Vsebino omogoča EKO ŠKRNICL

Kaj pomaga pri težavah s suho nožnico?

Danes bomo govorile o srbečici in pekočem občutku, ki nas spravlja ob živce in velikokrat pomeni neprijeten spolni odnos.

Govorile bomo tudi o glivičnih vnetjih, težavami z uriniranjem, neprijetnim pritiskom in vnetjih mehurja. Zagotovo ste velikokrat slišale, da je suha nožnica posledica neustrezne higiene ali napačnih materialov oblačil, a ni tako. Suha nožnica je posledica hormonskega neravnovesja in zato smo se danes obrnile na Eko Škrnicl, kjer smo izvedele, kako težavo rešiti in kako si pomagati.

Rdeči alarm, da nekaj ni prav

Suho nožnico spremljajo izredno neprijetni simptomi, ki pomenijo, da nekaj ni v redu. V želji, da bi težavo čim prej rešila, se po navadi zatečemo v drogerijo, lekarno ali v spletne trgovine ter obupano iščeš rešitev. Se tudi ve sprašujete: Bo pomagal gel, ki obljublja odpravljanje suhosti? Kaj pa vaginalne kapsule? Mogoče drugo intimno milo? Naj kar povemo, da to dolgoročno to, kar po navadi na hitro kupimo, ne bo pomagalo. Sploh pa ne na dolgi rok.

Suha nožnica ni lepotni ali higienski problem, ki bi ga rešilo nekaj čudežnih preparatov. Je stanje, ki ga lahko spremljajo celo vnetja in okužbe, skupni imenovalec vsem pa je hormonsko neravnovesje. Vlažna nožnica nam namreč prinaša užitek in nas hkrati ščiti pred vaginalnimi vnetji.

S kremami, geli in vaginalnimi kapsulami lahko povzročiš še večjo škodo in še večjo izsušenost nožnice. Če si želite suhost odpraviti na dolgi rok, s tem prejeti nazaj svoj užitek ter hkrati zaščititi svoje splovilo pred vnetji, mu moramo dati hranila, ki jih potrebuje za ohranjanje optimalne vlažnosti sluznic.

Je suha nožnica povezana z nizkim estrogenom?

Nizka raven estrogena nastopi najpogosteje v menopavzi, s tem se v nožničnem tkivu zniža tudi raven hialuronske kisline. Stena in sluznica nožnice postaneta tanjši, bolj suhi in manj elastični. Pojavijo se pekoče ali žgoče bolečine v nožnici, srbenje zunanjega spolovila in občutek neprijetnega pritiska. Spolni odnosi lahko postanejo boleči, suha nožnična sluznica pa je tudi bolj dovzetna za poškodbe.

Kdaj se ženske najpogosteje srečujejo z nizko ravnjo estrogena?

Gre za obdobje po porodu in med dojenjem

Med nosečnostjo se raven estrogena in progesterona močno dvigne, po porodu pa se drastično zniža. Nizke ravni estrogena vztrajajo tudi med dojenjem. Sproščanje hormona prolaktina, ki vzdržuje proizvodnjo mleka, se namreč lahko zgodi le, če je raven estrogena nizka. To hormonsko dogajanje lahko povzroči tudi to, da je vaša nožnica izsušena, poleg tega vas spremlja tudi srbečica, ter vaginalna vnetja.

Obdobje, ko nastopi menopavza

Menopavza nastopi, ko se začne funkcija jajčnikov zmanjševati do točke, ko povsem prenehajo izločati estrogen. Ker imamo ženske receptorje za estrogen v praktično vseh tkivih, se upad tega hormona kaže na več ravneh. Eden izmed simptomov tega dogajanja je tudi izsušena nožnica, srbečica ter spremljajoča vaginalna vnetja.

Obdobje med ali po jemanju oralne kontracepcije

Kontracepcija pomeni, da telo spravimo v umetno menopavzo, to pomeni v fazo neplodnosti. Z umetnimi hormoni, ki jih vnašamo v telo, zmotimo delovanje lastnih hormonov. Posledice nizkega estrogena tako lahko občutimo že med jemanjem ali pa prenehanju jemanja kontracepcije. Vnos umetnih hormonov v telo lahko povzroči marsikatero zagato, med drugim tudi porušen pH nožnice, kar občutimo v obliki izsušenosti, srbečice ter morebitnih vnetij.

Jemanje zdravil in operativni posegi

Na nihanje hormonov, predvsem estrogena, lahko vplivajo tudi nekatera zdravila (na primer zdravila za zdravljenje endometrioze), zniža pa se tudi ob operativni odstranitvi jajčnikov.

Če kreme in drugi preparati niso dolgoročno uspešna rešitev, na estrogen pa nimamo vpliva, je čas, da spoznate čudežno rastlino.

Kakšna je vloga sluznice?

Sluznica je notranja zaščitna plast, ki pokriva nekatere votle in cevaste organe. Vse sluznice so zgrajene iz vrhnjice in sluznici lastne plasti. Ta (v večini) vsebuje žleze, ki z izločki ohranjajo sluznico vlažno. Izjema je sluznica nožnice, ki jo vlažno ohranjajo tekočine, ki jih izloča vrhnjica. Sluznice imajo, poleg transporta izločkov in absorpcije, tudi pomembno vlogo zaščite pred škodljivimi zunanjimi dejavniki. Vlažna sluznica nožnice je pomembna za ohranjanje zdravja in ravnovesja vaginalne mikrobiote. 

Prav vlažno in kislo okolje namreč omogoča laktobacilom in drugim koristnim bakterijam, da preživijo, s tem pa ohranjajo ustrezno ravnovesje v mikrobioti. Če sluznica postane suha, se pH v nožnici spremeni. Posledično se zmanjša kolonizacija laktobacilov, to pa ustvari ugodne pogoje za razmnoževanje “slabih” bakterij. Neravnovesje v vaginalni mikrobioti lahko vodi v glivična in bakterijska vnetja nožnice. Bakterije lahko zaidejo tudi v sečnico in mehur ter povzročijo vnetje sečil.

Ali lahko vplivamo na raven estrogena?

Nizka raven estrogena je lahko posledica življenjskega sloga (neurejena prehrana, stres, jemanje kontracepcije). Z opuščanjem oralne kontracepcije, spremembo prehrane in drugimi izboljšavami življenjskega sloga, lahko vplivamo na estrogen in ponovno vzpostavimo hormonsko ravnovesje.

Na drugi strani pa je nizka raven estrogena neizogiben del nekaterih življenjskih obdobij, na primer obdobja, po porodu, ko dojimo ali menopavze. V teh obdobjih lahko na ravnovesje ali neravnovesje hormonov sicer delno vplivamo, a na optimalno raven se v tistem trenutku ne bo vrnil.


Kaj lahko potem sploh naredimo?

Če kreme in drugi preparati niso dolgoročno uspešna rešitev, na estrogen pa nimamo vpliva, je čas, da spoznate čudežno rastlino. Gre za rastlino, ki ima 70x močnejšo antioksidativno sposobnost od vitamina C. To je rakitovec, ki je pravi čudež narave, ki telesu povrne naravno vlažnost. Ponaša z izjemno hranilno vrednostjo, saj ima več kot 190 bioaktivnih hranil. Med njimi velja izpostaviti:

  • Omega 3, 6, 9;
  • 17 vitaminov;
  • 14 mineralov;
  • 18 aminokislin in
  • številne antioksidante.

V Tibetu je rakitovec že tisočletja znan kot “sveto sadje”. Zapise o njegovih pozitivnih učinkih na telo najdemo v stoletnih medicinskih besedilih v Tibetu in na Kitajskem. Tam so ga uporabljali za zdravljenje kašlja, prebavnih težav, kožnih težav, ran in opeklin. Zakaj je tako učinkovit pri vračanju naravne vlažnosti nožnici in drugim sluznicam v telesu? Poleg že prej omenjene bogate hranilne vrednosti se rakitovec ponaša še z enim pomembnim hranilom, ima namreč najvišjo znano koncentracijo omega-7 maščobnih kislin znotraj rastlinskega in živalskega kraljestva. Omega-7 je primarna sestavina celičnih membran, ki sestavljajo sluznice. Skrbi, da tvoje sluznice ostanejo hidrirane in navlažene.


To pa ni edina zdravilna rastlina pri ohranjanju vlažnosti sluznic

Spoznajte noni sadež, ki izvira v vzhoda, iz Azije. Zaradi izjemne hranilne vrednosti velja za eno najbolj zdravilnih rastlin na svetu. Vsebuje širok nabor vitaminov, mineralov in močne antioksidante. Poleg tega je noni sadež bogat z vsemi 9 esencialnimi aminokislinami. V zadnjem desetletju je bilo v noni sadežu odkritih več kot 100 bioaktivnih spojin, med njimi tudi tiste, ki pomembno vplivajo na zdravje in primerno vlažnost sluznic v telesu. Noni sadež v prahu je pridobljen iz svežega sadja ali soka, za shranjevanje pa prahu ni treba konzervirati, kar zagotavlja čistost in edinstveno hranilno vrednost sadeža.

Unikatna mešanica FemCARE za ženske.

Kacip Fatimah je rastlina, ki v kulturah vzhodnega sveta velja za eno izmed tistih, ki blagodejno vplivajo na simptome menopavze. Bogata je s fitoestrogeni in izoflavoni, ki pomagajo uravnavati estrogen in blažiti neprijetne simptome, ki jih njegovo pomanjkanje povzroča. S svojim delovanjem je ta rastlina še posebej uspešna pri ohranjanju zdravih in primerno navlaženih sluznic »tam spodaj«. Nikar ne pozabite na kalcij, ki tudi optimalno podpre navlaženost sluznic.

Unikatna mešanica FemCARE za ženske

Gre za unikatno mešanico rastlinskih izvlečkov, ki pomaga doseči optimalno navlaženost nožnice in drugih sluznic. Skrivnost FemCARE kapsul je v edinstveni standardizirani formuli, ki vsebuje tako plodove rakitovca kot olje iz semen, telesu pa zagotavlja uravnoteženo razmerje vseh nenasičenih maščobnih kislin: Omega-3-6-7-9. Poleg tega je sestavljena iz številnih antioksidantov (med drugimi betakaroten in vitamin E), vitaminov, mineralov in rastlinskih sterolov.

‍FemCARE kapsule pomagajo zmanjšati neprijeten občutek suhosti, srbečico, hkrati pa zmanjšajo tudi tveganja za razvoj vnetij. Zaradi bogate vrednosti omega 3 maščobnih kislin, ki so nujne za nastanek novih hormonov, pripomorejo tudi k hormonskemu ravnovesju.

FemCARE povrne vlago v koži, jo naredi bolj napeto in gladko

Zagotavljanje vlage koži je ena izmed najbolj pomembnih stvari, ki vodijo do zdrave in lepe kože. Tako kot sluznice ima tudi koža funkcijo zaščite, izločanja ter absorpcije vode in drugih elementov. Suhost kože je lahko posledica pomanjkanja hranil, predvsem pomanjkanja vnosa vode, nekaterih maščob in vitaminov. Na suhost pa lahko vplivajo tudi okoljski dejavniki, kot sta mraz in vročina, lahko pa je pomanjkanje vlage tudi posledica jemanja zdravil, nekaterih bolezni, visoke ravni stresa ali hormonskih sprememb (nosečnost, jemanje kontracepcije, menopavza).

Poleg krem in gelov, ki kožo negujejo na zunaj, globlje plasti kože potrebujejo ustrezno hidracijo tudi od znotraj. Poskrbeti moramo za zadosten vnos vode, hkrati pa zaužiti hrano, bogati z nenasičenimi maščobnimi kislinami (omega 3, 6, 7 in 9), vitamini in antioksidanti.

Zmanjšajte neprijeten občutek suhosti v očeh

Solze so kompleksna mešanica in vsebujejo tako vodo kot beljakovine, elektrolite, številne zaščitne snovi proti mikrobom in celo rastne faktorje. Na očesni površini izoblikujejo solzni film, sestavljen iz treh slojev, ki skrbi za optimalno vlažnost očesa. Če solzni film prehitro razpada (vzrokov za to je lahko več; od jemanja zdravil do hormonskih sprememb), očesna površina ni več zaščitena. Suhe oči lahko skrbijo, pečejo, pride lahko do vnetij ali celo poškodb očesne površine.

Prva pomoč so pogosto kapljice za oči in skrb za to, da oči niso preobremenjene. A za dolgoročno zmanjšanje suhosti so potrebne tudi spremembe pri prehrani. K zmanjšanju suhosti pripomorejo tudi določena živila. Kot posebej učinkovite so se izkazale omega 3 maščobne kisline, ki zmanjšajo hitrost izhlapevanja solz, poleg njih pa so učinkoviti tudi antioksidanti, ki zmanjšajo osmolarnost solznega filma (mehanizem, ki povzroča suhost oči).

Zmanjšajte neprijeten občutek v ustih

S suhimi usti se lahko srečamo, kadar smo pod stresom ali premalo pijemo. Lahko pa so tudi stranski učinek jemanja nekaterih zdravil ali hormonskih neravnovesij. Suha usta ne povzročajo le neprijetnega občutka, ampak otežujejo žvečenje in požiranje hrane, vplivajo na spalne navade, posledica pa so lahko tudi težave z zobmi, slabim zadahom in vnetja v zgornjem delu prebavnega trakta. Slina v ustih je nepogrešljiva, saj vlaži tkiva v ustih, čisti ustno votlino in začenja prebavni proces. Poleg tega deluje protimikrobno, uravnava pH v ustih in zobe oskrbuje z minerali. Izvleček rakitovca izboljša delovanje ustne sluznice in zmanjša nelagodje, ki ga povzroča suhost v ustih.

Lahko zmanjšate srbečico in izpuščaje, ki jih povzroča atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis je nenalezljiva kronična bolezen in je najpogostejša oblika ekcema. Zaznamuje ga predvsem srbeča in vneta koža. Vzrokov za atopijski dermatitis je lahko več, vedno pa k poslabšanju simptomov privede tudi izsušenost kože. Rakitovec je zaradi visoke vsebnosti omega 3 in omega 7 ter drugih hranilnih snovi zelo učinkovit pri ohranjanju ustrezne vlažnosti kože, hkrati pa pomaga pospešiti celjenje ran in zmanjšati kraste na koži.

FemCARE podpira tudi zdravje srca in ožilja

Antioksidanti, ki jih vsebuje izvleček rakitovca, pomagajo zmanjšati dejavnike tveganja za srčne bolezni, pripomorejo k uravnavanju krvnega tlaka in ravni holesterola v krvi. Poleg tega podpirajo zdravje ožilja.

Podprite zdravje črevesne sluznice

Izvleček rakitovca ima številne pozitivne učinke na zdravje črevesja in črevesne sluznice. Zaradi visoke vsebnosti omega 7 maščobnih kislin pomaga pri obnavljanju črevesne sluznice, s tem pa lahko odpravi tudi zaprtje in druge težave s prebavo. Ker vsebuje več kot 190 hranilnih snovi, pomaga povečati tudi raznolikost črevesne mikrobiote. Na ta način podpira optimalno prebavo, krepi imunski sistem in pomaga ohranjati zdravo črevesno sluznico.K

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam