Kaj nam gre na živce in kaj obožujemo pri škorpijonih

Škorpijon je že pregovorno eno najbolj tekmovalnih in maščevalnih znamenj, ki hitro piči, če mu stopiš na rep.

Toda po drugi strani je ta predstava močno poenostavljena. Da bi ga res razumeli, moramo pogledati v ozadje. Škorpijoni so namreč izredno intenzivni, globoko čustveni, vse dogodke jemljejo osebno in zares, ničesar ne znajo odmisliti in preprosto vreči čez ramo. Velik del njihovih značajskih potez, ki jim jih drugi očitajo, izhaja iz močnega čustvenega doživljanja v kombinaciji s skrivanjem čustev. Marsikatera njihova dejanja torej izhajajo iz potrebe po tem, da bi se zaščitili in jih drugi ne bi prizadeli, onemogočili, premagali, nadvladali, uničili …

So sicer izredno magnetno privlačni, a tudi pravi mojstri manipulacije – to je še en njihov obrambni mehanizem, saj se ravnajo po načelu, da je bolje napasti kot biti premagan. V življenju doživljajo veliko kriz in transformacij, ki še utrdijo njihov karakter, saj iz vsake bitke in pepela vstanejo kot feniks, še močnejši in odločnejši. Pogosto se zapletajo v igre za (pre)moč in ne sprejemajo avtoritete. Namesto tega mrtvo hladno spletkarijo, da se sami povzpnejo na vrh. Tudi v odnosih čutijo potrebo po tem, da bi oni vodili igro, svoje pa pogosto dosežejo tudi s seksualno privlačnostjo in čustvenim izsiljevanjem. Ves čas namreč sedijo na vulkanu notranje moči in se zavedajo, da jih lahko uniči, če ne bodo previdni. Pri njih ni namreč nič mlačnega, ležernega, površnega – ves čas živijo na polno, naj bo v službi, odnosih, postelji ali starševstvu. Z njimi se ne da plehko razpravljati o vremenu, saj želijo priti do dna vsaki stvari, ki se jo lotijo. Zato so odlični in razgledani sogovorci, ki se spoznajo na številna področja, saj s skoraj zasvojljivo obsedenostjo raziskujejo vse, kar jih zanima. Najlažje bi rekli, da jih vodi strast do življenja, ki ga ne zapravljajo za banalnosti.

Njihova nesrečna poteza je sicer, da pogosto delajo dramo, preprosto ker vse tako globoko občutijo in vzamejo resno. Oklepajo se zamer, izpostavljajo nepravičnosti, nenehno jih ponavljajo in težko spustijo in oprostijo. Raje pustijo, da jih zadeva razjeda od znotraj, in se s tem uničujejo.

Skrivnostni in zapeljivi

Ker skrivajo svoja globoka čustva, se zdijo skrivnostni, kar pa je lahko tudi zapeljivo. Ves čas sumijo, kaj imajo drugi za bregom, da bi se vnaprej pripravili na to in obvladovali situacijo, zato so lahko odlični detektivi. Če se zapletemo v njihove mreže s slabimo nameni, je ne bomo dobro odnesli. Vedeti moramo namreč, da ni pametno, da pridemo navzkriž s škorpijonom, saj bomo na koncu zagotovo potegnili kratko. 

Imajo oster um, ki se zna usmeriti na bistvo zadev. Kombinirajo logiko in intuicijo, tako so lahko odlični strategi. S svojim magnetnim vplivom včasih prav hipnotizirajo druge, da dosežejo, kar hočejo. Imajo zelo močna in nespremenljiva prepričanja in težko jih je v kaj prepričati, ko so enkrat odločeni. 

Do sebe so neusmiljeno samokritični. Ves čas dvomijo tudi o namenih drugih, saj se spominjajo preteklih razočaranj in bolečine, kar spodbuja njihovo maščevalno žilico. Škorpijoni namreč vse ocenjujejo z vidika preteklih travm, posebno na čustveni ravni. Zato tudi izredno dolgo traja, da komu zaupajo, ga sprejmejo in spustijo bližje. A vedeti morate, da če jih enkrat izdate, tega ne bodo pozabili in vam ne bodo nikoli zares oprostili. Srečni boste lahko, že če ne boste deležni njihovega besa in uničujočih posledic.

V odnosih sta zanje značilna ljubosumje in posesivnost. Želijo, da jim partner pripada v celoti, nič pa ni hujše od tega, da jih prevara. Tedaj postanejo uničevalne maščevalne furije, ki spustijo svoje demone na plan. Želijo imeti namreč popoln nadzor nad partnerjem. Za njihovo navidezno vzvišenostjo se sicer skriva občutek nezadostnosti. Vedno sumijo, da jih bodo drugi zapustili ali izdali, zato že vnaprej spletkarijo, da bi to preprečili. Dobro je, da so izjemno trdoživi in odporni, močni ostanejo še v tako napornih situacijah. 

Do sebe so neusmiljeno samokritični. Ves čas dvomijo tudi o namenih drugih, saj se spominjajo preteklih razočaranj in bolečine, kar spodbuja njihovo maščevalno žilico

Karmično imajo pogosto zgodovino, povezano z izrabo moči, nadvladovanjem drugih, zlorabo, izgubo, travmo, uničenjem. Njihova naloga je, da najdejo modrost iz preteklih dogodkov. Njihova samoohranitveni nagon je namreč odlika, ki jim pomaga premagati vse, kar jim pride na pot. 

Finančno vedno pazijo, kaj je njihovo in kaj ne. Dobro organizirane finance so namreč še en način, ki jim omogoča preživetje v krizi. Po drugi strani zlahka zapravljajo in se lahko odločijo za tvegane investicije, za katere intuitivno čutijo, da so prave.

V vlogi staršev resno jemljejo svoje odgovornosti, otroka zgodaj navajajo na rutino. Disciplinirajo jih, če jim hodijo po glavi neumnosti, navdušujejo pa jih nad naravo in tveganimi podvigi ter adrenalinskimi športi.

Kot otrok je škorpijon intenziven, skrivnosten, zateka se v svoj notranji fantazijski svet. Občutljivega značaja je, zlahka prizadet in ljubosumen. Pod pritiskom lahko piči brez očitnega vzroka. Lahko je tudi krut, npr. do živali, kar lahko omilimo, če mu nudimo intelektualno spodbudno okolje, v katerem odkriva delovanje vesolja.

Njihova kariera je povezana z odkrivanjem skritega in mejnega – lahko so zdravniki, znanstveniki, detektivi, nadzorniki, zasebni preiskovalci, patologi, delajo v hospicu, psihiatri, hipnoterapevti, pogrebniki, zavarovalniški agenti, ginekologi, porodničarji, nuklearni znanstveniki, razvijalci orožja, podmorničarji, potapljači, mesarji, alternativni terapevti, poslovneži ali smetarji.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam