Adijo celulit: preprosti ajurvedski nasveti za zmanjšanje pomarančaste kože

Nepremagljive! Kot večina žensk se verjetno tudi ve bojujete s celulitom, in včasih nam res že zmanjka zamisli, kako se spoprijeti s pomarančasto kožo. Ajurveda želi telesu zagotoviti optimalno delovanje skozi uravnoteženje uma, čustev in preostalih fizičnih lastnosti, in ta model uporablja tudi, ko pride do spopadanja s celulitom. Ker pa celulit ne pomeni samo pomarančaste kože, berite dalje in v svoj vsakdan vnesite vsaj dve od spodaj opisanih preprostih rutin.

Kaj celulit sploh je? Ajurveda pravi, da je celulit posledica neravnovesja v telesu in v zmožnosti presnove maščob. Ajurvedski izraz za presnovno funkcijo je meda agni (= prebava maščob). Celulit namreč nastane takrat, ko naša prebava oz. naš ogenj v  nas (agni) oslabi in presnova postane počasna; nastali prebavni ostanki medsebojno vplivajo na tkiva našega telesa in postanejo strupeni material, ki mu v ajurvedi pravimo ama. Ko se ama (strupene, odvečne snovi) kopiči v limfnem sistemu, ima telo težave z drenažo. Kopičenje odvečnih snovi in tekočin v tkivu telesa posledično povzroči nastanek maščobnih žepkov na različnih delih telesa.

Če želimo celulit obravnavati, moramo najprej razumeti, da se postopek najprej začne v črevesju in se nato razširi po subtilnih kanalih telesa. Najboljši način, kako zmanjšati nastanek celulita, je okrepiti prebavo, črevesje in izboljšati limfni pretok, še posebej na mestih, ki so nagnjena k nastanku celulita. Ajurveda se sicer vsakega primera loteva drugače in posamično, a kljub temu ponuja preproste predloge, ki jih lahko dodate v svojo vsakodnevno rutino. 

Suho krtačenje telesa

Suho krtačenje telesa je gotovo rutina, ki jo želite dodati v svoje jutro. Sicer vem, da si zjutraj težko vzeti čas še za eno rutino več, a obljubim, da ne boste obžalovale. Suho krtačenje telesa je namreč rutina, ki je znana že več tisoč let in ima mnogo pozitivnih učinkov na telo in kožo.

S suhim krtačenjem telesa namreč odstranite odmrle celice, odprete zamašene pore, posledično pa se koža lažje znebi strupov, ki so se nabirali. Izboljša cirkulacijo krvi in limfe (njeno delovanje je izjemnega pomena za čiščenje telesa in izločanje strupenih snovi), boljša cirkulacija pa močno vpliva na nastajanje celulita. Obenem poskrbite tudi za piling kože in masažo telesa. Suho krtačenje priporočam takoj zjutraj, pred jutranjo prho. Potrebujete le nekaj minut, ko imate čas, lahko krtačite dlje.

Pomembno je:

  • Da ima krtača naravne ščetine,
  • Da ščetkate z občutkom; torej da ne boli in da koža ne postane rdeča, pri predelih, kjer je koža občutljivejša, ste previdne in nežne.

Zelo pomembno je, da vedno krtačimo v smeri proti srcu, kajti tako poteka tudi naša limfa. S ščetkanjem začnete pri desnem stopalu in nadaljujete po desni nogi navzgor, nato se posvetite levi strani noge. Nadaljujete z rokami, in sicer od dlani vse do ramen. Trebuh ščetkate v smeri urinega kazalca in na koncu še hrbet, od vratu navzdol. Pazljivi smo pri krtačenje kože na dekolteju, pod pazduho, prsih, intimnih predelih, tu lahko krtačenje tudi izpustimo. Krtačite vsak dan vsaj dve minutki; ko imate čas, lahko podaljšate. Koža bo rednem izvajanju zdrava, sijoča, poživljena, pomarančaste kože pa vsak dan manj. 

Toplo hladno prhanje

Čeprav so tople kopeli velikooo udobnejše in prijetnejše, pa toplo-hladne prhe prinašajo mnogo pozitivnih učinkov na tvoje telo. Toplo-hladen tuš vas bo zjutraj namreč poživil, prebudil in napolnil z energijo, poleg tega pa močno pripomore k razstrupljanju telesa, stimulira limfo in pripomore k zmanjšanju maščobnih blazinic ter celulita. Vedno začnete s toplo vodo in nato zmanjšujete temperaturo do te mere, da še prenesete. Začnete pri gležnjih in se počasi dvigate navzgor. Ko pridete do obraza (lahko vključite tudi obraz in glavo), se vrnite k stopalom in voda naj bo mrzla, kolikor je najbolj lahko. Spet potujete navzgor in nato preidete na toplo vodo. Ponovite vsaj trikrat s toplo in trikrat z mrzlo vodo. Lahko tudi samo začnete s toplo in temperaturo vode počasi zmanjšujete, ko dosežete minimum, pa se nekaj sekund tuširate s hladno vodo. Ta bo namreč okrepila tudi vaš imunski sistem, vas obnovila, prebudila, pospešila vaš metabolizem, vaša koža pa bo sijoča in mehkejša. 

Pravilna prehrana in hidriranje

S pitjem vode telesu omogočamo lažje izločanje strupov iz njega.

Toliko smo že govorili o vodi in pomenu pitja zadostne količine le-te, pa je še vedno ne spijemo dovolj. S pitjem vode namreč telesu omogočamo lažje izločanje strupov iz njega. Topla voda z malo iztisnjene limone pa spodbudi prebavo in tako odplakne vse zastale toksine, ki so med drugim vzrok za nastajanje pomarančaste kože. Prav tako je pomembno, da pazite na prehrano. Uporabljajte zelišča, še posebej tista, ki spodbujajo izločanje strupov in pospešujejo cirkulacijo. Pri kuhanju tako uporabite ingver, črni poper, kurkumo, cimet, kumino, kardamom.

Vsak dan pojejte tri obroke, najbolje je, če vsak obrok jeste vsak dan ob isti uri. Kosilo naj bo najpozneje do 14. ure, večerja pa do 19. ure. Prehrana je namreč ena od poglavitnih elementov pri odpravi celulita. Ajurveda pri zmanjšanju celulita močno priporoča uživanje dveh lističev svete bazilike (tulsi) zjutraj in zvečer. Ta namreč pospešuje naš prebavni ogenj (agni), čisti kri, krepi imunski sistem, deluje na debelo črevo in krepi njegovo funkcijo in mnogo več. 

Samomasaža

Predele s pomarančasto kožo masirajte z mandljevim oljem ali oljem goričičnega semena.

Dnevno izvajajte samomasažo celotnega telesa, še posebej predelov, kjer želiš, da je koža bolj napeta in sijoča. Predele s pomarančasto kožo masirajte z mandljevim oljem ali oljem goričičnega semena. Uporabite tudi ponavljajoče hitre udarce, da segrejete “kritično” področje in tako poskrbite za izboljšanje cirkuacije celega telesa in prebujanje limfe.

Gibanje in joga

Poskrbite za dovolj gibanja v kakršnikoli obliki. Ajurveda priporoča tudi vadbo v obliki joge, še posebej primerne so asane (joga poze), kot so stol (utkatasana), mesec (chandrasana), bojevnik 3 (virabhadrasana 3), trikotnik (trikonasana), Šivin položaj (natarajasana). Zelo učinkoviti so tudi vsakodnevni sprehodi (vsaj 30 min) in pa seveda veliko globokega zavestnega dihanja, ki med drugim prebudi in pospeši našo limfo, izločanje strupov iz telesa in s tem preprečuje nastanek celulita. 

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam