Jordanija skozi oči samskega popotnika

Jordanija

Jordanija je ena tistih držav, ki jih lahko obiskujete znova in znova − in znova. Naj bo to vaš prvi obisk ali že deseti: prav vsakič vas bo navdihnila, obogatila in pustila trajen pečat. Nepoznana kultura, druga moda, tuje navade, neznani vonji in okusi, izrazita gostoljubnost domačinov, pa seveda neskončno morje naravnih znamenitosti in izkušenj, ki jih lahko doživite le v Jordaniji.

Roko na srce − naj ne bo prva izbira za tiste, ki radi poležavate na plaži in daste možgane “na off”. Rdeče morje na jugu je lepo, a smo z bližnjo Hrvaško in njeno obalo dovolj razvajeni, da nas bodo jordanske plaže pustile precej hladne. Vrhunec doživetja bo tam resnično zgolj to, da boste lahko rekli: “Oh, tako, pa smo zaplavali tudi v Rdečem morju.” Ali pa Mrtvem (no, to je res posebno doživetje). To pa je tudi vse. A če vas vsaj malo zanimata arhitektura in zgodovina, če bi radi zaplavali nekaj stoletij nazaj in šli po poteh Kristusa (no, vsaj tako pravijo), potem bo to potovanje za vas pravi mali neraziskani, predvsem pa podcenjeni biser. Preskočite Maldive, pozabite Sejšele, tudi Dominikanska republika bo počakala … Naj bo naslednja v vrsti vaših potovanj prav Jordanija.

Si predstavljate obisk Pariza brez ogleda Eifflovega stolpa? Ali pa Kairo brez ogleda piramid? London brez Buckinghamske palače? Podobno tudi Jordanije nikar ne zapustite brez teh spominov:

Mrtvo morje

je najnižje kopno na Zemlji (okoli 420 metrov pod morsko gladino), sicer pa zaradi pospešenega izhlapevanja in premajhnega dotoka vode ogroženo jezero. Voda se vam bo zdela najprej povsem običajna, a bodite pozorni, kaj se bo zgodilo, ko boste noge odlepili od tal.

Pozor: dostop do jezera je omogočen le na organiziranih mestih.

Namig: paketi blata (ali soli) iz Mrtvega morja, ki jih prodajajo povsod kot masko za obraz in telo, je krasna pozornost za prijatelje (primerjajte cene, saj se močno razlikujejo).

Wadi Rum

je rdeča puščava, ki vam bo vzela sapo. Nujno si privoščite celodnevni izlet, kjer vam bodo pokazali glavne znamenitosti in boste lahko nabrali nepozabne spomine. In seveda: obvezno prespati v beduinski vasi vsaj eno noč, če ne kar dve (ponudba teh je zelo različna, od popolnoma asketskih in temu primerno bolj avtentičnih do povsem luksuznih, ki z izvirnikom − razen same ideje − nimajo veliko skupnega).

Pozor: obvezno poskrbite za zadostne količine vode.

Namig: za nekaj dodatnih jordanskih dinarjev se lahko dogovorite za individualni obisk puščave.

Petra

je čudež, ki se bo odpiral z vsakim ovinkom na vašem (dolgem) pohodu. Počutili se boste, da ste na drugem planetu in se potopili v dolgo pozabljeno zgodovino. Z eno besedo: veličastno − od prvega koraka do zadnjega izdihljaja dolgega dne.

Pozor: nujno popazite na dobro pohodno obutev; znamenitost je ogromna, še posebej če se odpravite proti najbolj oddaljenemu samostanu (Monastery).

Namig: povzpnite se na hrib na levi takoj po kanjonu za zakladnico (Treasury-jem), po možnosti na koncu dneva ob vrnitvi od samostana (v tem primeru bo hrib na desni pred kanjonom). Pričakali vas bodo nor razgled na celotno Petro, izjemni beduini, najboljši čaj, ki ste ga kdaj pili, in popolna mir ter tišina.

Prošnja: za božjo voljo: hodite! Ne pustite, da bi vas prepričali v ježo. Ko boste gledali, kako tisti ubogi osli in konji predebele Američane vlačijo v hrib, se vam bo lomilo srce.

Mala Petra in večerna Petra

sta dva različna pojma: Mala Petra je ločena od Petre in izjemna priprava na “ta pravo” Petro, večerna Petra pa je izkušnja s predstavo v “pravi” Petri z lanternami in mističnostjo, ki jo lahko doživite le redkokje.

Namig: Malo Petro obiščite pred Petro in vedite, da je popolnoma obvladljiva v lastni režiji, zato nikar ne nasedite kakršnimkoli ponudbam po vodenju skozi njo.

Pozor: obisk nočne Petre brez dnevne vstopnice ni mogoč.

Seveda je še veliko drugih znamenitosti, ki se jih v Jordaniji splača doživeti, od glavnega mesta Amman z večernim vrvežem v središču, mesta Jerash z ostanki antičnega mesta, pa gore Nebo z Mojzesovim pogledom na Obljubljeno deželo, trdnjav, obmorskega mesta Aqaba na jugu s toplejšo klimo in še veliko (resnično veliko!) več, zato razmislite o najemu avtomobila, da boste deželo doživeli v vsem njenem sijaju (sklenitev zavarovanja avtomobila je za te kaotične voznike toplo priporočljiva). Cene tako hrane kot hotelov in najemov stanovanj ter avtov idr. so ugodne, zato boste v potovanju lahko brezskrbno uživali, prav tako pa je država kljub bližini bolj turbolentnih držav izrazito mirna ter varna. Pripravite se, da vas bo s svojo edinstvenostjo popolnoma začarala in vam bo misel nanjo še dolgo grela srce.

Pozor: slovenski državljani za vstop v Jordanijo potrebujemo vizum (več TUKAJ), ki pa ga lahko priročno kupite v paketu Jordan Pass (več TUKAJ), ki se večinoma najbolj splača, ker poleg vizuma vključuje tudi vstopnine v številne znamenitosti.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam