Ali smo ženske zaradi nekaterih barv bolj privlačne?

Že dolgo vemo, da je telesna privlačnost pomembna pri izbiri partnerjev, saj zagotavlja zanesljive zunanje znake glede sposobnosti za ustvarjanje potomstva. 

Spoznajte različne učinke črne, bele, modre in rdeče barve. Pri moških je telesna privlačnost pri ženskah na splošno povezana z določenim razmerjem med pasom in boki, splošno telesno velikostjo in telesno maso. Poleg tega si moški dlje časa ogledujejo ženske prsi, pas in boke v primerjavi z drugimi deli telesa, morda zato, ker ta področja dajejo več informacij o privlačnosti. Poleg velikosti in oblike telesa je pri ocenjevanju privlačnosti pomembna tudi barva oblačil, pri čemer je več študij pokazalo, da so ženske zaradi rdečih oblačil moškim bolj privlačne, kar bi lahko pripisali povezavi z ljubeznijo in strastjo.

Barve in psihološki dejavniki

Barva ima velik vpliv na različne druge psihološke dejavnike, vključno z razpoloženjem in sprejemanjem odločitev. Svetle barve so na primer povezane s pozitivnimi čustvi, temne barve pa z negativnimi, kar lahko pojasni tudi vpliv barve na naše dojemanje telesne privlačnosti in oceno postave.

Medtem ko razumemo, kako in zakaj moški ocenjujejo privlačnost žensk, je za ženske prilagodljivo, da lahko ocenjujejo privlačnost drugih žensk in jo primerjajo z lastno zaznano privlačnostjo – prvič, da ocenijo svoje možnosti za izbiro partnerja, in drugič, da preverijo privlačne konkurentke, ki bi lahko celo ogrožale njihovo razmerje.

Raziskava o barvah in privlačnosti

V eni od raziskav so s pomočjo aparata za sledenje očem ugotavljali, kako ženske ocenjujejo privlačnost drugih žensk. Udeleženkam so predstavili kavkaške in afriške avatarje različnih postav v rdečih, zelenih, modrih, belih, sivih ali črnih oblačilih. Prosili so jih, naj avatarje ocenijo glede na telesno privlačnost in velikostkonfekcijske številke.

Raziskovalci so najprej predvideli, da bodo rdeča in črna oblačila ocenili višje glede na telesno privlačnost in vitkejše glede na postavo. Drugič, predvideli so, da bodo enako veliki kavkaški in afriški avatarji različno ocenjeni glede privlačnosti in velikosti konfekcijske številke. Tretjič, domnevali so, da bodo udeleženci pri ocenjevanju telesne privlačnosti bolj gledali na področje pasu in bokov ter prsnega koša, kar kaže na to, da se lahko razlikuje glede na barvo oblačil.

Ocene pri črni in rdeči barvi

Ugotovili so, da črna in rdeča oblačila dajejo najvišje ocene telesne privlačnosti in ocene o vitkejši postavi. Nasprotno pa so siva in zelena oblačila povzročila najnižje ocene telesne privlačnosti in najvišje ocene glede velikosti postave. Na te ocene je dodatno vplivala barva kože, saj so bili afriški avatarji, oblečeni v belo, modro in zeleno, ocenjeni višje kot kavkaški avatarji. Te ocene so bile povezane tudi s pogledom na zgornji del telesa ter na območje pasu in bokov.

Teorija “učinka rdeče barve”, po kateri moški ocenjujejo ženske, ki nosijo rdečo barvo, kot privlačnejše zaradi povezave s strastjo in spolno dostopnostjo, je veljala tudi za ženske ocene drugih žensk. Kot smo že omenili, je to mogoče zato, ker ženske morda primerjajo privlačnost drugih žensk s svojo, da bi ocenile svoje možnosti v procesu izbire partnerja ali da bi opazile privlačne konkurentke, ki bi lahko predstavljale grožnjo njihovemu razmerju.

Raziskovalci pojasnjujejo, da je nizka ocena privlačnosti zelenih in sivih oblačil morda posledica osebnih barvnih preferenc. Na splošno se pri barvnih preferencah rdeča barva pogosto ocenjuje skupaj z visoko dominantnostjo in vzburjenostjo; medtem ko sta v številnih študijah, ki vključujejo barvne preference, siva in zelena barva na splošno povezani z nizko vzburjenostjo.

Barva ima velik vpliv na različne druge psihološke dejavnike, vključno z razpoloženjem in sprejemanjem odločitev.

Barve in postava

Raziskovalci so tudi ugotovili, da barva vpliva na oceno postave, saj črna, modra in rdeča barva vplivajo na to, da je postava ocenjena kot vitkejša. Zelena, siva in bela barva pa pri oceni vplivajo tako, da so postave ocenjene kot večje.

Zanimivo je, da čeprav je barva oblačil vplivala na zaznavanje postave, ni nujno enako vplivala na privlačnost. Ugotovljeno je bilo na primer, da so črna, rdeča in modra barva povzročale ocene o manjši konfekcijski številkiin višje ocene privlačnosti, medtem ko je bela barva povzročala ocene o večji konfekcijski številki, vendar visoki privlačnosti v primerjavi z rdečo ali modro. Na splošno je barva različno vplivala na oceno konfekcijske številke in privlačnosti.

Zgovorna je tudi smer, kam gledamo

Študija je še pokazala, da je bil pogled udeležencev večinoma usmerjen na zgornji del telesa, sledili so pas, boki in glava, nato pa roke in noge. Na to ni vplivala barva oblačil ali rasa avatarja in je v skladu s prejšnjimi raziskavami, da so zgornji del telesa, pas in boki pomembni pri naših ocenah privlačnosti in postave. 

Zanimivo je, da so bela oblačila povzročila večjo stopnjo gledanosti na območju pasu in bokov, medtem ko so črna oblačila pritegnila več gledalcev okoli zgornjega dela telesa in manj gledalcev nog. To je verjetno posledica razmeroma velikega kontrasta med belo obleko in barvo telesa, zaradi česar je za oceno razmerja med pasom in boki, ki je ključnega pomena za oceno velikosti postave in privlačnosti, potrebno več časa.

Čeprav lahko na številne od zgornjih ugotovitev vplivajo družbena primerjava z drugimi, splošno zadovoljstvo s telesom in kultura, nas ta študija seznanja s tem, kako je barva oblačil kontrastna s tonom kože in kako je to pomembno, ko ženske ocenjujejo privlačnost in velikost postave drugih žensk. Študija ima tudi možne praktične posledice za oblikovanje oblačil, slog in modo.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam