6 razlogov, zakaj bi si morala dom z rastlinami deliti vsaka nepremagljiva

Sam rad rečem, da je stanovanje brez rastlin, kot telo brez duše in vesel sem, da ne poznam prav veliko stanovanj oziroma, če sem iskren, nisem še bil v stanovanju, kjer ne bi bilo niti ene rastline.

Veseli me, da smo Slovenci veliki ljubitelji sobnih rastlin in da imamo pestro zgodovino na tem področju. Vrtnarjenje, botanika sta nam nekako v genih. Vsak ima rad nekaj zemlje, vrt, če ne drugega pa si džunglo ustvari kar v svoji dnevni sobi.

Moji začetki ukvarjanja s sobnimi rastlinami segajo kar daleč nazaj v otroštvo, ko sem teti pomagal podtikati afriške vijolice, z mamo sem vsako pomlad presajal sobne rastline, z babico pa sva pripravljala grede s turškimi nageljni. Skratka zelenje je od nekdaj v mojem življenju, z leti pa je strast samo še rastla. Ponosen sem, da sem s svojo strastjo do sobnih rastlin okužil že veliko prijateljev in znancev. Sedaj pa sem na misiji, da skupaj ozelenimo še tvoj dom! Če zaradi preteklih slabih izkušenj ali preveč dela in zaposlenosti še vedno nimaš svoje zelene sostanovalke, je tukaj nekaj mojih predlogov, da te prepričam, da se po prebranem odpraviš v najbližjo cvetličarno in izbereš svojo prvo rastlino.

Torej, spodaj

  1. Rastline za nas proizvajajo kisik, če čisto znanstveno pristopim, nenazadnje sem po izobrazbi kemik. Fotosinteza je osnova rastja in eden od »končnih produktov« je kisik. Kisik v zraku pa je potreben za dihanje živih bitij. Nasina raziskava je celo pokazala, da je sanseveria rastlina, ki proizvaja kisik tudi ponoči, v temi. Tako je taščin jezik, kot jo imenujemo po domače, primeren tudi za spalnice.
  1. Rastline pomirjajo, saj veste tisti občutek, ko prideš po napornem dnevu domov, sedeš na zofo in se zastrmiš v neskončno paleto zelenja. No, če še ne veste, boste z ustvarjanjem lastne džungle to kmalu ugotovili.
  1. Nakup in nega rastlin je čisti užitek. Prvo vidiš na Instagramu rastlino, ki si jo noro zaželiš. Potem raziskuješ, kje jo lahko kupiš. Potem pa akcija. Ko kupiš novo rastlino, ji izbereš posodo, potem ji najdeš primeren prostor v stanovanju. Potem pa še opazovanje in nega …
  1. Rastline so super fotogenične in dobro izgledajo na Instagramu. Tudi vi boste zasijali ob vaši monsteri. Aja, pa ne pozabite, ponedeljki so rezervirani za objavo forografij z monsterami in nikakor ne pozabite na #monsteramonday.
  1. Rastline poživijo vaš prostor, v njega vnesejo življenje. Tudi če je samo en ficus, lahko bistveno »polepša« vaš bivalni prostor. Poskusite, uspeh je zagotovljen. 
  1. Nenazadnje so rastline tudi super tema za pogovor in druženje … Katera pa je tvoja najljubša rastlina? Ali že imaš monstero adansonii? Moja pilea bujno raste, sploh ne vem kam razdeliti vse te mlade rastlinice? A se dobiva jutri na kavi, aja, pa ne pozabi na podtaknjence od pothosa, ki si mi ga obljubila.  A veš, da dobim od babice ficus, noro, …

Če te po vsem napisanem skrbi, kako boš skrbela za svojo sobno rastlino, se tukaj vedno lahko obrneš tudi name, ki ti bom z veseljem pomagal z nasvetom o negi sobnih rastlin. 

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam