8 receptov za poletne koktajle

(Samo za starejše od 18 let!) Sladki, grenki, z mehurčki ali ledom in za trenutke v najboljši družbi. Za vas smo zbrali recepte za osem klasičnih poletnih koktajlov. Zato hladilnik nastavite na najvišjo stopnjo hlajenja, naredite si zalogo ledu in vzemite v roke kozarec. Pa glavo tudi! Nepremagljive smo za odgovorno uživanje alkohola.

Poleg spodaj naštetih koktajlov, si lahko pripravite tudi našega, Nepremagljivi koktajl, recept zanj pa je naredila naša Alma Rekič. Recept najdete TUKAJ.

Nepremagljivi koktajl po receptu Alme Rekič.

Martini negroni

Negroni je priljubljen italijanski koktajl, narejen iz kombinacije gina, rdečega vermuta in grenko-sladkega zeliščnega likerja. Koktajl izvira iz leta 1920, ko je grof Camillo Negroni v lokalu Caffe Casoni v Firencah pil svoj najljubši koktajl americano (Martini Rosso + Campari) in prosil barmana, naj mu ga alkoholno oplemeniti z ginom. Martini negroni pa je harmonična in aromatična moderna različica izvirnega negronija, s katerimi so Martinijevi mojstri počastili tradicionalen način priprave, kot so ga poznali pred več kot 150 leti.

Martini Negroni

Sestavine:

  • 25 ml gina Bombay Sapphire 
  • 25 ml martinija Riserva Speciale Bitter
  • 25 ml martinija Riserva Speciale Rubino
  • rezina pomarančne lupine
  • 4 do 5 kock ledu

Priprava: Nizek tumbler kozarec napolnite s kockami ledu. Prilijte ostale sestavine, nežno premešajte in okrasite z rezino pomaranče.

Martini fiero & tonik

Martiniju Fiero dajejo značaj sadne note, ki jih odlično poudari slana hrana močnih okusov. Postrezite ga z mešanico črnih in zelenih oliv, sušenimi italijanskimi mesninami in krepkim parmezanom.

Martini fiero & tonik

Sestavine:

  • 75 ml Martinija Fiero vermut
  • 75 ml tonika
  • veliko kock ledu
  • rezina (rdeče) pomaranče 

Priprava: Vinski kozarec napolnite s kockami ledu. Nalijte Martini Fiero in potem še enako količino tonika. Rahlo premešajte in dodajte še rezino (rdeče) pomaranče. 

Martini prosecco (on ice)

Martini prosecco je edinstveno peneče se vino s področja Veneto-Furlanija na severovzhodu Italije. 

Vino je pridobilo označbo DOC (vino z nadzorovanim poreklom), eno najvišjih klasifikacij v državi. Prosecco je po vsem svetu priljubljeno peneče se vino zaradi svojega že v prvem trenutku všečnega, slastno trpkega, a sadnega okusa. Martini prosecco je popolnoma uravnoteženo in aromatično vino s pridihom svežega jabolka in žajblja. Je čudovito vsestransko, da ga lahko uživate samega, kot aperitiv ali s kanapeji in predjedmi. Popoln je v vsakem trenutku. Fantastično!

Martini Prosecco

 
Alkohol: 11,5 % 

Aroma: sveže cvetje s pridihom jabolka, hruške, banane in timijana.

Okus: svež, izrazit, z dobro kislostjo agrumov, a z lepo uravnoteženim telesom in sadnostjo.

Ujemanje: odlično se ujema s predjedmi. Slasten je s sredozemskimi jedmi, kot so popečena zelenjava, mocarela in paradižnikova solata, ali s predjedmi iz na soncu sušenega paradižnika, oliv, morskih sadežev in svežih sirov. Neverjetno se ujema z jedmi, kot so suši, sašimi in karpačo.

Martini asti

Martini asti prihaja iz regije Piemont, ki je tudi domovina te blagovne znamke, in se ponaša z najvišjo italijansko označbo za vino – DOCG (vino z nadzorovanim in garantiranim poreklom). To pomeni, da je lahko to tako znano in hvaljeno peneče se vino izdelano samo v Piemontu, na severovzhodu Italije, in to samo iz piemontskega grozdja.

Grozdje sorte beli muškat raste v vinogradih na vinskih gričih, je hitro stisnjeno in enkrat fermentirano (vreto), zato je njegova vsebnost alkohola majhna. Ta postopek pripomore k ohranitvi naravne sladkobe in arome s pridihom grozdja, melone in breskve. Za nežen, sladek in sadni zaključek obroka in ob vsakem praznovanju s prijatelji ga postrezite primerno ohlajenega. Na zdravje!

Alkohol: 7,5 % 

Arome: čudovite arome svežega grozdja, melon, breskev in žemljic.

Okus: sladek in lepo uravnotežen. Čudovito svilnat, mehek in eleganten.

Ujemanje: Izvrsten je z vsemi sladicami – od čudovitega peciva in tort do sladkih jedi, postreženih s svežim sladoledom. Sijajen je s svežim sadjem – predvsem z jagodami, melonami in grozdjem. Fantastičen je s čokolado in čudovit z modrimi siri, kot sta stilton in gorgonzola.

Mojito

Klasičen mojito

Zaradi prepovedi točenja alkohola (prohibicije) v ZDA je postala Kuba najljubši cilj poletnih počitnic, mojito pa sinonim za okus svobode na najbolj divjih zabavah pod nočnim kubanskim nebom. Bacardi mojito je še vedno vzorčni koktajl po vsem svetu.

Sestavine:

  • pol limete, narezane na krhlje
  • 50 ml ruma Bacardi Carta Blanca 
  • 8 do 12 svežih lističev mete
  • 2 čajni žlički belega sipkega sladkorja
  • 1 brizg (pribl. 25 ml) mineralne vode oz. sodavice
  • drobljen led

Priprava:

 • Krhlje limet in sladkor dajte v kozarec. S kladivcem za led vse skupaj dobro pretlačite, da limete spustijo sok in se sladkor zmehča.

• V zmes spustite lističe mete in jih s kladivcem (muddlerjem) rahlo utrite, da meta spusti aromo.

• Kozarec napolnite z zdrobljenim ledom (kozarec mora biti do vrha napolnjen z ledom), nato čezenj prilijte rum Bacardi Carta Blanca ter rahlo premešajte vse skupaj z barsko žlico.

• Dodajte brizg mineralne vode oz. sodavice.

• Okrasite z vejico mete in ponudite s slamico.

Opomba: Rob kozarca lahko podrgnemo z lističi mete.

Daiquiri 

Neznosna vročina otežuje življenje na Kubi, ne le na soncu, pač pa tudi v senci, še toliko bolj pa v podzemnih rudnikih. Leta 1898 je ameriški rudarski inženir Jennings Stockton Cox iskal železovo rudo v bližini mesta Daiquiri. On je bil tisti, ki je izumil zdravilo za stres zaradi težaškega dela pod zemljo. Rum Bacardi je zmešal s sokom limete in sladkorjem, dodal led in vse skupaj premešal v mešalniku za koktajle. Danes ni treba biti rudar na Kubi, da bi uživali v srkanju osvežujočega daiquirija, če vam je vroče.

Sestavine:

  • 50 ml ruma Bacardi Carta Blanca
  • sok pol limete (približno 25 ml)
  • 2 čajni žlički belega sipkega sladkorja
  • led

Priprava:

Zmešajte vse sestavine v mešalniku za koktajle. Dodajte veliko ledu. Močno premešajte in (prek cedila) postrezite v ohlajenih kozarcih za martini.

Bombay Sapphire & tonik

V nasprotju s preostalimi gini, pri katerih se zelišča prevrejo, Bombay Sapphire nastane s parno infuzijo, pri kateri hlapi žganja nežno preidejo bakreno posodo in spotoma ujamejo aromatične okuse desetih zelišč.

Bombay Sapphire & tonic

Sestavine:

  • 50 ml Bombay Sapphire gin
  • 100 ml tonika
  • veliko kock ledu
  • rezina limete 

Priprava: Vinski kozarec napolnite s kockami ledu. Stisnite sok krhlja limete in jo spustite v kozarec. Nalijte Bombay Sapphire gin in potem še tonik. Rahlo premešajte.

Oglejte si postopke mešanja koktajlov, ki jih je prikazala naša Alma Rekič.

Rosé spritz

Sestavine:

  • 50 ml Bombay Sapphire gin
  • 25 ml vermuta Martini Rosato 
  • 100 ml tonika Premium ali bezgovega tonika 
  • 2 krhlja pomaranče

Nežno stisnite sok iz svežega krhlja pomaranče v vinski kozarec. Krhelj spustite v kozarec. Dodajte Bombay Sapphire in vermut Martini Rosato. Rahlo premešajte. Dodajte led do vrha. Dolijte še tonik in ponovno rahlo premešajte. Lahko okrasite z rezino oz. krhljem pomaranče.

»Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!«

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam