Imate sindrom prevaranta?

Terapevti so razkrili šest rdečih zastavic, med drugim občutljivost na kritiko in nenehno primerjanje z drugimi, ki nakazujejo, da imate sindrom prevaranta.

Sindrom morda zveni, kot da ste goljuf, a s tem ni povezan. Dejansko gre za doživljanje strahov, ki vplivajo na naš živčni sistem. Spoznajte 6 znakov, ki morda nakazujejo, da trpite za sindromom prevaranta – med njimi je tudi prepričanje, da je vaš uspeh posledica sreče ali pravega trenutka.

Gre za sindrom, ki je povezan s strahom

Sindrom prevaranta je “povezan s strahom”, vključno s strahom pred neuspehom, pred tem, da ne bi bili dovolj dobri, pred obsojanjem in kritiko ter pred tem, da bi bil izpostavljeni kot “lažnivec” ali “prevarant”. Kadar redno doživljamo te strahove, se lahko naš živčni sistem disregulira, kar povzroči obdobja ‘hiperaruzalnosti’ ali ‘hipoaruzalnosti’. Ko pride do občutka pretiranega vznemirjenja, to običajno označuje boj ali beg. Ko obtičimo v tem stanju, se lahko počutimo tesnobno in panično.

Ali v vsem pretiravamo ali pa zamrznemo

To lahko povzroči ‘pretirano delovanje’, ki je lahko videti kot: dolgotrajno delo, težave z delegiranjem, težave z izklopom in perfekcionizem. To so znaki hiperaruzalnosti. Medtem pa se “hipoaruzalnost” običajno imenuje zamrznitev. Ko obtičimo v tem stanju, se lahko počutimo umaknjeni od sveta, depresivno in nizko motivirano, kar lahko povzroči, da ‘premalo funkcioniramo’. To je lahko videti tako, da se izogibamo težkim pogovorom, težko prosimo za pomoč, nismo asertivni in ostajamo pod drobnogledom.

Ali imamo občutek, da nekaj moramo ali ne zmoremo

Razumevanje avtonomnega stanja, v katerem smo, je po besedah terapevta pomembno, saj “kaže na misli, ki jih imamo”. Med anksioznim hiperaruzalnim stanjem imamo nujne misli, na primer: “Zdaj moram nekaj narediti”. Med nizkim hipoarouzalnim stanjem pa bodo misli bolj vrste ‘ne morem’. Zaradi te povezave med našim živčnim sistemom in mislimi se moramo sindroma prevaranta lotiti z vidika duha in telesa. Terapevti se strinjajo, da je težko, vendar bi se morali vsi naučiti ignorirati sindrom prevaranta. 

6 znakov sindroma prevaranta

  • 1. Občutek tesnobe, da boste razkriti kot “prevarant” ali “ponaredek”.
  • 2. Prepričanje, da je vaš uspeh posledica sreče ali dobrega trenutka.
  • 3. Pogosto se počutite zaskrbljeno, preobremenjeno, ali tako, kot da ste obtičali.
  • 4. Občutek nezadostnosti kljub izkazanim sposobnostim.
  • 5. Velika občutljivost celo na konstruktivno kritiko.
  • 6. Nenehno primerjanje z drugimi ljudmi. 

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam