Vsebino omogoča TOSAMA

Kako lahko partnerski odnosi vplivajo na naše intimno zdravje?

Intimna nega je temelj zdravja. Posebno ženske bi ji morale redno posvečati pozornost, saj je nožnica občutljiva telesna odprtina, na katero vplivajo številni dejavniki. Intimni predeli se pred okužbami ščitijo z nizko vrednostjo pH vaginalne flore, ki zavira razvoj škodljivih bakterij in glivic.

Te namreč v kislem okolju težko preživijo. Pri porušenem ravnovesju pa je sluznica dovzetnejša za škodljive zunanje vplive in lahko pride do draženja ter okužb. A ne le ženske s skrbjo zase in za svoje zdravje, tudi moški in naši partnerski odnosi lahko pomembno vplivajo na naše intimno zdravje. 

Vpliv stresa na odnose in telo

Človek se s stresom sooča v različnih vsakodnevnih situacijah, in če je eden od partnerjev pod stresom, se bo ta napetost prenesla tudi na drugega. Nemalokrat lahko celo ogroža partnerski odnos in posredno vpliva tudi na intimno zdravje. Stres je namreč rezultat našega uma in prav partnerski odnos bo vedno poln testov in nas bo preizkušal na vse mogoče načine. To je tudi njegov namen – da nam pokaže in dojamemo, kaj nosimo v sebi. Zato se bo težko izogniti vsaj občasnim sporom, pa vendar si lahko stvari močno olajšamo.

Če bomo videli vsak izziv v partnerstvu kot priložnost za rast, stres ne bo več potreben. Zavesten osebni razvoj je v resnici edini način, da lahko rastemo kot oseba v odnosu – na nestresen način. Pomembni pa so tudi zaupanje, sprejemanje in razumevanje partnerja brez pričakovanj, da bo tudi on razumel nas. 

Hormonska nihanja žensk

Vsak moški bi se moral zavedati, da so ženske v nasprotju z njim ciklična bitja. Njihovo razpoloženje namreč močno določa menstrualni ciklus. Da je najhujše, ko jih pesti predmenstrualni sindrom, so izkusili že mnogi moški, številni pa ne vedo, da na ženske vpliva ciklus prav vsak dan v mesecu. Raven hormonov se v ženskem telesu in možganih nenehno spreminja, kar vpliva na razpoloženje, raven energije in občutljivost.

Okrog deset dni pred menstruacijo, to je tik pred ovulacijo, so ženske v razcvetu. Takrat nastopi njihov najplodnejši del ciklusa, ko so bolj nagnjene k iskanju spolnih priložnosti, za kar poskrbita visoka raven estrogena in testosterona. Teden dni pozneje se situacija spremeni. Takrat pride do povišane ravni progesterona, hormona, ki deluje podobno kot pomirjevalo. Še teden dni pozneje pa lahko upad progesterona žensko naredi občutljivo, jokavo in razdraženo. Če moški poznajo te naravne zakonitosti ženske narave, bodo svojo partnerko tudi lažje razumeli in podprli.

Higiena pred in po intimnih dotikih ali seksu

Dobra higiena je pomembna tako pred kot po odnosih, vendar z umivanjem ne smemo pretiravati. Predvsem moški morajo svoj intimni predel umiti natančno, saj se tam lahko naberejo bakterije, ki bi pri ženski utegnile povzročiti okužbo. Medtem pa se nežnejšemu spolu priporoča, da za umivanje uporabi le toplo vodo in roke, nikoli pa ne čisti notranjosti vagine. Ta se namreč čisti sama, zato bi z vmešavanjem le uničili njen naravni pH. Prav tako je priporočljivo, da gre ženska po seksu na malo potrebo, saj bo tako sprala bakterije, ki bi lahko zašle v sečila. Pomembna je tudi higiena morebitnih spolnih igračk in drugih pripomočkov. Če so narejene iz poroznega materiala, kot sta PVC ali lateks, jih po uporabi nemudoma operite s toplo vodo in nežnim milom.

Prav tako je priporočljivo, da gre ženska po seksu na malo potrebo, saj bo tako sprala bakterije, ki bi lahko zašle v sečila.

Neporozni materiali, kot sta silikon ali nerjaveče jeklo, pa potrebujejo le brisanje z mokro krpo. Tovrstne igračke je vsake toliko priporočljivo očistiti tudi v vreli vodi. Ne pozabite niti na snažno posteljnino in čisto bombažno perilo po odnosu, ki bo omogočilo dihanje kože na skritih predelih. Tako kot po vadbi tudi po seksu telo potrebuje tekočino. Sicer ne bodo izsušena samo usta, temveč tudi vaginalna sluznica, kar se bo odražalo kot neprijetno srbenje. Tudi uporaba različnih sredstev, denimo parfumov, pa lahko poruši mikrofloro. 

Spolne prakse in morebitne mikropoškodbe, ki lahko vodijo v vnetja

Različni pari imajo različne spolne prakse in pri tem lahko pride tudi do različnih mikropoškodb, ki vodijo v vnetje nožnice. Urologi opozarjajo predvsem na tujke, ki so ostri in lahko poškodujejo notranje stene vagine in anusa. S partnerjem si zato priskrbita varne igračke ter pozabita na druge pripomočke. Običajno pride do razpokane kože na intimnih predelih v neudobnih spolnih položajih, pri katerih se na občutljive dele telesa vrši veliko pritiska. Do takšnih kožnih poškodb pogosteje pride tudi pri neobrezanih moških in ženskah v menopavzi, ko telo ne ustvarja več dovolj naravnega lubrikanta.

Zanje so dovzetnejši tudi diabetiki in tisti, ki uživajo določena zdravila: denimo oralno kontracepcijo, ki lahko izzove suhost nožnice. Če se težava pojavi, se priporoča počitek, kar pomeni vsaj nekaj dni brez seksa. V večini primerov se kožna poškodba pozdravi sama, lahko pa si pomagate tudi s kremo, ki vlaži in mehča kožo, vsebuje pa naj čim manj vode. 

Skrb za bazičnost sperme

Sperma lahko po ejakulaciji v ženskem telesu preživi do pet dni, s tem pa ne mislimo le na njeno vagino – semenčice lahko preživijo pet dni tudi v ustni votlini. Povprečna kislost oz. bazičnost sperme znaša od 7,2 do 8 – njen pH je torej bolj bazičen kot kisel. Prav razhajanje med kislostjo nožnice in bazičnostjo sperme pa je lahko zadosten razlog za porušenje nožničnega ravnovesja. Ob tem velja omeniti tudi, da je po nekaterih ocenah na spermo alergičnih pet odstotkov žensk. Prav zato morajo moški skrbeti, da ohranjajo svojo spermo čim bolj zdravo, saj s tem pripomorejo ne le k svojemu, ampak tudi k intimnemu zdravju žensk. Pomembna je zdrava prehrana, gibanje, odsvetuje se kajenje.

Prav razhajanje med kislostjo nožnice in bazičnostjo sperme pa je lahko zadosten razlog za porušenje nožničnega ravnovesja.

Tudi alkohol naj bo zanje prej izjema kot pravilo. Z rednim samozadovoljevanjem ali spolnimi odnosi ohranjajo spermo optimalno in poskrbijo, da se postana semenska tekočina izloči. Spet pa ni dobro pretiravanje, saj prepogosta ejakulacija onemogoča razvoj najboljše sperme. Enkrat na dan ali enkrat na dva dneva je zelo primerna frekvenca. 

Rešitve so v naravnih in organskih izdelkih

Kot smo lahko spoznali, veliko dejavnikov vpliva na intimno zdravje žensk, a predvsem ne smemo pozabiti nase. Prav zato je pomembno, da za vsakodnevno intimno nego, še posebno med menstruacijo, uporabljamo zgolj preverjene, kakovostne in zdravju prijazne izdelke. Uporaba mil in mazil mora biti redna, a ne pretirana, s primernimi izdelki, ki ne uničujejo flore in našega naravnega pH. Ker smo v času menstrualnega ciklusa še posebno dovzetne za raznovrstne okužbe ali vnetja, moramo takrat uporabljati vložke, ki preprečujejo poškodbe in ohranjajo naravni zaščitni sloj. 

Vložki in tamponi naj bodo zato, prav tako kot perilo, iz bombaža, to zlasti velja za ženske, ki jih pestijo ponavljajoča se vnetja.

Tosami so že skoraj 100 let zvesti naravi, saj se zavedajo, da se kar 75 odstotkov žensk vsaj enkrat v življenju sreča z okužbo nožnice ali zunanjega spolovila. Težave povzročajo bakterije oziroma glivice, ki porušijo ravnovesje. Ugodne razmere zanje nastanejo zaradi starostnih ali hormonskih sprememb, kontracepcije ali zdravljenja z antibiotiki, vzrok je lahko tudi pretirana ali neustrezna higiena, spolna aktivnost, tudi spodnje perilo in higienski vložki iz sintetičnih materialov. Vložki in tamponi naj bodo zato, prav tako kot perilo, iz bombaža, to zlasti velja za ženske, ki jih pestijo ponavljajoča se vnetja. Pri porušenem ravnovesju v nožnici pa za vnovično vzpostavitev tega uporabimo sredstva, ki uravnavajo pH nožnice oz. vnesimo vanjo probiotike.

Vse se začne in konča pri intimnem zdravju

Vse izdelke najdemo v blagovnih znamkah Natura Femina, Natura Femina Organic in Natura Femina by ellen

Vložki iz naravnih materialov so pomemben del skrbi za zdravje žensk, zaradi zaščitnih, ovojnih in embalažnih materialov pa je celoten izdelek razgradljiv. Ne vsebujejo klora, barvil, parfumov in drugih dodatkov, so brez vpojnega gela oziroma praškov. Imajo nevtralni pH in so dermatološko testirani, priporočajo pa jih tudi ginekologi ob najbolj občutljivih ginekoloških težavah. 

Tamponi s probiotiki Natura Femina by ellen v svojem jedru prinašajo patentirano kombinacijo probiotikov.

Tamponi s probiotiki Natura Femina by ellen pa v svojem jedru prinašajo patentirano kombinacijo probiotikov, ki so tudi sicer naravno prisotni v zdravi nožnični mikroflori. Z vsakim tamponom vnesemo vanjo 100 milijonov laktobacilov in tako ob vnetjih oziroma prekomernem razraščanju škodljivih mikroorganizmov aktivno pripomoremo k ponovnemu vzpostavljanju ravnovesja.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam