7 kreativnih načinov, kako uporabiti marmelado, ne samo namazano na kruh

Marmelada je znana predvsem po tem, da si jo namažemo na kruh, saj njen sladki okus, polepša vsak zajtrk, včasih tudi kosilo ali večerjo. 

Pri nas doma večinoma uporabljamo domačo marmelado, saj je navada, da jo delamo sami ali pa jo dela kdo od sorodnikov, tako da je nikoli ne zmanjka. Zagotovo pa kdaj kakšen zanimiv okus tudi kupimo, sploh če se kje potepamo.

Toda ko želite bolj vznemirljiv način za uporabo marmelade, ki že dolgo stoji v vašem hladilniku, je tukaj 7 kreativnih rešitev. Bodimo ustvarjalni in poskrbimo za marmelado z okusnimi in nekonvencionalnimi načini uporabe.

1. Dodajte marmelado v domačo omako za žar 

Ali ste vedeli, da je skrivnost odlične omake za žar v tem, da vključuje dobro paleto sladkih, slanih, pikantnih in trpkih elementov? Naredite svojo omako za BBQ s kombinacijo svoje najljubše marmelade, kečapa, rdečega vinskega kisa, gorčice v prahu in sojine omake. Vse skupaj pa uravnotežite z začimbami po lastnem okusu. Namočite krilca z žara in uživajte!

2. Dodajte marmelado v sladoled 

Svoj najljubši vaniljev sladoled iz trgovine izboljšajte tako, da vanj vmešate svojo najljubšo sadno marmelado.Če pa ste še bolj razpoloženi, vmešajte svoje najljubše oreščke in ustvarite domači vrtinec okusov. Marmelado lahko vedno zmešate s sladoledom, tukaj pač ne morete zgrešiti. To je preprosta domača sladica.

3. Jogurtove lučke z marmelado

Premagajte vročino z jogurtovimi sladolednimi lučkami za zajtrk, čeprav recept zahteva sveže sadje, ga lahko zlahka nadomestite z marmelado. Enostavno zmešajte grški jogurt, malce mleka, 2 žlici medu in nekaj žlic marmelade. Marmelado dodajte po okusu. Uporabite modele za lučke, v skrinji jih pustite vsaj 6 ur.

4. Cimetove zvitke spremenite v zvitke z marmelado 

Priporočamo, da za goste pripravite sladke zvitke z jagodno marmelado, ki je okusna in vrhunska sadna različica klasičnega cimetovega zvitka. To je popolna kombinacija marmelade, vlečenega testa in bogatega preliva iz kremnega sira, ki bo hit vsakega poznega kosila. 

Testo razgrnite in z žlico nanesite marmelado ter jo razporedite v tanko, enakomerno plast po testu, pri čemer na vrhu in dnu pustite centimeter nenamazanega testa. Testo začnite zvijati in poskušajte ohraniti čim več marmelade med pregibi. S strgalom ali ostrim nožem razrežite testo na 12 enako velikih zvitkov. Z žlico poberite marmelado, ki se je raztresla na pultu, in jo pospravite nazaj v zvitke. Zavitke ohlapno pokrijte in pustite, da vzhajajo. Vzhajane zvitke položite v pečico in jih pecite 30 do 35 minut na 180 stopinjah, dokler nisona vrhu zlato rjavo zapečeni, marmelada pa se bo med pečenjem zgostila. 

Medtem ko pripravljate glazuro, pustite pripravljene zvitke nekaj minut na pultu, da se ohladijo. Z ročnim ali paličnim mešalnikom stepite sladkor v prahu, kremni sir, mleko in vaniljo za glazuro. Če je bil kremni sir nekoliko hladen in so v glazuri majhne grudice, povečajte hitrost mešanja in mešajte, dokler se masa ne zgladi. Če želite redkejšo in bolj tekočo glazuro, dodajte več ali manj mleka. S prelivom premažite tople zvitke in jih postrezite. 

5. Poskusite sladek zajtrk

Včasih si vsi za zajtrk želimo pojesti nekaj sladkega. To je čisto v redu. Privoščite si granolo z najljubšim jogurtom in marmelado. Vse skupaj enostavno zmešate in uživate. Če želite, da so okusi še bolj povezani, pa si zajtrk pripravite že večer prej in ga pustite v hladilniku.

6. Naredite kruhke z marmelado, kot bi bili v Franciji

Zajtrk je lahko včasih tudi malce bolj prazničen. Se strinjate? Vaši otroci bodo navdušeni.

Rezinam kruha odrežite skorjico in jih sploščite z valjarjem. Kremni sir in marmelado zmešajte, da se združita, nato pa na vsako rezino kruha namažite po 2 čajni žlički. Na enem koncu vsake rezine kruha razporedite vrsto rezine jagod. Vsako rezino kruha zvijemo od konca z jagodami navzdol in jo zvijemo v tesno rolico.

V plitvi skledi zmešajte 1/4 skodelice sladkorja in cimeta. Postavite na stran. V drugi plitvi skledi stepite jajce, vaniljo, sol in 1/4 skodelice sladkorja. Po en zvitek kruha naenkrat potopite v kremo, odvečno kremo odcedite nazaj v skledo in položite na krožnik ali pekač. V veliki ponvi na srednji temperaturi raztopite 1 žlico masla, dodajte zvitke in jih pecite, dokler se na vseh straneh zlato rjavo ne zapečejo, 3 do 5 minut na vsaki strani. 

7. Naredite mlečni napitek

Ste ostali brez najljubšega sadja? Ni problema! V naslednji domači mlečni napitek dodajte marmelado, da boste poskrbeli za dodatni okus. Nam je všeč okus po jagodni piti. V mešalniku zmešajte jagodni sladoled, jagodno marmelado in piškote. Verjemite, da boste ta napitek še pripravili.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam