Vsebino omogoča Geneplanet

Genetski test, ki razkrije, kako najlaže shujšamo in ostanemo mladostni

Si predstavljate, da bi lahko samo iz vzorca vaše sline ugotovili, na kakšen način najlažje shujšate, kako lahko ohranite mladosten videz in kateri športi so primerni za vas? Takšna metoda dejansko obstaja in se imenuje Nutrifit test. 

Ta test, ki sodi med DNA Lifestyle teste, ponujajo pri podjetju GenePlanet, pod imenom  paket Premium. Več nam je o tem izjemno zanimivem testu, ki ga je mimogrede opravila tudi naša nepremagljiva Rebeka, razložila svetovalka Urška Ahac, ki lahko tudi vam, če se odločite za test, pomaga interpretirati rezultate, vezane na vaše želje in cilje.

Kaj pravzaprav je test paket Premium?

Vsak posameznik ima drugačen genetski zapis, zaradi česar so njegove potrebe po hrani, gibanju, spanju … unikatne. Paket Premium spada v kategorijo testov Lifestyle DNA in je skupina šestih genetskih testov, ki tematsko pokrivajo področja prehrane, športa in zdravja kože. Podajo odgovore na to, kakšne so vaše predispozicije za presnavljanje makro in mikro nutrientov, kako se odzivate na določen tip treninga, kako presnavljate kofein, gluten in laktozo, kako učinkovito shujšati in svojo optimalno težo vzdrževati, katere negovalne sestavine in hranila vam pomagajo hraniti zdravo in mladostno kožo, kakšne predispozicije ima vaše telo za uspešen boj z vnetji in podobno.

DNA analiza vam tako poda odgovore na to, kako prilagoditi prehrano in življenjski slog svojim genom ter v skladu z individualnimi potrebami telesa izboljšati zdravje, kondicijo in počutje.

Urška Ahac

Komu vse ga priporočate? 

Test priporočamo vsakemu, ki želi sebe podrobneje spoznati in temu spoznanju dodati znanstveno noto. Namenjen je tistim, ki želijo narediti spremembo na svoji poti in ne vedo, kje začeti. Priporočamo ga tudi vsem, ki so že poskusili nešteto diet in drugih pristopov, pa so na koncu občutili neuspeh. Poznavanje lastnih predispozicij je ključno za zdravje in dolgoživost, zato bi vsi, ki so pripravljeni delovati v skladu s svojim telesom, morali začeti pri poznavanju svojega DNA potenciala.

Kaj vse lahko izvemo o sebi s tem testom oziroma odgovore na katera vprašanja dobimo?

 • Kako okrepite svoj imunski sistem?
 • Kakšne so značilnosti vašega metabolizma?
 • Kakšne so vaše resnične prehranske potrebe po posameznih hranilih?
 • Kako se vaše telo sooča s prekomerno telesno težo?
 • Katere športne aktivnosti so vam pisane na kožo?
 • Kako izboljšati in vzdrževati višji nivo energije? 
 • Kako svoje srce ohraniti vitalno?

Ali se vam po določenem času, tisti, ki so opravili test, kdaj oglasijo in poročajo o izboljšanju? Kako hitro se jim pozna, da so spremenili življenjski slog?

Seveda, stranke poročajo o izboljšanju, a ker je to dolgoročna naložba, se rezultati poznajo postopno, vendar zagotovo. Že majhne spremembe v vsakodnevnem življenju, od nadzorovanja vnosa kofeina, mlečnih izdelkov do ogljikovih hidratov in podobno, glede na DNA rezultat, imajo lahko velik vpliv na dolgoročno zdravje in dobro počutje. 

V našem podjetju vsem strankam nudimo tudi možnost 30 minutnih konzultacij, kjer skupaj z našimi strokovnjaki, s področja prehrane in športa, izdelamo strategijo, ki je za stranko v tistem trenutku najboljša. Zdi se nam pomembno, da stranka svoje rezultate razume in ve, kako jih kar najbolje izkoristiti. Če ima stranka specifične cilje, kot so na primer izguba kilogramov, izboljšanje športnega performansa ali izboljšanje splošnega počutja, naši strokovnjaki to upoštevajo in na podlagi vprašalnika, pogovora in testa DNA, sestavijo unikaten načrt, ki je v tistem trenutku za stranko najboljši. 

Kako poteka odvzem vzorca? 

Test DNA enostavno opravite v le nekaj korakih, kar v udobju svojega doma, potrebujemo samo vzorec vaše sline.  

 • Registracija preko spleta: Za registracijo vzorca uporabite varnostno kodo, priloženo na navodilih, ki jih prejmete v kompletu za odvzem vzorca.
 • Odvzem vzorca: V zbiralnik sline preprosto oddate zahtevano količino sline.
 • Pošiljanje vzorca: Vzorec enostavno položite v ovojnico, ki je že naslovljena in ga pošljete po pošti.
 • Prejem rezultatov: Po analizi vzorca v laboratoriju, interpretaciji rezultatov in pripravi poročila so vam rezultati testa DNA na voljo v skrbno varovanem spletnem računu.

Kaj sledi potem, ko v roke dobimo rezultate? Pripravite akcijski načrt, kako lahko na osnovi teh rezultatov izboljšamo življenjski slog?

Rezultatov pri nas ne dobite »v roke«, temveč jih prejmete na skrbno varovani spletni platformi GenePlanet, do katere lahko dostopate preko računalnika ali telefona. Vsaka analiza vključuje enostavno pojasnjen rezultat, za razumevanje katerega ne potrebujete predznanja, in kar je najpomembneje, konkretna personalizirana priporočila in nasvete, kako prilagoditi svoj življenjski slog na podlagi rezultatov, ki jih lahko začnete upoštevati takoj. Večina strank pa se odloči tudi za že omenjene konzultacije, kjer na 30 minutnem pogovoru z našimi strokovnjaki pripravimo strategijo, ki je za posameznika lahko prvi korak na poti k pozitivni dolgoročni spremembi.

Ali bi bila na primer razlika, če ta test opravimo pri starosti 30 let ali pa na primer pri starosti 45 let? Se to skozi leta močno spreminja?

Na spletu lahko zasledite, da se naša DNA z leti spremeni, kar delno drži. Spremembe so posledica procesa v celici, ki se imenuje metilacija, in vpliva na to, kako se naši geni izražajo. Vendar pa interpretacija, ki jo izvajamo v našem podjetju, ne zajema sprememb, ki so posledica metilacije, temveč zajema genetski odtis, ki je v nas natisnjen od rojstva, se ne spreminja in nas spremlja celo življenje. Rezultat je torej enak, ne glede na to, pri kateri starosti opravite test. 

Test je opravila tudi naša Rebeka Dremelj. Kaj so pokazali njeni rezultati?

Iskreno, to je res ena toooop zadeva. Prva stvar, malo za šalo in malo za res – ampak v bistvu je res (tole za šalo sem dodala zgolj, da ne bomo s prstom preveč kazali), sem bila najbolj vesela tega, da mi je test pokazal, da moje telo dobro presnavlja alkohol, ha ha ha. Jah, smo v teh karantenskih časih, da nam včasih gin tonik reši tudi zakon.

Ugotovila sem, da je zame aerobna vadba in nikakor ne fitnes. Jaz pa sem se na vse pretege trudila s fitnesom in res nisem imela nobenega pravega rezultata. Zdaj vem, zakaj. Test ti pokaže kakšno je stanje z absorbcijo vitaminov. Nenehno sem namreč v pomanjkanju vitamina D, čeprav ga redno konzumiram. Ugotovila sem, da zaradi genetike moje telo slabše absorbira vitamin D, zato ga uživam malo več od priporočene dnevne doze, ugotovila pa sem tudi, da se moram res nujno izogibati ogljikovim hidratom, ker mi upočasnijo prebavo. Skratka kup dobrih in zares koristnih podatkov, za bolj enostavno ohranjanje moje vitalnosti in telesne teže. 

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam