativne namene in so enostavno slabi. Slanih prijateljev ni strah in so tisti, ki znajo sneti očala, skozi katera vidimo idealno sliko.
Kisli prijatelji
Kisla oseba je neprijazna ali se osredotoča na negativne stvari. Negativna razpoloženja se dogajajo vsem nam. Prijatelj, ki lahko potrdi ta negativna razpoloženja in z njimi sočustvuje, je bistvenega pomena. Raziskava iz leta 2013 je prišla d zaključka, da potrjevanje negativnih čustev lahko poveča samospoštovanje ter zmanjša negativno razpoloženje in agresijo do povzročiteljev škode. Kisli prijatelj lahko z vami deli vašo stisko, kar vam lahko pomaga, da greste naprej.
Grenki prijatelji
Prijatelj, ki je sol v vaši kuhinjski omarici, oz. tisti okus, ko je soli preveč, je oseba, zaradi katere se počutite nekoliko grenko ali zavistno. Psihološko bi lahko ta občutek označili kot zavist. Raziskava je pokazala, da je lahko občutek zavisti motivacijski. Biti premagan, zlasti če obstaja možnost dobrega rezultata na drugem področju, lahko ljudi spodbudi, da se bolj potrudijo in vztrajajo pri težkih nalogah. Zato vam lahko druženje z ljudmi, zaradi katerih se ne počutite tako dobro, pomaga, da si prizadevate in dosežete več.
Umami prijatelji
Umami je občutek “pikantnosti” – kot pri mesu na žaru ali okusnih juhah. V kontekstu prijateljstva je umami prijatelj tisti, ki vas ohranja trdno na tleh. Takšni prijatelji so pogosto stari prijatelji – ljudje, ki so vas “poznali nekoč”. Znanstveniki so ugotovili, da prijateljstva srednjih let zadovoljujejo zgodnje potrebe, dolgoročni prijatelji, ki pričajo o skupnih izkušnjah skozi čas, pa pomagajo organizirati koherentno pripoved o posameznikovih izkušnjah. Kontinuiteta je ključni vidik teh prijateljstev, saj ljudje nadaljujejo in razvijajo svoje občutenje sebe (in spreminjanje občutenja sebe) skozi celotno življenjsko obdobje.
Skratka, tako kot potrebujemo različne okuse, ki nam božajo jezik, potrebujemo tudi različne prijatelje, ki nas spodbujajo, pomirjajo in ohranjajo našo poštenost. Skušajte si predstavljati življenje brez prijateljev. Ni tako prijetno, kaj ne? Dejstvo pa je, da imamo z leti vse manj prijateljev, a se ti vredni največ.