Novoletne zaobljube načeloma zajemajo zdravo prehrano, gibanje in bolj zdrav način življenja. Dejstvo pa je, da večina ljudi novoletne zaobljube hitro opusti in nadaljuje po starem.
Danes tako prinašamo 3 popolne rešitve, da vas bodo dobre navade spremljale vse leto. Ena popolna rešitev je gost jagodni smuti, druga je kremasta korenčkova juha s koromačem, tretja pa je namizni mešalnik, ki bo poskrbel za oba odlična receptain še za veliko drugih zdravih in slastnih receptov. Pa se lotimo najprej smutija, za katerega vam v nadaljevanju izdamo tudi nekaj zelo praktičnih nasvetov.
Jagodni smuti
Priprava: 5 minut
Mame smo po navadi tiste, ki imamo vedno premalo časa. Otroci pa so tisti, ki jim ni do hrane, ko se najbolj mudi. Tukaj je hitra in enostavna rešitev, s katero boste vsakega otroka z lahkoto pripravili, da pred šolo ali popoldansko dejavnostjo, nekaj poje. Ta gosti jagodni smuti je hitro pripravljen in tudi izjemno okusen. Je pa tudi odlična rešitev za zajtrk, dodajte le 40 g ovsenih kosmičev.
Sestavine:
- 1 skodelica mleka (po želji)
- 1 skodelica zamrznjenih nesladkanih jagod
- 1/2 skodelice zamrznjenih nesladkanih malin
- 1 žlica medu (po želji)
- 1 skodelica ledenih kock
Navodila za pripravo:
Mleko in jagodičevje dajte v mešalnik, ga pokrijte in zmešajte do gladkega. Dodajte ledene kocke in med ali drugo sladilo ter ponovite postopek. Če je sadje še zamrznjeno, led izpustite ali pa ga dodajte le v poletnih mesecih. Namig: več kot bo imelo mleko maščobe, bolj kremast bo smuti. Preberite pa še nekaj praktičnih nasvetov, ki so nanizani spodaj.
Nekaj praktičnih nasvetov za smutije
Katero tekočino je najbolje dati v smuti?
Obstaja veliko odličnih tekočin, ki jih lahko dodate v smuti. Priporočamo sadni sok ali mleko (katere koli vrste, tudi mleko iz oreščkov in sojino mleko) ali kefir, fermentirano mlečno mleko, ki ima še več trebuhu prijaznih probiotikov kot jogurt. Mleko in kefir zagotavljata beljakovine, sok pa sladek okus.
Kakšne so prednosti smutijev z jagodičevjem?
Jagode so polne antocianov, močnih spojin, ki pomagajo ščititi naše telo pred vnetji in boleznimi. Zaradi njih so jagode živo rdeče, vijolične in modre barve. Sadje je tudi odličen vir vlaknin, jagodičevje pa je eno izmed najbolj bogatih z vlakninami.
Kako zgostiti smuti?
To lahko naredite na več načinov. Hladna različica: zamrznjeno sadje in celo led naravno zgosti napitek. Izberite kremasto: banane, avokado in celo maslo iz oreščkov dajejo gosto in bogato teksturo. Dodajte zeleno barvo: špinača izgine v smutiju, hkrati pa ga pomaga zgostiti.
Katere sestavine so najbolj zdrave?
Sadje in zelenjava sta najbolj zdravi sestavini, ki ju lahko daste v smuti, pa tudi mleko, jogurt ali kefir. Tudi dodatki v prahu, mleti ingver in cimet so koristni za zdravje.
Namizni mešalnik, ki bo poskrbel za popolno teksturo
Ustvarjanje najrazličnejših zdravih in okusnih mešanic še nikoli ni bilo tako preprosto kot z mešalnikom Explore 6 s Truflow® rezili. Zmogljiv motor poganja šest rezil, ki optimizirajo mešanje vsebine tako pri vročih kot hladnih receptih in zagotavljajo bolj kremasto teksturo, ki jo vsi obožujemo.
Za odlično mešanje poskrbijo kakovostna rezila
Vsakič znova uživajte v popolni teksturi zahvaljujoč Truflow® rezilom. Šest Truflow® rezil zagotavlja učinkovitejše mešanje živil in posledično do 48-% bolj kremasto ter konsistentno teksturo, ki je pri smutijih ključnega pomena.
Zmogljivi motor za zanesljivejše delovanje
Doseganje popolne teksture je postalo preprosto, saj za to poskrbi zmogljivi 1400-vatni motor. Le ta poganja rezila, ki učinkovito zmeljejo vse sestavine, zaradi česar so primerna tako za mešanje kremnih juh kot za drobljenje ledu. Sedaj nimate več izgovorov, da ne morete pripraviti zdravih receptov.
Steklena posoda, ki je primerna za vroče in mrzle mešanice
Izjemno zmogljivi mešalnik vam zagotavlja popolno svobodo pri raziskovanju široke palete najrazličnejših receptov. Uživajte v mešanju najrazličnejših sestavin v posodi iz borosilikatnega stekla, ki je kos tudi velikim temperaturnim spremembam do 100 °C, zaradi česar lahko pripravljate sveže sadne napitke, hladne pijače in vroče juhe. Vrč mora biti pri sobni temperaturi (25 °C) najmanj 4 ure, preden vanj nalijete vrelo vodo. Toplotno odporna steklena posoda vam bo olajšala življenje, saj jo boste lahko uporabljali za vse, česar se boste v kuhinji lotili.
Programi za različne recepte in hitrosti
Eksperimentirajte v kuhinji in uživajte v vselej popolnih teksturah z izjemno zmogljivim mešalnikom Explore 6. S preprostim pritiskom na gumb boste lahko vselej uživali v popolnih sadnih napitkih, drobljenem ledu in vročih juhah. Natančno upravljanje različnih hitrosti mešalnika in pospeškom moči, ki jo zagotavlja funkcija Pulse. Nič več vam ne bo treba skrbeti, kajti različni programi in hitrosti, bodo poskrbeli za vrhunske jedi.
Velika in praktična posoda
Velika posoda nudi idealno kapaciteto za pripravo najrazličnejših sadnih napitkov in izvrstnih juh za vso družino, je nekaj, kar nujno potrebujemo. Mešalnik Explore 6 ima posodo, ki meri kar 1,75 litra in je dovolj velika, da pripravite juho ali smuti za vso družino. Uporabite pa ga seveda tudi ob posebnih priložnostih in se poigrajte z recepti. Ko smo ravno pri receptih, smo Nepremagljive pripravile še recept za izjemno okusno in zdravo korenčkovo juho.
Korenčkova juha s koromačem
Priprava: 10 minut
Ta juha je kot nalašč za prvo jed pri večerji za posebno priložnost ali kosilo, ko ste lačni, a nimate veliko časa za kuhanje. Odličen okus ji dajejo pražena semena koromača, ki prijetno dopolnjujejo korenje, jabolko in sladki krompir.
Sestavine:
- 1 žlica masla
- 1/2 čajne žličke semen koromača (na embalaži lahko piše koromač v zrnu)
- 650 g korenja, narezanega na rezine
- 1 srednje velik sladki krompir, olupljen in narezan na kocke
- 1 srednje veliko jabolko, olupljeno in narezano na kocke
- 1,5 l zelenjavne juhe
- 2 žlici nekuhanega dolgozrnatega riža
- 1 lovorjev list
- 1/4 čajne žličke curryja v prahu
- 1 žlica limoninega soka
- 1/2 čajne žličke soli
- 1/4 čajne žličke belega popra
- 2 žlici mletega svežega peteršilja
Navodila za pripravo:
1. V veliki ponvi na srednje močnem ognju stopite maslo. Dodajte semena koromača, kuhajte in mešajte 2-3 minute ali dokler se rahlo ne popeče. Dodajte korenje, sladki krompir in jabolko; kuhajte in mešajte še 5 minut.
2. Vmešajte juho, riž, lovorjev list in kari v prahu ter zavrite. Zmanjšajte temperaturo, nato pokrito kuhajte 30 minut ali dokler se zelenjava in riž ne zmehčata.
3. Odstranite z ognja in rahlo ohladite. Zavrzite lovorjev list in v mešalniku obdelujte do gladkega. Tekstura mora biti bogata in gosta, nato vmešajte še limonin sok, sol in poper. Na srednji temperaturi kuhajte 5 minut ali dokler se ne segreje, občasno premešajte. Potresite s peteršiljem. Dober tek!