Včasih se šele zvečer zalotim (ja, jaz, kuharska mojstrica Alma), da mi v celem dnevu ni uspelo nič pametnega pojesti, vse skupaj so bili samo prigrizki, ki sem jih mimogrede zmetala vase. Ker vem, da nas je takšnih kar veliko, sem pripravila tri hitre in enostavne recepte za lahka poletna kosila, oziroma solate, ki so pripravljene res hitro. Vsi recepti so za 2 osebi.
Zvitek s solato z dimljenim lososom

Lososovi zavitki so pripravljeni hitro, v desetih minutah in so zato super ideja za kosilo tudi za najbolj lačne.
Sestavine:
- 2 tortilji
- 140 g dimljenega ali mariniranega lososa
- 60 g feta sira
- 3 listi zelene solate
- 20 g praženih pinjol
- 40 g češnjevega paradižnika
- 50 g kisle smetane
- Sveži koperc
- Beli balzamični kis
Priprava:
Tortiljo z obeh strani popečemo, jo razpremo in obložimo z zeleno solato, rezinami lososa, dodamo feta sir, kis mo ga narezali na kocke, pražene pinjole in na četrtine narezan češnjev paradižnik. Vse skupaj pokapljamo s kisom in oljčnim oljem, solimo in popramo ter zvijemo v zvitek. Poleg lososovega zvitka postrežemo kislo smetano, v katero smo na narezali svežo kumarico, solili in dodali sveži koperc
Solata s piščancem, paniranim v koruznih kosmičih

Pri nas doma obužujemo piščanca, ki je paniran v koruznih kosmičih. Lepo hrusta in je dobrega okusa. Tudi ta solata je hitra, saj jo pripravite v petnajstih minutah.
Sestavine:
- 160 g svežih piščančjih prsi
- 2 jajci
- 40 g gladke moke
- 6 listov zelene solate ali solate roso
- 80 g mletih koruznih kosmičev
- Sol, poper
- Olje za cvrtje
- Četrtina svežega manga
- 60 g sveže špinače
- 20 g praženih pinjol
- 4 šparglji
- 4 rezine slanine
- Beli balzamični kis
- Oljčno olje
- 20 g gorčičnih semen
Priprava:
Najprej operemo in odcedimo solato in špinačo. Piščančji file dobro začinimo, ga povaljamo v moki, nato ga damo v zžvrkljana jajca, ki smo jih solili ter dokončamo paniranje v mletih koruznih kosmičih. Fileje lepo ocvremo do zlatorumene barve.
Solato narežemo v skledo, dodamo špinačne liste, pražene pinjole, narezane rezine manga. Posebej blanširamo šparglje, jih ovijemo v slanino in na hitro prepražimo v ponvi. Dodamo jih na solato, vse skupaj pokapljamo s solatnim prelivom, ki smo ga naredili iz oljčnega olja, kisa, gorčičnih semen, soli, popra na koncu dodamo na solato še narezan piščančji file.
Solatni krožnik z ananasom in repki kozic

Osvežilno poletno kosilo, ki ga pripravite v petnajstih minutah.
Sestavine:
- 1 zrel avokado
- 200 g očiščenih repkov kozic
- 4 listi zelene solate
- 40 g sveže špinače
- 40 g popečenih kruhovih kock s česnom
- 2 kolobarja svežega ananasa
- 20 g sušenega paradižnika v olju
- 4 stroki česna
- 20g masla
- 15g sladkorja
- Sol, poper
- Oljčno olje
- Balzamični kis
Priprava:
Solato in špinačo operemo in odcedimo, avokado olupimo in narežemo na rezine, sušene paradižnike poljubno narežemo na manjše koščke. Kruhove kocke popražimo v ponvici skupaj s štirimi stroki česna. Posebej v ponvici na vročem olju na hitro prepražimo repke in jih solimo. Kolobarje anansa popečemo na maslu, ki smo mu dodali žličko sladkorja.
Vse lepo zložimo na krožnik, začinimo ter pokapljamo s kisom in oljčnim oljem.