Bernarda Marovt: Življenje se s staranjem ne konča, temveč se šele začne

V tokratnem intervjuju sva ničkolikokrat omenili besedo ženska. Pa nič za to.V vsaki od nas se skriva nešteto svetov, zgodb, smeha, trenutkov solz in sreče, težkih bremen, bojev in ženstvenega magnetizma. Nekatere so oblečene po zadnji modi, druge v moč in dostojanstvo, tretje pa nekje vmes. A vse z enako mislijo: na pot do vrha.

Na pot do sreče in zadovoljstva s sabo in svojim življenjem. Ena od žensk, ki ji je to uspelo v polni meri, je Bernarda Marovt. Kot mis Jugoslavije, top model Evrope in eden najbolj fotografiranih obrazov na svetu je krojila manekenski vrh. Ne le naravna lepotica, temveč tudi lepotica v duši, vedenju in razmišljanju. Danes poslovna ženska, ki je ustanovila manekensko šolo in Akademijo za ženske, kjer počne tisto, v čemer je najboljša – soustvarja zadovoljne in srečne ženske. In ne le mladih, temveč tudi zrele. Zakaj se o lepoti ne razpravlja, so lepe ženske bolj samozavestne kot lepi moški, o Slovenkah, ki smo modne, a premalo drzne, kako sprejeti in izraziti sebe, zakaj ni nujno, da je vsaka ženska mama, kaj imamo ženske opraviti s Pirandellovo umetnino in zakaj so kirurški posegi začaran krog? Ja, ženske res nismo preprosta bitja. Vsaj dokler se ne spoznamo do popolnosti.

Katere se vam zdijo najtežje prelomnice, povezane z ženskami in leti?

Vsaka ženska se mora zavedati, da mladost mine. Biti moraš dovolj močna, da to sprejmeš in se ne obremenjuješ, a vsaka ženska se ob tem odziva nekoliko po svoje. Tu ne gre za karakter, temveč za to, kaj si v življenju doživela in preživela, vse je odvisno od izkušenj. Vsaka ženska skriva v sebi lepoto, treba jo je samo potegniti na dan. Videza in razvoja osebnosti se moramo lotiti bolj kompleksno, in sicer od znotraj navzven. Ženske morajo razumeti, da če se starajo, to še ne pomeni, da bodo umrle. Življenje se s tem ne konča, temveč se lahko šele začne.

Kako lažje sprejeti dejstvo staranja?

Vedeti moramo, da je staranje edini zakon, ki velja za vse enako, ne glede na status. Najbolj pomembni sta notranja energija in moč, ki ju mora ženska oddajati in izžarevati. Če je ženska s sabo zadovoljna, bo to opazila tudi okolica. Noben kirurg ti ne more dati samozavesti. Notranja energija pomeni, da si razčistila sama pri sebi, kaj je zate pomembno, česa si želiš, kaj narediš za svojo dušo, to pa je najboljši vrelec mladosti. Življenje je treba živeti na najboljši možni način, se dobro počutiti in delati stvari, ki te veselijo. Verjeti vase, ohraniti dinamično in vsebinsko polno življenje.

Kako vi skrbite za svoje telesno in za duševno zdravje, da se dobro počutite v svoji koži?

V svoji koži se počutim zelo dobro. Delam stvari, ki me veselijo, izpolnjujejo, zabavajo, sem nenehno v gibanju; nikoli ne mirujem. Rada ustvarjam in prihajam na dan z novimi idejami, ukvarjam se s športom, rada imam film in gledališče. Sem med ljudmi, komuniciram in si izmenjujem ideje. Vsaka ženska mora skrbeti za svoj videz in delati na sebi. Če je ženska polna energije, zadovoljna in samozavestna, tudi guba pri 50. ali 60. letih nikogar ne bo motila. Ko se sprejmeš sama, te bodo avtomatično sprejeli tudi drugi. 

Koliko časa na dan si vzamete zase oz. koliko mislite, da bi si ga zase morala vzeti prav vsaka ženka?

Tu ni enoznačnega odgovora. Koliko časa si ženska vzame zase dnevno, je seveda odvisno od vsake posameznice. Vsak dan je treba vzdrževati telesno in umsko kondicijo, veliko hoditi in se rekreirati, predvsem pa delati stvari, ki te veselijo, nadgrajujejo in ti dajo osebnostno moč in energijo.

Kateri so vaši lepotni rituali, ki se jih redno poslužujete?

Lepotno rutino opravljam vsak dan. To je redno početje, za katerega si je vedno treba vzeti in najti dovolj časa. Gledati moraš na to, da vse poenostaviš in se organiziraš, saj je potem lažje ohranjati red. Treba je skrbeti za telo, obraz, lase, se naličiti, si zvečer dobro očistiti obraz, se ukvarjati s športom. Ni izgovora za to, da bi se človek lahko zapustil. 

In lepotni triki, ki bi morda pomagali ženskam po 40. letu starosti?

Najboljši lepotni trik po 40. letu je preprost: da obdržiš napeto in prožno kožo, si moraš vsakodnevno čistiti obraz in telo ter redno uporabljati prave, kakovostne izdelke. Ko presežemo 40-letni prag, namreč koža izgubi svojo prožnost in elastičnost, pojavijo se prve gube. To je razlog, zaradi katerega moramo biti previdni pri vsakodnevnem vlaženju kože. A tudi nobena kozmetika ni dovolj, če izdelkov ne uporabljamo pravilno.

Ženska mora ostati ženska ne glede na okoliščine in življenjski slog. Lepota je ambicija, o lepoti se ne razpravlja, lepota se ustvarja.

So ženske danes bolj pod pritiskom zaradi videza, kot so bile nekoč?

Življenje je zelo stresno in naporno, vsak je obremenjen s svojimi problemi. Ženske so danes pod velikim pritiskom zaradi videza, ni jim lahko, saj morajo kljub vsemu ostati ženstvene, vsak dan morajo biti videti dobro, istočasno morajo delati doma, v službi in ostati popolne. Vsaka ženska mora ostati zvesta sebi. Poznati mora sebe, svoje negativne in pozitivne točke. Včasih smo lahko celo preveč zahtevne do sebe. Biti moramo dovolj močne, da sledimo ciljem na vseh področjih, da si pridobimo samozaupanje in samozavesten nastop.

Pa vendarle: se bolj obremenjujemo s sabo zaradi sebe in rivalstva med ženskami ali zaradi moških?

Obstaja veliko vrst žensk. Tiste, ki so obremenjene same s sabo, druge, ki tekmujejo z drugimi ženskami, prav tako so v igri moški. To je odvisno predvsem od tega, ali je ženska psihično močna, uspešna in samozavestna, kakšen je njen odnos do drugih žensk in moških. Če delamo stvari z občutkom, zdravo presojo, verjamemo vase in svoje sposobnosti, verjetno ne bomo imeli določenih problemov, nepotrebnih obremenjevanj in posegov.

Nekoč ste dejali, da ste se veliko spraševali o tem, zakaj se vedno ukvarjamo z mladimi, saj starejše ženske prav tako potrebujejo veliko pomoči. Kaj ste mislili s tem?

Letos teče že enajsto leto, odkar sem odprla mladinsko manekensko šolo Bernie Models. Vedno sem se ukvarjala z mladimi in jim z vsemi močmi pomagala k napredku in razvoju, nato pa sem začela razmišljati, zakaj pomagati samo mladim. Spoznala sem, da starejše in zrele ženske potrebujejo veliko več pomoči za rast in razvoj tako na telesnem kot na duševnem področju, pa tudi pri okrepitvi značaja. Tako je zrasla akademije za ženske Donnakademy, ki že peto leto uspešno deluje na slovenskem in tujem trgu. 

Kakšnim ženskam je namenjena akademija in česa se pri vas lahko naučijo?

Z eskluzivnim tečajem dajemo priložnost ženam in dekletom različnih starostnih skupin, da izboljšajo zunanji videz, utrjujejo samozavest in osebnostno rastejo. Namenjena je predvsem damam, ki si hočejo biti všeč in želijo z inteligenco ovrednotiti svoj osebni videz in spremembe, ki pridejo z leti. Glavna naloga in cilj tega projekta je pomagati pokazati pravo pot do dobrega počutja na vsakem področju in v različnih situacijah, kako priti do osebnoste moči, kako odkriti skrivnost lepote, spoznati svojo ustvarjalno energijo, moč, kako postati privlačne, torej spoznati psihologijo lepote in privlačnosti, razviti magnetizem ženskosti.

Nikakor ne drži pravilo, da mora biti prava ženska tudi mama.

Koliko žensk v resnici pozna samo sebe tako dobro, da točno pozna in si upa izraziti vse tisto, kar se skriva v njih?

V vsaki ženski se skriva lepota, le malo je treba, da jo povleče na dan. Večina nima poguma, da to naredi sama, da izrazi svoja čustva, da se odkrije. Včasih jih prevzame strah, da ne bodo sprejete, naj bo to v poslovnem ali zasebnem okolju. Ženske morajo dobiti občutek sprejemanja, pripadnosti in vedenja. Ko spoznaš, da ti ni treba biti tiho in da vsako težavo lahko poveš na glas, je treba zbrati samo malo poguma, da bo življenje precej lažje.

Ko začnemo pogumno komunicirati, dobimo nazaj sebe. Vsak dan imamo možnost izbiranja med pogumom, ljubeznijo in strahom.

Akademija temelji na psihologiji in ne na kirurgiji. Kakšno je vaše osebno mnenje o lepotni kirurgiji? Ste se kdaj poslužili kakšnega posega?

V tem primeru govorimo o notranjem zaupanju, da bi premagali lastne omejitve pred izražanjem čustev, da bi odstraniti pesimistične skrbi, pridobili pogum in voljo do življenja. Nisem nasprotnica lepotne kirurgije, vendar bi jo vključila v primeru, če bi bilo to res potrebno. Poudarek dajem notranji energiji in izžarevanju. Če se odločimo za kirurški poseg, bo učinek trajal tri mesece, po tistem pa bomo spet primorani napolniti gubo. To je začaran krog, oseba pa še naprej dvomi v svojo podobo. Zato poudarjam, da je psihologija najpomembnejša v tem procesu razvijanja in izboljševanja na vsakem področju.

Pravijo, da se ljudje osebnostno oblikujemo, ko smo mladi, nakar nas je zelo težko spremeniti. Se strinjate oz. ali se lahko človek začne razvijati denimo pri 40., 50. letih?

Ženske moramo biti elastične, prilagodljive in razvijati ustvarjalno ter notranjo energijo. V življenju se nenehno učimo, v bistvu nikoli ne pridemo do konca. Svet in navade se spreminjajo. Nikoli ni prepozno, da se človek začne razvijati, rasti, izboljševati in se nadgrajevati na vseh področjih. Ženska se lahko tudi pri 50., 60. letih ali pozneje odloči za spremembe. Pri tem so potrebne moč, velika mera pozitivnosti in dobre volje. 

Kako pa se pri teh letih vrniti k svojim sanjam in kaj je potrebno za uspešno uresničitev nekega cilja? Kaj ženske na tej poti najpogosteje ovira?

Ovire so lahko koristne pri razvoju vsakega posameznika in pri osebnostni rasti. Krepijo nas, da postanemo modrejši, in nam pomagajo razumeti, kdo smo v resnici. Za uspešno uresničitev cilja moramo verjeti vase in v svoje sposobnosti, potrebujemo veliko moči in motivacije, veliko mero radovednosti, poiskati moramo prave rešitve in vztrajati do konca. Najpogostejša ovira za ženske pri uresničitvi nekega cilja je pomanjkanje samozavesti in osebnega prepričanja.

Vaš slogan je: Lepota ni obveznost ali dolžnost, temveč cilj vsakega posameznika. Se vam zdi, da Slovenke v srednjih zrelih letih damo dovolj nase, sploh v primerjavi z ženskami drugih narodov?

Ženska mora ostati ženska ne glede na okoliščine in življenjski slog. Lepota je ambicija, o lepoti se ne razpravlja, lepota se ustvarja. Ženske si moramo prizadevati, da ohranimo in izboljšamo svojo ženskost. Vsaka od nas lahko postane protagonistka svoje lepote, atraktivnosti in ženskega magnetizma. V zadnjih letih opažam, da Slovenke dajo veliko na to, da so lepo urejene, gledajo na to, da so kljub obveznostim in karieri vedno modne.

V primerjavi z drugimi narodi si mogoče premalo drznejo! Vsaka ženska mora najti svoj stil, poudariti mora svojo moč z dodatki elegance in dobrega okusa.

Če bi lahko naučili ženske samo eno stvar oz. jim predali modrost življenja, kaj bi jim povedali?

Žensko vesolje je kot Pirandellova umetnina, sestavljeno je iz različnih vidikov, detajlov, metafor. V eni sami besedi je mojstrovina. Naučite se ceniti sebe, pridobite samozavest, spoznajte najlepše lepotne trende in zaživite. Ko se posameznica zave sebe in svoje lepote, se zave tudi svoje ženskosti in privlačnosti. Bodite ponosne nase!

Ko pride ženska do te točke, da se boji konkurence mlajših dam, to pomeni, da mora priti do spremembe pri njej sami.

Kakšnega moškega ob sebi potrebujejo samostojne ženske in kdo si sploh upa osvajati takšne ženske?

Neodvisno žensko lahko definiramo kot samozavestno, zadovoljno s svojim življenjem. Taka oseba ve, kaj hoče, in sama sprejema odločitve. Neodvisna ženska se ne bo predala prvemu, ki ga bo srečala, temveč jo bo osvojil le moški, ki bo pokazal veliko vrednost. Biti neodvisna zagotovo ni napaka, a dejstvo je, da se samostojnih žensk moški bojijo. Le dovolj pametni moški, ki razumejo, kaj ženske hočejo, s kom imajo opravka, samozavestni in potrpežljivi moški z določenim družbenem položajem bodo osvajali in tudi osvojili neodvisno, samostojno žensko.

So lepe ženske bolj samozavestne kot lepi moški?

Lepe ženske so bolj samozavestne kot lepi moški. So samostojne, odločne in uspešne, pogosto tudi veliko zaslužijo. Že v naravi imajo namreč lastnosti, kot so občutljivost, potrpljenje in prilagodljivost, ki jih delajo še lepše.

Kako pa se spopasti s strahom nekaterih žensk, ko pridejo v zrelejša leta, da svojemu partnerju ne bodo več zanimive, lepe ali se celo bojijo konkurence mlajših žensk? 

To so po navadi ženske, ki se ne cenijo dovolj, ki se nimajo rade, niso samozavestne, ne verjamejo vase in v svoje zmožnosti. Ko pride do te točke, da se bojijo konkurence mlajših, to pomeni, da mora priti do spremembe pri njih samih. Poudarjam, vsaka ženska bi morala delati na sebi, se izboljševati na vseh področjih, se začeti drugače oblačiti, hoditi ven, obuti visoke pete, se česa novega naučiti in to tudi živeti. Moški bo zagotovo opazil te spremembe in se bo začel spraševati, kaj se z ženo dogaja, in sicer v pozitivnem smislu. Me pa prav to hočemo – vzbuditi zanimanje.

Kako pa naj se predvsem z okolico ‘spopadejo’ ženske, ki nimajo otrok, z ozirom na to, da družba pogosto pričakuje, da mora biti ‘prava’ ženska tudi mama? Tudi vi niste mama …

V zadnjih letih je pri ženskah prišlo do velikih sprememb, pogosto se znajdejo v situaciji, da se morajo odločiti med družino in službo. Danes se lahko ženske mirno odločijo po svoji želji in nikakor ne drži pravilo, da mora biti prava ženska tudi mama. Svobodno se lahko odloča in počne tisto, kar čuti, kar ji najbolj ustreza, odvisno od okoliščin, dela in življenjskih priložnosti. 

Večina ljudi je dandanes odtujenih od samih sebe, igrajo različne vloge, še posebej v poslovnem svetu. Je v današnjem svetu sploh prostor za ‘iskrenega sebe’?

Iskrenost je ena največjih lastnosti človeka. Pošteni moramo biti predvsem do sebe, to je ključ do popolnega sožitja s svetom okoli sebe. Biti iskren danes ni lahko, še posebej v tem krutem svetu, ki nas obdaja, v poslovnem svetu pa je sploh najtežje. Treba je najti pravo ravnotežje najprej v sebi, da se potem lahko soočimo z zunanjim svetom. Vsak človek igra svojo vlogo, ki jo mora znati odigrati.

Ženska mora biti dandanes močna, a hkrati ženstvena, meja pa je pogosto zelo tanka. Kako bi to mejo določili vi?

Naše življenje zahteva veliko več moči in odločnosti kot moško, ker vedno zahteva, da dokažete, da ste kos svoji nalogi. Vsaka ženska se mora potisniti ne samo čez meje, ki ji jih nalaga družba, temveč tudi čez meje, ki si jih nalaga sama. Močna ženska je tista, ki si dovoli slabost, da ni popolna, saj popolnost ne obstaja. Ženska mora ostati ženska.

Kakšno je vaše sporočilo bralkam spletnega mesta Nepremagljiva in zakaj menite, da ste nepremagljivi vi?

Lahko se počutimo samozavestno, modro, toda če ne verjamemo vase, nam ni všeč naše življenje, če nimamo karizme, notranje energije, če nečesa ne izžarevamo, ne ustvarjamo, ne moremo biti uspešni in istočasno nepremagljivi.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam