Ta solata je prava izbira za k žaru, brez žara, za kosilo ali večerjo. To je eden tistih receptov, h katerem se boste po prvi pripravi verjetno še vrnili.
V poletnih dneh to solato pripravljate s pomočjo žara, v hladnejših pa s pomočjo pečice. Okusni pečeni in barviti pastinak, pesa in maslena bučka so postreženi z ječmenom, kremastim in pikantnim kozjim sirom, hrustljavimi in slanimi mandlji, sladkimi in zemeljskimi suhimi figami ter pekočo rukolo, preliti pa so s pikantnim in bogatim javorjevim balzamičnim prelivom.
Poleg tega, da so vsi okusi v tej solati odlično uravnoteženi, je solata tudi odličen vir hranilnih snovi. Ječmen je uravnoteženo, hranljivo žito, ki je zdrav ogljikov hidrat in ga je odlično vključiti v svojo prehrano, saj vsebuje veliko vlaknin, je lahko prebavljiv in bogat z drugimi hranili, kot so beljakovine, maščobe, magnezij, vitamini in cink. Jed se ponaša tudi z rdečo peso, ki je resno polna fitonutrientov, in pastinakom, ki vsebuje veliko kalija. Na koncu dodajte še pikanten domači preliv in dobili boste popolno jed.
Solata s pečeno zelenjavo in figami
Sestavine za 4 do 6 obrokov:
Za preliv:
- ¼ skodelice balzamičnega kisa
- 2 čajni žlički gorčice
- 1 žlica čistega javorjevega sirupa
- ½ čajne žličke soli
- ¼ čajne žličke česna v prahu
- ¼ skodelice ekstra deviškega oljčnega olja
Za solato:
- ¾ skodelice nekuhanega ječmena
- 1 majhna maslena bučka, olupljena in narezana na kocke
- 1 velika rdeča pesa, olupljena in narezana na kocke
- 1 velik pastinak, olupljen in narezan na kocke
- 1 majhna rdeča čebula, grobo sesekljana
- 1 ½ žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- 1 čajna žlička soli
- ½ čajne žličke črnega popra
- 2 ½ skodelice sveže rukole
- ⅓ skodelice zdrobljenega kozjega sira
- ⅓ skodelice praženih slanih mandljev
- ⅓ skodelice razpolovljenih suhih fig
- 1 žlica drobno sesekljanega svežega peteršilja
Postopek:
Za pripravo javorjevega balzamičnega kisa v manjši skledi zmešajte kis, gorčico, javorjev sirup, sol in česen v prahu. Med nenehnim stepanjem počasi prilivajte olje, dokler se preliv ne emulgira. Preliv, ki mu pravimo vinaigrette postavite na stran.
Za pripravo solate skuhajte ječmen v skladu z navodili na embalaži. Odstavite ga na stran. Pečico segrejte na 220 °C. Rahlo namastite velik pekač. Ker je sezona žara, lahko to naredite tudi na žaru.
V veliki skledi zmešajte masleno bučko, rdečo peso, pastinak, čebulo, olje, sol in črni poper. Zelenjavo pecite 25 do 30 minut, pri čemer jo na polovici pečenja obrnite, dokler se v notranjosti ne zmehča, zunaj pa rahlo porjavi.
Rukolo razporedite na velik servirni krožnik ali na 4 do 6 posameznih krožnikov. Na rukolo dodajte ječmen, pečeno zelenjavo, kozji sir, mandlje, fige in peteršilj. Solato pokapajte z želeno količino preliva. Dober tek!