HYUNDAI SLOVENIJA

7 nasvetov za varno vožnjo pozimi

Zimska vožnja je lahko zahtevna in nevarna izkušnja, zlasti ko so ceste zasnežene in poledenele.

Vendar lahko z upoštevanjem nekaj preprostih smernic in potrebnih previdnostnih ukrepov močno zmanjšate tveganje za nesreče na cesti. V tem članku bomo obravnavali nekaj bistvenih nasvetov za varno vožnjo pozimi in v snežnih razmerah, vključno s tem, kako si morate vzeti za vožnjo v slabših pogojih več časa in kako pomembno je, da pot načrtujete vnaprej. Ne glede na to, ali ste izkušeni voznik ali novinec, vam bodo te informacije pomagale, da boste na cesti bolj varni.

Zimska vožnja je lahko izziv za novega voznika, včasih pa tudi za izkušenega. Mnogi med nami smo se zaradi izkušenj naučili udobno voziti tudi v zimski sezoni, vendar bi radi predstavili nekaj koristnih nasvetov za zimsko vožnjo, ki vam bodo zagotovo v pomoč. V Sloveniji boste zagotovo doživeli različne vozne razmere, kot so sneg, led in brozga. Kljub temu se večina voznikov formalno ne udeleži tečaja zimske vožnje. Nepremagljive pa smo se pred časom udeležile tečaja varne vožnje, kjer smo preizkusile tudi vožnjo z letnimi gumami v zimskih razmerah. Lahko rečemo samo, da ni bilo prijetno in ne predstavljamo si, kako je, ko se s slabo opremljenim avtomobilom sredi zime znajdeš na cesti. 

Tudi naši Andreja in Rebeka sta s svojima Nepremagljivima Hyundaijema veliko na cesti, zato se zavedata, kako pomembno je, da poskrbimo za varnost in da upoštevamo nekaj osnovnih nasvetov. Izredno pomembno je tudi vzdrževanje vozila, zato Kono Hybrid in Tucsona Plug-in Hybird redno vozita na servisne preglede, kjer ju usposobljeni serviserji pripravijo na zimo.

Spodaj je nekaj preprostih nasvetov za bolj varno vožnjo pozimi

Vzemite si čas

Eden najpomembnejših nasvetov za vožnjo po spolzkih cestah je, da vozite počasi. Ne glede na to, ali vozite SUV ali limuzino, morate pri pospeševanju počasi dodajati plin, da se izognete drsenju na ledu. Prav tako ne pozabite, da na poledenelih cestah potrebujete več časa za upočasnitev vožnje. Med vožnjo po zasneženih cestah vse traja dlje, zato si zagotovite dovolj časa za manevriranje, tako da vozite počasneje kot običajno.

V klanec ne vozite z močjo 

Čeprav vas morda mika, da bi za vzpon na vrh hriba pritisnili dodaten plin, se lahko zaradi tega kolesa zavrtijo in ustavijo. Najboljši način za vožnjo v klanec je, da poskušate pridobiti nekaj vztrajnosti, preden pridete na klanec, in pustite, da vas le ta požene na vrh.

Povečajte varnostno razdaljo

V normalnih razmerah je priporočljivo, da med vami in vozilom pred vami pustite tri do štiri sekunde razmika. Zaradi daljše zavorne poti, ki je povezana s poledenelimi cestami, morate to razdaljo podaljšati na osem do deset sekund.

Ostanite zbrani

Če vas med vožnjo ujame snežni metež ali spolzek teren, globoko vdihnite in ostanite zbrani. Ena največjih napak, ki jih vozniki delajo v neugodnih zimskih voznih razmerah, je močno pritiskanje na zavore. Nikoli ne zavirajte naglo, ampak raje poskusite večkrat nežno pritisniti na zavorni pedal (kot bi pritiskali pumpo). Izogibajte se nepotrebnim spremembam voznega pasu in poskrbite, da boste imeli obe roki na volanu.

Očistite sneg in led z vozila

Velikokrat smo že videli, da vozniki očistijo le območje, ki jim omogoča, da vidijo iz vozila. Izogibajte se tej praksi in pred začetkom vožnje poskrbite, da boste sneg in led očistili s celotnega vozila. Če ste obtičali v mrzlih vremenskih razmerah, kjer se lahko nabere led, poiščite prostor, kjer se lahko ustavite in ga odstranite.

Varna razdalja

Velika težava, ki so jo mnogi opazili med snežnim metežem ali nevarnimi voznimi razmerami, je vožnja za vozilom spredaj. Najboljša praksa je, da med vami in vozilom pred vami vedno pustite dodaten prostor. Običajno je zlato pravilo tri dolžine vozila, ko je cesta suha, vendar je v spolzkih razmerah treba razdaljo povečati. Tako boste imeli več časa, da se ustavite in odzovete na dogajanje pred seboj.

Načrtujte vnaprej

Če morate v slabih vremenskih razmerah vseeno na pot, poskrbite, da boste imeli pripravljen načrt za prihod na cilj. Najbolje je ostati na glavnih cestah, saj je večja verjetnost, da bodo najprej splužene. Poskrbeti morate tudi, da vas druga vozila vidijo, tako da prižgete luči.

Sistemi v Nepremagljivih vozilih Hyundai, ki nam pomagajo pri vožnji v zimskih razmerah

  • ABS – protiblokirni zavorni sistem
  • ESC – napredni elektronski stabilnostni sistem
  • varnostni sistemi SMART SENSE
  • 4WD

Vsi ti sistemi pomagajo pri varni vožnji nasploh, a pomembno je, da sta tako vozilo kot voznik pripravljena na vožnjo v kakršnihkoli vremenskih razmerah. Voznik predvsem mentalno, vozilo pa očiščeno snega in ledu ter vzdrževano (vžig, sistem goriva, tekočine, zavore, brisalci, gretje, akumulator, luči, pnevmatike).

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam