Vsebino omogoča HYUNDAI SLOVENIJA

8 nasvetov za spomladansko čiščenje avtomobila

Čiščenje avtomobila je nepremagljiva tema, ki se je bomo lotile danes. Nepremagljivim rado zmanjka časa za to opravilo, čeprav nam je všeč, da so naši jekleni konjički čisti in varni.

Naša Andreja pravi, da njena Kona veliko spomladansko čiščenje že nujno potrebuje, pri Rebeki pa predvidevamo, da je za njenega Tuscona poskrbel že njen Sandi. Tudi sama priznam, da zadnja leta, odkar imam otroke, ta del raje prepustim možu. Verjamem, da nisem edina. 

To, da je naš avto čist, pa ni le lepotna funkcija, pomembno tudi pri vidiku varnosti. Dobro čiščenje pomeni tudi, da je naš avto pripravljen na načrtovana potovanja in vroče poletne vožnje. Danes smo pripravile 8 pomembnih nasvetov za spomladansko čiščenje avtomobila. Vsako pomlad si vzemite čas za nego in oživitev avtomobila, da vam bo v prihajajoči sezoni še naprej odlično služil in vas varno pripeljal na cilj.

8 najpomembnejših nasvetov, ki jih morate poznati

Ko se sonce ogreje, dobimo občutek, da je čas, da zavihamo rokave in se lotimo velikega opravila čiščenja in uglaševanja avtomobila. Znebiti se je treba zimskega nereda v notranjosti in na zunanjosti avtomobila, kar je zelo pomembno. V nadaljevanju preverite najpomembnejše stvari, ki jih morate opraviti, ko se lotite velike čistilne akcije.

Oblazinjeni deli avtomobila se zelo umažejo

Najprej se osredotočite na notranje preproge in oblazinjene dele. Z vlažno brisačo obrišite sedeže. Če je mogoče, se s strojem za čiščenje preprog znebite ostankov kamene soli, blata ali suhe umazanije na tepihih. Dobro očistite tudi vsa težko dosegljiva mesta.

Ne pozabite na sredinsko konzolo

Previdno obrišite sredinsko konzolo. Z mokro krpo se izogibajte električnim priključkom, vendar jih ustrezno obrišite. Očistite tudi držala za skodelice, saj boste zagotovo našli kakšno kapljico kave ali sadnega smutija. Z mokro krpo obrišite tudi zgornji del armaturne plošče, vendar pazite, da jo temeljito osušite. Krpa naj ne bo premokra.

Uredite in očistite predale

V zimski naglici, da bi se čim hitreje spravili v avto in se izognili mrazu, se vam lahko zgodi, da se v avtomobilu znajdejo smeti, odpadki ali preprosto preveč stvari. Očistite in uredite predale. Lahko se zgodi, da vas bo presenetilo, kaj vse boste našli. Lahko odkrijete tudi kakšno stvar, ki jo že dolgo iščete.

Očistite avtomobilska okna

Po vsej zimski vožnji bodo okna potrebovala nekaj dodatne pozornosti. Znotraj in zunaj jih očistite s čistilom za okna. Pobrišite jih s suho brisačo in vaš pogled bo bolj bleščeč. Na enak način poskrbite tudi za ogledala na vozilu.

Tudi pomoč soprogov pride prav pri čiščenju oken :).

Tukaj je še prtljažnik

Nato preverite prtljažnik vozila. Očistite zimski nered. To je tudi pravi čas, da preverite, ali je rezervna pnevmatika v dobrem stanju. Prepričajte se tudi, da je vaš komplet za nujne primere v redu. Posesajte prtljažnik in poskrbite, da boste na poti varni.

Zunanja karoserija skriva še zimsko umazanijo

Oglejte si zunanjost avtomobila. Pogosto je dobro pranje avtomobila v redu. Vendar poskrbite, da bo prvo spomladansko pranje avtomobila temeljito in da bo iz razpok in pod robovi odstranilo zimsko umazanijo. Za pranje vozila uporabite mehko brisačo in blago čistilno sredstvo. Občutek boste imeli, da je vaš jekleni konjiček spet kot nov.

Poglejte tudi pod pokrov motorja

Poglejte še pod pokrov motorja. Listje, smeti in celo umazanija lahko pridejo v območje motorja. V nekaterih primerih je dovolj, če obrišete le robove. V drugih primerih boste morda morali razmisliti o brisanju ali strokovnem čiščenju motorja. Določene stvari vsekakor prepustite strokovnjakom, ki se s tem ukvarjajo.

Zamenjajte brisalce

Po hudi zimi številna vozila potrebujejo nove brisalce vetrobranskega stekla. Dobro delujoči brisalci so nujni, zlasti med intenzivnimi spomladanskimi nalivi. Nikar ne recite: »saj so še dobri«. Brisalci vam bodo pomagali pri dobri vidljivosti.

Vzemite si popoldne za podrobno čiščenje vozila. S tem boste poskrbeli, da bo vozilo v najboljšem možnem stanju za prihajajoče poletne mesece. Vi pa boste imeli dober občutek, ker ste naredili veliko koristi svojemu prijatelju na cesti.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam