Fredagsmys! Preživljajte petke kot to počnejo Švedi!

Petek zvečer je čas, ko se končno lahko sprostite po dolgem tednu. Ste izčrpani od napornih delovnih dni in nimate navdiha kako preživeti ta večer, želite pa si, da bi bil poseben, zabaven in sproščujoč hkrati? Nepremagljive imamo idejo po katero smo se obrnile kar na Švede.

Čeprav so petki zadnje leto drugačni že zaradi tega, ker ni odprtih restavracij, lokalov ali drugega večnega dogajanja, a tudi sicer se pogosto zgodi, da ta čas raje preživimo ležerno doma, kot da bi se odpravili ven. Se že vidite, kako se kot ničkolikokrat poprej zleknete v svoj udobni kavč z daljincem v rokah? In potem se premikate po kanalih upajoč, da boste le našli kaj zanimivega. In tako še en večer mine kot mnogo njih.

Škoda. Sploh ker ga lahko izkoristite! Odlično idejo imajo Švedi. Ja, prav ste slišali! To so tisti ljudje, ki so k nam prinesli okolju prijazne brisače in pohištvo, minimalističen slog in prikupna otroška imena. Zdaj pa nas bodo podučili še o tem, kako preživeti super petke. Ni čudno, da veljajo za enega najsrečnejši narodov na svetu.

Veste, kaj je Fredagsmys?

Fredagsmys je švedski izraz, ki v dobesednem pomenu pomeni »prijeten petek«. Njegova osnovna ideja je sila preprosta: sprostite se z družino ali prijatelji na kavču za lep uvod v vikend. Potrebni so prigrizki, ki jih pripravite in kombinirate na različne načine. Zraven sodi gledanje televizije pod nekaj debelimi in prijetnimi odejami ali zabava ob družabnih igrah. 

Družinski petkov večer

Ta tradicija sega v devetdeseta leta prejšnjega stoletja in je bila vpeta v vsakdanjo kulturo, ko je bila izpeljana zanimiva akcija ene od svetovno znanih znamk čipsa. »Po dolgem in napornem tednu uživajte v slanih pregrehah,« so takrat dejali. In res se koncepta druženja ob najbolj priljubljenih prigrizkih ob petkih držijo Švedi, sledili pa so jim tudi Norvežani in Danci, ki si ob petkovih večerih najraje pripravijo raznolike tacose. Jim bomo tudi mi? Nepremagljive smo nad idejo navdušene!

Slani prigrizki
Švedi se pri tem držijo pravila, da pripravljajo hrano, ki zahteva čim manj priprav in kuhanja.

Fredagsmys se lahko zdi za vsakogar nekoliko drugačen, odvisno od tega, ali ga preživite z družino ali prijatelji. Za tiste, ki nimajo otrok bo fredagsmys rutina pomenila druženje s prijatelji, ki bo vključevala vino, sirne prigrizke in priljubljeno serijo. Družine z otroki se bodo lahko družile s prijatelji in njihovimi najmlajšimi ter priredile denimo Disney večer ali vegi stick prigrizke ob družabnih igrah. Tudi v primerih, da bo vaša družina sama, je to odličen način, da se  vsi člani povežete in družite na malo drugačen način. Tako lahko petkov večer postane vaša družinska rutina, ki se je veselite vsak teden znova. 

Izklopimo naprave in uživamo, ko smo preprosto skupaj. Ne glede na to, ali fredagsmyje sprejemate z družino, prijatelji ali štirinožnimi prijatelji, so glavna načela enaka: preživljanje časa skupaj z ljubljenimi in sprostitev ob uživanju nekaj preproste hrane.

Švedi se pri tem držijo pravila, da pripravljajo hrano, ki zahteva čim manj priprav in kuhanja, a zato veliko užitkov. Z umestitvijo tega dne v svoj teden bo tudi težak teden minil hitreje in v duhu veselih pričakovanj. In kakšna bo vaša tematika Fredagsmys petka? 

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam