Dejstva o hladilnikih, ki bi jih morala poznati vsaka Nepremagljiva

Če so kuhinje središče sodobnega življenja, so hladilniki središče sodobne kuhinje. Njihovo poslanstvo je preprosto: poskrbeti, da nam je najljubša hrana vedno na voljo sveža, zdrava in okusna. In čeprav se nam zdi hladilnik samoumevna stvar, je precej manj samoumevno dejstvo, da predvsem njegovemu vzdrževanju posvečamo premalo časa.

Američani 15. novembra praznujejo dan hladilnikov, ki služi kot opomnik vsem gospodinjam in gospodinjcem, naj se vsaj enkrat letno lotijo temeljitega čiščenja hladilnika. 

Dolgoročna investicija, ki močno vpliva na mesečne stroške

A še preden se lotimo njegovega čiščenja, moramo izbrati zase najprimernejši hladilnik. Pri nakupu si pomagamo tako, da si odgovorimo na tri preprosta vprašanja: Kam hladilnik postaviti? Katero vrsto hladilnika potrebujemo (stran odpiranja vrat, kombinacija z zamrzovalnikom)? Kako velik naj bo, da bomo vanj lahko pospravili vso zalogo glede na število družinskih članov? 

Hladilnik kupujemo kot dolgoročno investicijo, in ker je tehnologija hlajenja srce našega hladilnika, nas mora zanimati. Ti nepogrešljivi aparati so v zadnjih 15 letih naredili resničen preboj v tehnologiji, eden ključnih proizvajalcev hladilnikov pa je Electrolux. A ker hladilniki že dolgo ne opravljajo le naloge hlajenja, temveč ponujajo mnogo naprednih funkcij, kot so samodejno uravnavanje vlage, hitro zamrzovanje, dinamično hlajenje in še marsikaj drugega, bo za dober aparat treba odšteti nekaj več denarja. Toda s tem boste tudi veliko prihranili!

A vendar hladilnik ni prijatelj vseh živil, saj lahko nekatera izgubijo okus ali hranljivo vrednost, spremenijo barvo, obliko ali jim celo skrajšate obstojnost.

Hladilniki namreč veljajo za eno najbolj potratnih naprav v našem domu. In zdaj, ko imamo izbran pravi hladilnik, ga je treba tudi pravilno uporabljati. Se sliši neumno? Pa ni! Tudi na ta način boste znižali svoje mesečne stroške, ki v povprečju predstavljajo kar 12 odstotkov zneska vašega računa za elektriko.

Presenečen boste, kaj sodi in kaj ne sodi v hladilnik

Z odkritjem hladilnika sta se shranjevanje hrane in življenjska doba živil precej izboljšala in podaljšala. A vendar hladilnik ni prijatelj vseh živil, saj lahko nekatera izgubijo okus ali hranljivo vrednost, spremenijo barvo, obliko ali jim celo skrajšate obstojnost. Veste, katera so?

V hladilnik moramo takoj pospraviti: marelice, robide, borovnice, češnje, fige, grozdje, maline, jagode, šparglje, grah, brokoli, brstični ohrovt, zelje, korenje, cvetačo, zeleno, zelišča, gobe, solato, redkev, špinačo in mlado čebulo. Živila, ki jih je bolje hraniti izven hladilnika, so: jabolka, avokado, banane, melone, grenivke, kivi, limone, mango, nektarine, pomaranče, papaja, breskve, slive, hruške, kaki, granatno jabolko, lubenica, kumare, čebula, jajčevci, češnje, ingver, krompir, buče, paprika in paradižnik. Hranjenje na hladnem namreč prepreči njihovo pravilno zorenje, kar vpliva na okus. Ima pa tudi druge posledice. Lupina banan denimo počrni, meso lubenic izgubi svojo značilno živahno barvo, okus paradižnika je veliko boljši, če ga pustite zoreti na sobni temperaturi. 

Kaj pa nepogrešljiva kruh in sir? Hladen zrak v hladilniku izsuši kruh in drugo pekovsko pecivo, medtem ko je pri sirih odvisno o tega, za katero vrsto gre. Medtem ko nam pasteriziranih in staranih sirov ni treba hraniti v hladilniku, vanje damo mehkejše in bolj sveže vrste.

Najučinkovitejše čiščenje je z domačimi čistili

Hladilnik moramo odtajati, ko se na hladilnem telesu nabere okoli pet milimetrov debela plast ledu. Čiščenje hladilnika je precej zamudno opravilo, zato je dobro poznati trike, s katerimi bomo nalogi hitro kos. Hladilnik damo na nič stopinj Celzija in ga izklopimo. Živila, ki morajo ostati na hladnem, pospravimo v klet ali na balkon. Odstranite police in jih očistite v kuhinjskem pomivalnem koritu. Nato se lotite notranjosti. Najučinkoviteje in najbolj zdravo je z domačimi čistili. Za to zadostuje že pomivanje s krpo, namočeno v blago milnico.

Lahko se odločite za milnico, ki jo zmešate s četrt skodelice sode in četrt skodelice vode, da dobite ravno prav gosto mešanico čistila. Tretji predlog za domače čistilo je mešanica kisa, vode in sode. Zmešajte pol skodelice kisa v litru vode in dodajte še nekaj sode bikarbone. Prednost slednje je, da da naraven in svež vonj. Na koncu ne pozabite hladilnika osušiti s kuhinjsko krpo in očistiti še zunanjih površin. 

Hladilnik moramo odtajati, ko se na hladilnem telesu nabere okoli pet milimetrov debela plast ledu.

Pomembno je tudi pravilno shranjevanje živil, saj tako preprečimo neprijetne vonjave. V hladilnik zato postavite skodelico žitnih zrn, na rezine narezano limono, posodico z vodo, ki ji dodate pecilni prašek, časopisne strani, namočene z vodo, ali skodelico kave. Izdelate lahko tudi posebne bombažne kroglice in jih pokapate z vaniljinim ekstraktom. Če imate radi vonj po citrusih, potem veliko oranžo prerežite na pol, da bo lupina delovala kot posodica, in dajte vanjo dve žlici morske soli. 

Organizacija ni pomembna le za življenje, ampak tudi v hladilniku

Tako kot je organizacija pomembna v vsakdanjem življenju, je pomembno imeti tudi dober sistem, kako stvari razporediti v hladilniku. Z dobro organizacijo boste poleg praktičnosti dosegli tudi to, da se vonjave ne bodo mešale med seboj. Na zgornji polici je temperatura najbolj stalna in zato najprimernejša za sire, maslo, sladkarije in živila, ki jih ni treba kuhati, kot so na primer ostanki in vnaprej pripravljena hrana.

Na srednje police sodijo ribe, mesne jedi, jajca, jogurti. V spodnjem delu, kjer je temperatura najnižja, imejte sadje in zelenjavo. Shranjujete ju v ločenih predalnikih, saj veliko vrst sadja proizvaja kemikalijo etilen, ki povzroči gnitje sadežev. Proizvedeni etilen lahko tako pripomore tudi h gnitju preostalih rastlin.

Z Electroluxovo funkcijo FlexiShelf lahko preuredite notranjost hladilnika, kakor ustreza vam. Premično stekleno polico polovične globine lahko izvlečete celo ali pa samo polovico, da naredite prostor za večje kose. Kar pomeni, da lahko vedno brez težav shranite visoke steklenice ali številna manjša živila. Hladilnik zaradi izjemne višine z zamrzovalnikom 800 MultiSpace nudi tudi več prostora od standardnih. Pametne rešitve za shranjevanje zagotavljajo prilagodljiv način ohranjanja sestavin svežih, kar pomeni, da boste zanje vedno našli prostor.

Najtoplejši del hladilnika so vrata, zato so namenjena shranjevanju najmanj pokvarljivih živil. Svobodo prilagajanja prostora v hladilniku omogoča CustomFlex, ki jo nudijo Electroluxovi hladilniki. Notranjost vrat ima pomične posode različnih velikosti, tako da lahko prostor prilagodite svojim potrebam. Posode so celo snemljive, zato jih lahko preprosto odstranite. Tukaj lahko shranjujete začimbe, razne sokove in preostala živila, ki jim nenehno nihanje temperature ne bo škodilo. In še zanimivo dejstvo: shranjevanje jajc in mlečnih izdelkov na vratih ni primerno, čeprav boste v nekaterih hladilnikih videli, da je polička za jajca že pritrjena na vrata. 

Najtoplejši del hladilnika so vrata, zato so namenjena shranjevanju najmanj pokvarljivih živil.

Pa prostor na hladilniku? Ga tudi vi uporabljate v isti namen kot podstrešje − torej za shranjevanje razne krame? To vam močno odsvetujemo, saj se na ta način hladilnik na vrhu močno ogreje in rezultat je lahko plesen na hrani ali pa pokvarjeno vino. Tega pa si ne želi nihče od nas, kajne? 

Še nekaj kratkih, a praktičnih nasvetov za konec

Za konec še nekaj koristnih napotkov: ne dajajte v hladilnik tople hrane, ker ta povzroča kondenz in dodatno pospešuje nastanek plesni; hladilnik ne sme biti prepoln, ker se živila potem zaradi slabega kroženja zraka slabo hladijo; vsa živila v hladilniku morajo biti pokrita s pergamentnim papirjem in ne s samolepilno plastično folijo; če temperaturo v hladilniku nastavite tik pod pet stopinj Celzija, bodo mlečni izdelki za 25 odstotkov dlje ostali sveži.  

Da bi torej resnično optimizirali obstojnost hrane v hladilniku, je pomembno, da v prvi vrsti izberete inovativni hladilnik, kakršne nudi Electrolux, ki bo s svojo napredno tehnologijo poskrbel, da bodo vaša živila ostala sveža dlje časa. Njihov sistem zračnega hlajenja TwinTech ohranja živila v hladilniku sveža kot na tržnici. Z ločevanjem zraka, ki kroži okrog zamrzovalnika, od zraka v hladilniku ohranja vlažnost in temperaturo nespremenjeno. Ob tem se ustvari popolno okolje za preprečitev izsušitve živil. Vi morate poskrbeti le še za organizacijo in vzdrževanje reda. A zdaj, ko ste si prebrali ta članek in se oborožili z znanjem o hladilnikih, vam niti to opravilo ne bo vzelo veliko časa.  

Članek je nastal v sodelovanju z Electroluxom.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam