Kraljičina rutina spanja in vadbe bi lahko bila razlog za njeno dolgo življenje

Kraljica za svoje dobro počutje uporablja številne pripomočke za spanje in telovadbo.

Zdravstveni strokovnjaki menijo, da bi se lahko kraljica za svoje dolgo življenje zahvalila strogemu režimu spanja in vadbe. Njeno veličanstvo, ki bo aprila dopolnilo 96 let, že desetletja strogo spi in telovadi. Zdravstveni raziskovalci menijo, da bi lahko bila življenjska doba kraljice neposredna posledica njenih odličnih spalnih in telesnih navad. 

95-letnica, ki je februarja kot prva monarhinja praznovala platinasti jubilej, naj bi se ves čas svojega impresivnega sedemdesetletnega vladanja držala strogega režima spanja. Njeno veličanstvo se običajno odpravi spat okoli 23. ure, da si zagotovi 8 in pol ur počitka – kar je za delavno kraljevo matriarhinjo nujno – in se vsako jutro zbudi sveža in pripravljena na nov dan. 

Kraljica z dobrim spancem poskrbi, da je vedno čila, spočita in ima veliko energije.

Kraljičina odločitev, da daje prednost spanju, je verjetno taktična. Raziskave so pokazale, da lahko pomanjkanje zadostnega spanca sčasoma skrajša življenjsko dobo, pri čemer se pri tistih, ki v povprečju spijo pet ur ali manj, znatno poveča tveganje za umrljivost. 

Poročali so, da ima kraljica med rjuhami tudi steklenico z vročo vodo, ki ji pomaga sprostiti vse napete mišice in jo ohranja prijetno v hladnih britanskih nočeh. 

Že desetletja spi sama

Druga ključna metoda, ki jo njeno veličanstvo uporablja za optimizacijo svojega spanca, je, da spi sama. Čeprav ni skrivnost, da se kraljica te dni v posteljo odpravi sama, aprila je v 99. letu starosti žal umrl princ Philip, je znano, da je že desetletja spala sama. 

“V Angliji je imel višji razred vedno ločene spalnice,” je leta 2011 pojasnila monarhinjina sestrična lady Pamela Hicks. “Nočeš, da bi te motili s smrčanjem ali s tem, da te nekdo brca med spanjem. Ko se počutite udobno, si včasih delite sobo. Lepo je imeti možnost izbire.” O tem, da partnerja spita vsak v svoji sobi ali svoji postelji, smo Nepremagljive že pisale.

Kraljica ima ob tako učinkovitem vzorcu spanja dovolj energije za dosledno vadbo. Njeno veličanstvo očitno redno izvaja svojo kardio vadbo s sprehodi po Windsorskem gradu ali Buckinghamski palači, bodisi sama bodisi v družbi svojih ljubljenih psov. Že dolgo je tudi ljubiteljica jahanja, dejavnosti, pri kateri lahko presenetljivo pokuri do 400 kalorij na uro.

Tudi njena mama, kraljica Victoria je živela dolgo.

Ker se kraljica aprila približuje 96. rojstnemu dnevu, je seveda logično, da se je njena vzdržljivost v zadnjih letih upočasnila. Lani je bila prisiljena odpovedati več javnih nastopov, saj je imela številne zdravstvene težave, oktobra pa je bila celo čez noč hospitalizirana zaradi “predhodnih preiskav”. 

Kljub tem skrb vzbujajočim težavam je njeni visokosti uspelo nadaljevati številne kraljeve dolžnosti praktično od doma, kar je pri tako visoki starosti izjemen dosežek. Kraljica zdaj najverjetneje varčuje z energijo za svoj jubilejni platinasti konec tedna v juniju, ko se bo v štirih dneh v Londonu udeležila številnih odmevnih dogodkov. 

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam