Zajtrk je obrok, ki ga nikoli ne izpustim. Še posebej med vikendom obožujem omlete in odločila sem se, da z vami delim tri preproste in okusne recepte.
Jajca so pri nas pogosto na jedilniku, ker so zelo preprosta za pripravo in okusna, lahko jih pečemo, kuhamo, poširamo … Eden od najljubših zajtrkov pa so pri nas doma omlete na 101 način. Preprosta jed, čeprav imam sama največ neprijetnih izkušenj s preprostimi jedmi, saj se lahko hitro zafrknemo prav zaradi tega, ker se nam zdijo tako zelo preproste in smo ob pripravi posledično premalo pozorni.

V kuhinji sem rada hitra in učinkovita, pri peki jajc pa me je na počasnost ‘natreniral’ moj sin. Si predstavljate, da otrok je samo jajčka na oko, ki so pečena toliko, da je rumenjak na pol mehak, da je ravno prav začinjeno, ne sme biti premehke mrene na beljaku, pa vendar ne sme biti niti malo zapečen s spodnje strani. Skratka, veselo dobro jutro … Pa saj so samo ocvrta jajčka. Si predstavljate, da me je moja mati poklicala po telefonu, da moj sin ne želi jesti jajčk, ker jih ne zna narediti, in kako za vraga jih naredim jaz?
Tako sem se navadila, da sem na zelo majhni temperaturi na maslu pekla jajca, jih pokrivala in podušila, jih umikala z ognja in dajala spet nazaj…. Ni bilo konca. Navadna jajčka so bila posledično najprej nočna mora, zdaj pa so postala ustaljena praksa. Res je – za svoje otroke pač naredimo vse
No, pa pojdimo k omletam. Za eno osebo potrebujemo tri jajčka.
Moj mali trik: V maso dodam sladko smetano, da je ometa bolj sočna, pečem pa jih na maslu, da je okus še boljši.
Omleta je pečena takrat, ko spodaj postane lepo zlato rjave barve, zgornja plast pa zakrkne ravno toliko, da je še sočno. Res pa je, da je vse stvar okusa. Nekateri imajo radi bolj in nekateri zelo malo pečeno omleto.

Ravno na dan, ko sem pripravljala ta prispevek, me je razveselil poštar in mi dostavil cel paket ponev Delimano. Boljšega trenutka res ne bi mogel ujeti! Sama najraje uporabljam ne preveč nizko ponev, sicer pa imate res veliko izbiro različnih ponev na spletni strani delimano.si. Zakaj ponve Delimano:
- Ker se zaradi keramičnega premaza Ceramica hrana ne prijemlje
- Ker so res vsestransko uporabne, za cvrtje, palačinke, omlete, zrezke …
- Lahko jih uporabljate na vseh kuhališčih (primerne so tudi za indukcijo!)
- Ker so lepe, rdeče barve 🙂
- Ker so izdelane za okolje prijaznih materialov, ki za izdelavo porabijo manj vode
- Ker poseben premaz QuanTanium omogoča kuhanje z izjemno majhnimi količinami ali celo brez maščobe, za bolj okusne in bolj zdrave jedi.
Omleta z lisičkami

Sestavine:
- jajca,
- sol,
- poper,
- maslo,
- šalotka,
- lisičke,
- česen,
- peteršilj
Omleta z lososom in špinačo

- jajca,
- sol,
- poper,
- mlada špinača,
- česen,
- olivno olje,
- seneni sir s česnom,
- mariniran losos
Bela omleta


- 3 beljaki,
- sol,
- poper,
- maslo,
- paprika,
- češnjev paradižnik,
- bučke,
- feta sir,
- por