Tudi vi imate lahko lepo oblikovano telo in sijoč videz! S Hrano, ki hrani hormone!

Nobena skrivnost ni več, da ima stanje hormonov v našem telesu odločilen vpliv na naše počutje. Ključnega pomena pri tem je kakovostna prehrana, ki nam daje energijo in vse, kar potrebujemo za lepo oblikovano in čvrsto telo ter sijoč videz.

Želimo si živeti brez bolezni, brez depresije, srčnih bolezni, povišanega krvnega tlaka, kapi in rakastih obolenj. Tako, kot so živeli naši predniki pred milijon in več leti.

Njihova skrivnost je bil njihov način prehranjevanja, dieta kamene dobe, ali paleolitska dieta, ali dieta jamskega človeka, ali dieta lovca-nabiralca. Mnogi jo bolj romantično opisujejo tudi kot »dieta rajskega vrta«, in v resnici je res rajska. Je hrana, ki hrani hormone. Predstavlja popolnoma integriran, celosten (holističen) in izčrpen način prehranjevanja, ki združuje najboljše lastnosti drugih prehranskih teorij, sočasno izloča njihove slabosti, in kar je najpomembneje, je zelo preprosta.

Samo hrana, ki je bila med evolucijo nenehno na mizi

Vključuje sadje in zelenjavo, rdeče meso, perutnino in ribe, različne vrste maščob, vse, kar pripomore k vzdrževanju hormonskega ravnovesja. Prav tako vključuje vse najpomembnejše prehranske enote: vitamine, maščobe, beljakovine, ogljikove hidrate, antioksidante, fitosterole. Zajema samo tisto hrano, ki je bila med evolucijo nenehno »na mizi«. Že tisoče let so na naših jedilnikih meso, ribe, perutnina, tudi listje, korenine in plodovi mnogih rastlin. Civilizacija, napredek in tehnologija so vnesli številne spremembe v postopke priprave hrane, ki pa niso vse dobre. Kuhanje, ohlajanje, pasteriziranje in konzerviranje omogočijo daljše skladiščenje in zaloge hrane, in to nam daje občutek varnosti.

Dieta kamene dobe, ali paleolitska dieta, ali dieta jamskega človeka, ali dieta lovca-nabiralca.

Vendar pa ti postopki spremenijo lastnosti plodov, ki so v surovem stanju neužitni ali celo strupeni, a jih predelane lahko uživamo. Tak primer so krompir, nekaleča žita in različne vrste fižola. Predelava mesa v mesne izdelke, mleka v mlečne izdelke in sir, sušenje sadja in zelenjave so postopki moderne dobe. Vsi ti postopki omogočajo lažje shranjevanje, skladiščenje in transport hrane, hkrati pa dajejo tudi presežke − tako v zalogah kakor tudi v kalorijah in količini zaužite hrane!

Hrana, ki podpira delovanje endokrinih žlez

Prehod na nov prehranski režim gotovo nikoli ni lahek, imeli boste vzpone in padce, vendar bo vaše telo hvaležno sprejelo pozitivne spremembe.  Zlahka boste opravili s težavami, če se boste zavedali, da vnašate ogromne količine vitaminov in mineralov in da ste, kolikor je najbolj mogoče, znižali vnos toksinov. Hrana, ki podpira delovanje endokrinih žlez, zagotavlja boljše delovanje vseh endokrinih poti, zagotavlja boljše počutje.

Kaj je na jedilniku paleolitske diete?

 • Rdeče meso, perutnina, ribe;
 • jajca;
 • sadje z malo sladkorja in veliko vlaknin (nizek GI);
 • zelenjava (zlasti zelenjava, ki raste nad zemljo, in tista s korenom − a brez krompirja in topinamburja);
 • oreški, kot so orehi, makadamija, mandlji, brazilski oreški;
 • semenke (sezam, lan, sončnična semena, bučna semena);
 • jagode, brusnice, robide, maline, borovnice.

Nujno moramo prilagoditi prehrano in povečati vnos organskega mesa, rib, divjačine, tudi drobovine (jetra, srce), korenaste zelenjave, repe, križnic (brokoli, zelje, brstični ohrovt, cvetača, zelje, gorčica, repa, kolerabica in ohrovt). Hrana se kuha, peče ali pari na temperaturah do največ 70 ali 80 stopinj Celzija. Cvrtje ni priporočeno, prej prepovedano. Veliko je surove ali iz surovin pripravljene hrane, ki se prilagodi posamezniku individualno glede na navade in seveda glede na zdravstvene težave. 

Dejstvo je, da nam hrana kroji vsakdanjik. Dan začenjamo s hrano, vnašamo jo čez dan, enako pijače. Zelo dobra je primerjava z vrečko: če bi vsaj en dan metali v vrečko vse, kar vnašamo v svoje telo, bi bili zvečer nad videnim zelo presenečeni! Dejstvo je, da s hrano in tekočino lahko odpravimo številne zdravstvene težave, kadar le-te nastopijo in ogrozijo naše zdravje. Če in ko se tega zavemo.

Na jedilniku naj bodo tudi jagode, brusnice, robide, maline in borovnice.

Prepovedana živila

Vsa predelana živila, vse, kar je plod moderne dobe: nekaleča žita in njihovi izdelki (moka, kruh, testenine, slaščice in pečene dobrote), industrijski mlečni izdelki (mleko, jogurt, siri, zlasti kravji, kozji, ovčji ali konjski), konzervirana in pakirana hrana. Ti izdelki motijo hormonsko aktivnost, kar se kaže na različne načine: prebavne težave, alergije, prekomerna rast glivic, zakisanost krvi, preobremenitev jeter ipd.

Nekatera zrna žit so neprimerna za optimalno hormonsko aktivnost, saj pogosto povzročajo prebavne težave zaradi glutena, alergij na gliadin, ob tem prekomerno rast glivic, zavirajo delovanje prebavnih encimov ipd. Hormonom škodijo in jih uničujejo predvsem enostavni ogljikovi hidrati z visokim glikemičnim indeksom, kot so sladkor, škrob, sladkarije, čokolada, torte, corn-flakes, muesli, piškoti, sladke pijače, alkohol, enako skriti sladkor v šunkah, klobasah, salamah. Sladkorji povzročajo prekomerno rast in razvoj glivic ter upočasnijo izločanje vsaj šestih hormonov (vsi hormoni, ki višajo nivo krvnega sladkorja: kortizol, rastni hormon, testosteron, DHEA, androstenedion in estradiol). Znane so še mnoge druge posledice nezdrave prehrane.

 Ivica FLIS S., dr. med., spec. fizikalne in rehabilitacijske medicine

 Ivica FLIS S., dr. med., spec. fizikalne in rehabilitacijske medicine

1 Komentirajte

 • Avatar
  Posted 05/07/2020 2:41 pop
  by Katja Bavcon

  Vedno jo z tezko pricakovanostjo poslusam na tv dobro jutro in sledim njenim objavam…

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam