Potovanje z otroki v Oman

Odločitev je padla. Danes prespimo v puščavi Wahib. Sami. Imamo najeti avto na štirikolesni pogon, v prtljažniku majhen šotorček, nekaj drv za večerni ogenj in dovolj vode.

Fanta na zadnjih sedežih se veselita dogodivščine, predvsem pa dejstva, da bosta zvečer lahko skrbela za ogenj. Pred vstopom v puščavo se ustavimo na bencinski črpalki, kjer spustimo tlak na avtomobilskih gumah, kar je obvezno za vožnjo po peščeni puščavi. Zavijemo na kolovoz, kjer so vidne sledi avtomobilov, ki so vozili pred nami. Vozimo se približno deset kilometrov v notranjost in iščemo primeren kotiček za prenočitev. Začne se že mračiti, ko najdemo prostor v zavetju sipine, parkiramo avto in postavimo majhen šotorček. Fanta se razigrano podita po sipinah, nato pa skupaj zakurimo ogenj. 

Ko se znoči, se na nebu prikaže na tisoče zvezd. Luna sveti ravno prav, da ni preveč temno. Mi pa si ob ognju pripovedujemo zgodbe, razmišljamo, kako živijo Beduini v puščavah in ugotavljamo, kako drugačno je puščavsko življenje od našega zahodnega sveta. 

Pripravljeni na mrzlo noč se odpravimo spat. Presenečeni ugotovimo, da je pravzaprav toplo, le proti jutru malenkost zahladi in pojavi se vlaga. Jutranji pogled iz šotora je čudovit. Po zajtrku pospravimo vse za seboj in se odpravimo novim dogodivščinam naproti.

Oman je država, kjer popotnik brez težav potuje sam, neorganizirano in brez turistične agencije ali lokalnih vodnikov. In najbolj pomembno – je ena najvarnejših držav na svetu. Zato je tudi povsem primerna za družine z majhnimi otroki, ki si želijo aktivnega potovanja.

Mi smo se v Oman odpravili z dvema otrokoma, starima 6 in 8 let. Za naše 16-dnevno potovanje smo si začrtali krožno pot od severa do jugovzhoda Omana in nazaj do glavnega mesta Muškat. Prav vsak dan je bil zgodba zase in znamenitosti na poti, kar ni zmanjkovalo.

GLAVNO MESTO OMANA

Muškat je glavno mesto Omana, sicer pa visoko razvito mesto, z razvejanim omrežjem cest in sodobno arhitekturo. Mesto je razpotegnjeno na več kot 30 km pas med goratim zaledjem in obalo. Razteza se vse od letališča na zahodu (kjer je današnji moderni Muscat) do pristaniškega Mutraha in Al-Bustana na vzhodu (stari Muscat).

In ravno na vzhodnem delu okoli Mutraha je večina znamenitosti:

Mutrah souk – tržnica, najbolj tipična arabska tržnica, ki si jo lahko prestavljate – pisana, bogato založena z začimbami, kadili, šali, oblekami, nakitom in kitajskimi otroškimi igračami.

Al Alam palace – sultanova palača, kjer sprejema pomembne goste.

Mutrah fort, Al-Mirani fort, Al-Jalali fort – nekaj najbolj znanih trdnjav, sicer so zelo pogoste na strateških točkah in se jih hitro opazi.

V Muškatu ne smemo izpustiti ogleda velike mošeje Sultan Qaboos Grand Mosque, a jo nemuslimani lahko obiščemo le v dopoldanskem času, za obisk mošeje pa moramo biti primerno oblečeni – rokavi preko komolcev in hlače do gležnjev, ženske pa morajo imeti na glavi ruto.

Po šestih letih gradnje so mošejo odprli leta 2001. Celoten kompleks sprejme 20.000 ljudi, največja in glavna molilna dvorana pa sprejme 6000 ljudi. V tej glavni dvorani je po tleh položena ena največjih preprog na svetu. Je iz enega kosa, težka je 21 ton in 4 leta jo je ustvarjalo kar 600 žensk. Pripeljali so jo iz Irana. Zvezda dvorane pa je tudi 14 m visok in 8 ton težek lestenec, ki je bil narejen v Nemčiji in ga med drugim krasijo tudi Swarovski kristali.

oyal Opera house Muscat je še ena zanimiva in lepa stavba, ki je prava redkost na Arabskem polotoku. Sultan Qaboos je namreč pravi ljubitelj klasične glasbe, zato je dal zgraditi opero. Gradnja je bila končana leta 2011. Programski direktor pa je Slovenec Aleš Drenik, ki živi in dela v Muscatu.

V Muscatu se nahaja tudi Planetarium Muscat. Je brezplačen, le rezervacijo je treba narediti vnaprej preko spleta. Mi smo bili sami in smo lahko kar izbrali, kaj želimo gledati. Je odlična opcija kot pobeg pred vročino in izredno zanimivo za otroke (in odrasle), ki se s planetarijem še niso srečali.

Sicer pa se mi pred vročino radi skrijemo tudi v kakšen park. V Muscatu jih je precej, lepo urejene zelene površine z dovolj sence pa so ravno pravšnje za dnevni počitek. Skoraj v vsakem parku so otroška igrala, večinoma pa ni nobene ponudbe hrane ali pijače. Mi smo obiskali Riyam Park, največji v Muscatu pa je Qurum Park.

NIZWA IN OKOLICA

Nizwa je bila še v 70 letih popolnoma nerazvita, močno tradicionalna in zaprta vasica, danes pa moderno mesto z univerzo, pa tudi pomembna turistična točka zaradi odlične izhodiščne lege za raziskovanje okoliških znamenitosti.

Vsak petek od 6. ure zjutraj se na tržnici v Nizwi srečujejo moški iz številnih vasi celotne regije. Na t. i. Goat Marketse pripeljejo v nakup ali prodajo koz, pa tudi drugih živali, npr. krave, zajce, kure in celo kamele. Tržnica koz je med obiskovalci postala prava turistična znamenitost, a bodite zares zgodnji, saj se večina kupčij opravi ravno med 6. in 7. uro zjutraj.

V Nizwi se nahaja tudi čudovit park Falaj Daris, ki je poseben zaradi vodnega sistema, ki ga v Omanu uporabljajo že več kot 2000 let. Voda v kanalih priteče iz wadijev (rečnih dolin) in se zbira v glavnem 17 metrov globokem bazenu. Falaj Daris je pod zaščito UNESCA in po parku teče del 8-kilometrskega sistema kanalov, ki oskrbujejo mesto z vodo. Pa tudi razveseljujejo otroke pri čofotanju.

V okolici Nizwe si lahko ogledate:

Bahla fort – gre za trdnjavo iz 12. stoletja, ki jo obkroža skupno kar 7 km zidov. Naj bi ga pred 600 leti gradile ženske tukajšnjega plemena Bani Nebhan. Mi smo imeli neznansko srečo. Vstop na tisti dan je bil rezerviran samo za skupino fotografov, ki so prišli sem iz različnih držav. Pripravili so jim prikaz njihove kulture in življenja, nas pa so na vhodu domačini kar povabili zraven.

Jabreen castle – zgrajen pred 350 leti in danes zaradi obsežne prenove odlično ohranjen. Grad je predstavljal središče astrologije, medicine in islamskega prava. V njem se najdejo prostori knjižnice, šole, sodišča, sobe za druženje, pa tudi zapori (bolj podobni majhnim samicam) za moške in posebej za ženske. Grad obkroža nasad datljevih palm. 

Jebel Sams – gre za najvišje gorovja v Omanu, ki nudi čudovite razglede. Najbolj znana je pot ob robu kanjona, imenovana Balcony. Nam se zaradi zapore ceste ni uspelo povzpeti do najvišje točke na 3.075 m nadmorske višine, a vseeno smo prišli dovolj visoko, da smo si ogledali več kot 1000 m globok kanjon.

WAHIBA SANDS

To je puščava, ki se razteza na jugovzhodni strani Omana in je ena izmed top atrakcij za popotnike. V dolžino meri 180 km in v širino 80 km, njene sipine pa dosežejo tudi 100 m višine. Razen turističnih kampov v puščavi Wahib ni stalnih naselitev, le začasni kampi Beduinov, ki še živijo nomadsko življenje.

Za tiste, ki si ne želijo spanja na divje, je veliko kampov, ki omogočajo pravo dogodivščino. Poleg spanja v beduinskih šotorih ali zidanih hišicah nudijo jahanje kamel, vožnjo z jeepi po sipinah in ogledom sončnega vzhoda ali zahoda ter beduinsko večerjo ob pristni glasbi. 

REČNE STRUGE WADIJI

Wadi je arabski izraz za suho rečno dolino v bližini puščav, kjer se del wadija ob deževju napolni z vodo. Nekateri wadiji imajo stalno vodo, ki je v Omanu primerna za kopanje.

Zelo blizu puščave Wahib je eden najbolj znanih wadijev v Omanu, Wadi Bani Khalid. Tu so sicer izredno lepi tolmuni vode, vendar pa je temu primerna tudi gneča, ki je v ostalih delih Omana ni opaziti.

Težje dostopen in bolj naraven je Wadi Tiwi, kjer ozka gorska cesta pripelje do končnega slapa in čudovitih razgledov.

Izredno zanimiv pa je tudi Wadi Shab, kjer se je potrebno do začetka poti zapeljati s čolnom preko manjšega jezera, nato pa sledi slabo uro dolga pot k zgornji rečni strugi, kjer je stalna voda. Čisto na koncu se nahaja skrivna jama z manjšim slapom, a je dosegljiva le preko vode, torej s plavanjem.

REZERVAT ZA ŽELVE

Vsako leto na obale Arabskega polotoka prispe na desettisoče zelenih morskih želv, ki pridejo na peščene obale odložit in zakopati svoja jajca z mladički. Na jugovzhodni obali Omana je eden večjih zavarovanih območij za želve in tu se nahaja tudi rezervat Ras Al Jinz Turtle Reserve. Tu organizirajo večerne in jutranje oglede želv pod strogim nadzorom, ki kar najmanj moti želve pri svojem naravnem življenjskem procesu iskanja pravega mesta za odlaganje jajc. Nepozabno doživetje! 

Obstajajo destinacije, ki so bolj primerne za mlade, za pustolovce, za družine in za tiste v zrelejših letih. Pa vendarle obstajajo tudi destinacije, ki so primerne prav za vse. In med njimi je Oman.

Kot že omenjeno, je Oman ena najbolj varnih držav na svetu. Kriminala skorajda ne poznajo. A Oman je tudi sultanat, kar pomeni, da ji vlada Sultan, ki mu je podrejeno čisto vse v državi in je nad zakoni.

Smrtne kazni se še vedno izvajajo, izvršijo pa jih lahko zaradi umorov, preprodaje drog, požigov, piratstva, terorizma, ugrabitve, vohunjenja, izdaje ali krivega pričanja. Tudi varanje je kaznivo, z zaporno kaznijo od 6 mesecev do treh let. 

Kot v večini muslimanskih držav je tudi v Omanu moškemu dovoljeno imeti štiri žene. Ženska se sicer lahko poroči od 18. leta dalje, prej le z dovoljenjem staršev in odobritvijo sodišča. S tujcem se ženska lahko poroči šele pri 30. letih, a otrok ne dobi omanskega državljanstva, razen, če se oče otroka loči od matere ali umre, a tudi v tem primeru otrok dobi državljanstvo šele po 10 letih.

Ne glede na to, ali se boste na potovanje po Omanu odpravili organizirano ali samostojno, vas čaka ogromno naravnih in kulturnih znamenitosti, izredno prijazni domačini in gostoljubje na vsakem koraku.

Za več informacij glede potovanja v lastni režiji in načrta poti po Omanu si preberite blog na strani Z letalom na poti – Oman – načrt potovanja in najpomembnejše informacije.

Na spletni strani Z letalom na poti najdeš top akcije potovanj v Oman, kjer z nekaj kliki sam opraviš nakup letalske karte in rezervacijo namestitve.

Tudi Nepremagljive kdaj potrebujemo pomoč

Če ti organizacija potovanja predstavlja stres ali pa zanjo preprosto nimaš časa, ti pri Z letalom na poti z veseljem pomagajo. Medtem ko ti raje preživljaš čas s svojimi najdražjimi, zate poiščejo najboljše opcije letalskih kart in namestitev, ti pa le izbereš. Nato te vodijo skozi nakup, da si prepričana, da je vse opravljeno kot mora biti. Kot se za Nepremagljivo tudi spodobi. Skoči na njihovo spletno stran in oddaj naročilo.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam