Ne! Kratka in enostavna besedica, a imamo toliko preglavic z njo.

Pomislite, kolikokrat ste v zadnjem letu poslušale, se pogovarjale, brale o tem, kako pomembno je postavljati meje in se naučiti reči ne. Predvidevam, da je številka precejšnja.

Ampak v praksi vseh teh nasvetov, čeprav so dobronamerni in se z njimi večinoma strinjamo, ne uporabljamo najbolj spretno. Ker ni enostavno. Ker smo bile drugače vzgojene. Ker smo lahko naslednjič me tiste, ki bomo zavrnjene. Ker se ne spodobi. Ker nismo prepričane, da bomo zmogle reči ne na tak način, da ne bomo prizadele tistega na drugi strani.

Pri vsem skupaj pa je najbolj skrb vzbujajoče, da se največkrat ne zavedamo, da kadar drugim rečemo da proti svoji volji, v resnici rečemo ne sebi!

Z uvajanjem uporabe te kratke besedice je povsem enako kot z ostalimi spremembami. Najprej se moramo zavedati, v kateri situaciji največkrat popustimo in pritrdimo, čeprav mislimo drugače, in kdo so ljudje, ki jim najtežje damo košarico. 

Naslednji korak je, da se odločimo, katere so situacije, ki se jih bomo najprej lotile – ali bomo najprej nehale ugajati, ko gre za prijateljičino povabilo na kavo, ali ne bomo več odnašale smeti namesto otrok (kot smo to počele doslej, da nismo zapravljale energije za pregovarjanje) ali bo to neki drugi ne. 

Če si rečemo samo »Dovolj je! Odslej bom vedno rekla sebi da in drugim ne!«, obstaja velika verjetnost, da bomo hodile po ustaljenih tirnicah in ne bomo ničesar spremenile. Preveč optimizma in posledično premočne odločitve za spremembe običajno padejo v vodo. 

Spreminjanje starih navad pomeni prepisovanje svojih starih vzorcev, ki so zasidrani zelo globoko. Ne pišemo na prazen, beli list. Pišemo čez prosojni papir, položen na popisan list papirja – zato je treba velikokrat prevleči črte, pa še potem tu in tam vidimo tisto, kar je bilo napisano spodaj.

Če strnem osnovna navodila za uporabo besedice ne:

  • Premislite, kdaj je največkrat ne uporabljate (pa bi si želele) in pri komunikaciji s kom.
  • V katerih primerih bi jo najprej želele obvladati.
  • Odločite se za zavestno pozornost v teh situacijah.
  • V mislih se vprašajte, kaj hudega se vam lahko zgodi, če jo uporabite, in če so posledice za vas sprejemljive, pogumno na pot novih zmag.
  • Pazite, da boste pri izrekanju prijazne.
  • Vztrajajte tudi, če vam kdaj ‘zdrsne’, in se ne obsojajte.
  • Vsakič, ko vam uspe, se pohvalite.

Ne gre za to, da ne bi znale izgovarjati besedice ne. Gre za prepričanja, ki so v ozadju, za zadržke, ki nas potem notranje obremenjujejo in težijo. 

Opogumljam vas, da pogosteje uporabljate ne. To namreč pomeni, da postavljate nove meje, ki – pa naj se sliši še tako paradoksalno – predstavljajo poligon vaše lastne svobode. 

Vaše lastne potrebe in želje so tiste, ki jih s tem postavljate na prvo mesto. Verjetno vas bodo sprva malo čudno gledali, morda boste deležne tudi kakšnega upora ali odpora, ampak verjemite, da se bodo slej ko prej navadili. Ve pa boste bolj samozavestne, bolj zadovoljne s sabo in posledično bolj srečne. 

Mojca organizira tudi Male virtualne skupine vodij za medsebojno pomoč, ki so namenjene boljšemu sprejemanju sebe v vlogi vodje in kjer se člani ukvarjajo z lastnimi občutki, razkrivajo svoje konkretne težave pri vodenju ter si pomagajo do drugačnih, bolj učinkovitih rešitev. Naslednja skupina odpira vrata februarja. Več o tem najdete TUKAJ.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam