8 mini opravil za čistejšo kuhinjo

Spoznajte mini opravila, ki bodo poskrbela za velik učinek. Vsako od teh opravil traja pet minut ali manj.

Včasih je za odstranitev vseh nečistoč, umazanije in drobtin, ki so se nabrale v kuhinji, potrebno večurno čiščenje. V drugih primerih pa imate na voljo le nekaj minut, zato takrat pridejo prav mini opravila.

Ne glede na to, ali gre za čiščenje kuhinjskega korita ali čiščenje prstnih odtisov, ko se vaš malček odpravi spat, lahko vsa ta hitra opravila za čiščenje opravite v petih minutah ali manj. Lahko se jih lotite tudi, ko čakate, da zavre voda, ali medtem ko telefonirate.

Odstranite umazanijo okoli pomivalnega korita

Če še nimate strgala za posodo, si ga takoj kupite. Enega si rezervirajte za strganje zažgane hrane s posod in ponev, enega pa uporabite za čiščenje okoli kuhinje. Naslednjič, ko boste imeli pet minut časa, zgrabite strgalo za ponev in odstranite umazanijo, ki se je neizogibno nabrala ob robu kuhinjskega korita in pipe. Pazite le, da hkrati ne postrgate tudi tesnila. Trpežen in koničast rob bambusovega strgala za posodo bo z enim potegom odstranil umazanijo, ki se je nabirala več tednov. To opravilo bo končano v le nekaj minutah.

Poskrbite za odrgnine in madeže

Ko ste zaposleni, zlahka spregledate odrgnine, sledi omake in umazane prstne odtise, ki so se nabrali na stenah okoli vaše kuhinje. Pomagajte si s čarobno gobico, ki bo v nekaj minutah poskrbela za omenjene madeže. Preverite območje okoli kuhalne plošče, ki je glavno mesto za madeže različne hrane.

Nato si oglejte okvirje vrat, še posebej nizko, kamor lahko dosežejo otroški prsti. Oglejte si sprednjo stran kuhinjskih omaric – še posebej, če imate bele omarice, boste verjetno našli nekaj madežev okoli ročajev in vratnih kljuk. Ne skrbite, to ni nič, česar ne bi zmogli urediti zelo na hitro.

Obrišite pod hladilnikom

Na sprednjem robu hladilnika, kjer se naprava stika s tlemi, se običajno nabirajo umazanija, drobtine, lasje in dlaka, saj se v to špranjo potiskajo nečistoče. Za hitro čiščenje sesajte vzdolž tega roba z nastavkom za šobe. Nato z vlažno krpo obrišite to območje. Če imate hišnega ljubljenčka, se vam tam zagotovo nabere na tone dlake. Tudi dolgi lasje niso izjema. Poleg tega boste tam našli madeže, če ste kaj razlili ob hladilniku.

Razkužite predal za zelenjavo

Glede na študijo iz leta 2021 je predal za zelenjavo v hladilniku najbolj kužno mesto v kuhinji. Vzemite si pet minut časa in očistite predal za hrustljavo zelenjavo ter zavrzite ali kompostirajte vse stare ostanke hrane. Obrišite ga z vlažno krpo, da odstranite morebitne ostanke. Nato uporabite razkužilni robček, ki poskrbi za vse, kar se morda skriva v predalu, pa s prostim očesom tega sploh ne vidite.

Očistite odpirač za pločevinke

Ali lahko uganete, kaj je na četrtem mestu najbolj kužnih mest v kuhinji? To je skromen odpirač za pločevinke. Večina nas verjetno ne bi pričakovala, da to kuhinjsko orodje vsebuje sledi salmonele, E. coli, kvasovk in plesni, vendar rezultati študije kažejo drugače.

Če želite razkužiti odpirač za pločevinke, ga popršite z raztopino 1 čajne žličke belila, pomešanega v 1 litru tople vode. Pustite delovati nekaj minut, nato pa jo sperite s tekočino za pomivanje posode in toplo vodo. Temeljito sperite, nato popolnoma posušite, da preprečite rjavenje. Lahko uporabite tudi kupljeno razkužilo.

Poskrbite, da se bodo ročaji svetili

To opravilo ima dva cilja: odstraniti mikrobe na ročajih omaric ter poskrbeti, da se bodo lesketali. Najprej z dezinfekcijskim robčkom obrišite vsako ročico ali ročaj. Vsakega obrišite tako, da je moker, nato pa nadaljujte z naslednjim. Če vaše ročke ne vsebuje aluminija ali bakra, lahko vsako ročico pobrišete s čisto krpo, navlaženo z destiliranim belim kisom. Tako boste odstranili prstne odtise in sledi vode, da se bodo ročaji lepo svetili.

Operite kuhinjske krpe

To opravilo traja toliko časa kot običajen cikel pranja perila. Vendar pa je za metanje umazanih kuhinjskih krp in brisač v pralni stroj potrebna le minuta. Če imate kuhinjsko preprogo, ki jo je mogoče oprati, operite tudi njo. Če imate pri roki rezervne brisače, jih obesite namesto umazanih. Z zamenjavo svežih in čistih krp ter brisač lahko hitro poskrbite, da bo vaša kuhinja videti čistejša.

Obrišite pult 

Tudi če so vaši pulti videti čisti in so brez velikih kosov hrane ali drobtin, se na njih verjetno zadržuje nekaj umazanije in ostankov hrane. Uporabite svoje najljubše čistilo, kupljeno v trgovini, ali domače čistilo in krpo ter pult hitro in temeljito zdrgnite. Ne pozabite, da tam pripravljate hrano, zato je zelo pomembno, da so resnično čisti.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam