Kaj nam gre na živce in kaj obožujemo pri kozorogih

Kozorog je zemeljsko znamenje – stabilno, zanesljivo, avtoritativno, disciplinirano, previdno, odgovorno, zavezano dolžnostim in ambicijam.

Vlada jim strogi in resni Saturn, zato so lahko predstavniki tega znamenja resni, preudarni, pogosto brezčutni, zagovarjajo tradicionalne vrednote, a lahko delujejo hladno, starikavo, konzervativno, ne marajo modernosti in napredka. Vztrajajo, da se je treba držati pravil, sistema za vsako ceno. Lahko so preveč zreli za svoja leta, kar jim prinaša modrost, po drugi strani pa se ne znajo prilagajati in stopiti v korak s časom. Nagnjeni so k pesimizmu in resnobnosti. So pa lahko poslovno zelo uspešni, saj se znajo vzpenjati korak za korakom, tudi v najbolj nemogočih razmerah. 

Tradicionalisti so, ki vlagajo veliko energije v to, da se ne bi nič spremenilo, saj ne marajo sprememb in odstopanja od norm. Včasih jim zamerimo, da se zdi, kot da bi imeli kol v zadnjici, tako togi in rigidni so. Disciplina, moč, vztrajnost in odpornost jim sicer lahko dobro služijo pri delovnih nalogah, a hkrati jim lastnosti njihovega vladarja jemljejo veselje do življenja, lahkotnost in spontanost. Namesto tega se žrtvujejo pod bremeni dolžnosti in odgovornosti.

V poznejših letih se bolje počutijo kot v mladosti, saj je Saturn povezan z zrelostjo in staranjem. Vse življenje pa jim ugaja družba starejših ljudi, kot da se ne bi znali povezati z mladino. Materialno so lahko zelo uspešni in dosegajo uspeh in zmage, visok družbeni položaj in spoštovanje. 

Strogi in zahtevni do sebe in drugih

Imajo namreč oster um, usmerjen v oblikovanje strategij. Usmerjeni so k svojim ciljem, nadzorujejo druge, strogi in zahtevni so do sebe in drugih. Ker se odločno in konvencionalno držijo ustaljenih poti, so lahko precej ozkogledi. 

S svojo neskončno potrpežljivostjo se lotijo težkih nalog.

Ne gre za to, da sploh ne čustvujejo, bolj za to, da izredno praktično gledajo na svet, brez nepotrebnega čustvenega balasta. Poleg tega čustev ne znajo izražati. Toda pod fasado samozavestnega kozoroga se pogosto skriva osamljena oseba, oddaljena in odtujena od drugih, ki ne zna pokazati topline in pozornosti. S svojo strogo presojo si ti večni kritiki dovolijo čutiti le tisto, kar je primerno čutiti, ne pa kar zares občutijo. Svojo uspešnost ocenjujejo po svojih dosežkih in materialnih podvigih, ne po osebnostnem napredku. Zato se lahko včasih počutijo nezadostne pod gonjo za slavo, uspehom in potrjevanjem svoje vrednosti.

Po drugi strani se lahko s svojo neskončno potrpežljivostjo lotijo težkih nalog. Znajo biti odlični organizatorji, ki s svojo modrostjo ne prezrejo nobene podrobnosti ter vse dobro premislijo. Ker jemljejo življenje preresno in se ne znajo sprostiti, imajo poseben smisel za humor. 

Kozorogi so prav tako obsedeni z nadzorom in pogosto presojajo o ljudeh po položaju, ki ga zavzemajo. Lahko se družijo s tistimi, ki se jim pomagajo vzpenjati po lestvici uspeha. S svojo togo osebnostjo namreč vidijo svet izredno ozko ter skozi prizmo tega, kaj vse bi drug morali storiti. Težko je doseči njihovo odobravanje in ustreči njihovim zahtevam. Na žalost so tako strogi tudi do sebe. Nenehno nezadovoljstvo in pesimizem spremlja potreba po priznanju in dosežkih v zunanjem svetu.

Kozorogi imajo radi gotovost, red, pravila, ne marajo pa kaosa, indiferentnosti, iskanja pravil in upiranja tem.

Z denarjem so vešči, zelo odgovorni so do njega in ga na neki način spoštujejo. Kupujejo izdelke vrhunske kakovosti, ki se dolgo ne izrabijo ali pokvarijo. Previdno načrtujejo svojo finančno prihodnost – prihranke, zavarovanja, upokojitvene sheme … Vlagajo premišljeno in previdno, po posvetu s finančnim strokovnjakom. Nikoli ne tvegajo.

V starševski vlogi so prav tako resni in odgovorni, strogo se držijo pravil. Pričakujejo, da bodo otroci ubogljivi in sprejeli iste odgovornosti in pravila, kot se jih držijo sami, ter jih upoštevali v vseh okoliščinah. Avtoritarni starši so, ki težko pokažejo naklonjenost. Otrokom se lahko zdijo hladni, tudi ker jih ocenjujejo samo po njihovih dosežkih.

Kozorog kot otrok pa je prezrel za svoja leta. Mnogi od njih že v mladih letih nosijo breme odgovornosti. Zanje je primerna klasična vzgoja in šolanje, a s kančkom tekmovalnosti in izzivov. 

Kozorogi so ambiciozni karieristi, ki pogosto delajo kot birokrati, v vladi, podjetjih, na ministrstvih, kot politiki, administratorji, podjetniki, bančni menedžerji, učitelji, načrtovalci. Lahko so ortopedi, zobozdravniki, kiropraktiki, osteopati, arhitekti, gradbeniki, matematiki, inženirji ali geologi. 

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam