Kako pogosto menjati modrček?

Se kdaj vprašate, kako pogosto bi morale zamenjati modrček? Vse imamo doma modrček, ki je star že skoraj 100 let, ampak je tako udoben in prijeten, da ga še kar nosimo.

Ja, zagotovo smo vmes kupile kar nekaj novih, a stojijo v omari, ker nam niso pisani na kožo. Z modrčki je vedno križ, saj je težko najti popolnega. Verjamem tudi, da nas je veliko takšnih, ki imamo doma najljubši model v vseh možnih barvah. Težava pa nastopi, ko ga nehajo proizvajati in lov za popolnim modrčkom se ponovno začne. Dejstvo pa je, da vse hranimo starejše kose spodnjega perila, ki so dosegli svojo “udobno fazo”, in se od njih enostavno ne moremo posloviti.

Odlični modrčki so temelj vsake obleke, zato so sestavni del naše garderobe. Najboljši modrčki so edini način, da se naša linija prsi pravilno razporedi in se počutimo dobro, naša oblačila pa so videti bolje in se tudi bolje prilegajo. Pri pomerjanju in nakupu vrhunskega modrčka moramo za začetek najti takšnega, ki zagotovi pravo raven opore, vendar noben modrček ne more biti večno gravitacijski, zato je pomembno, kako pogosto moramo menjati modrček, da ohranimo izbor udobnih modrčkov, ki našo postavo tudi poudarijo.

Od česa vse je odvisno, kdaj modrček zamenjati?

Pogostost menjave modrčka je odvisna od številnih dejavnikov in čeprav obstaja okvirna smernica, kako dolgo naj se modrček nosi – po 6 do 12 mesecih začne elastika manj podpirati, tkanina pa se lahko raztegne. Obstajajo pa tudi drugi dejavniki, zaradi katerih morate modrček takoj zamenjati, ne glede na preteklo obdobje.

Kako pogosto morate menjati modrček po mnenju strokovnjakov?

Po mnenju strokovnjakinje za spodnje perilo je odgovor deloma odvisen od tega, kako perete in sušite nedrček. Na splošno lahko modrčki zdržijo približno eno leto, če jih perete ročno in jih ne dajete v sušilni stroj. Če boste nedrčke dali v sušilni stroj, se bo elastika veliko hitreje razgradila, zato jih bo treba pogosteje zamenjati.

Čeprav je torej morda bolj priročno, da modrčke vržete v pralni stroj, bo, ko gre za dolgoživost, ohranjanje občutljivih tkanin na ta način, pomenilo, da bodo vaši modrčki zdržali dlje. Predlagamo, da si enkrat na teden vzamete uro časa in modrčke operete ročno v enem zamahu, vendar tako kot pri strojnem pranju perite v barvnih serijah, da se vam svetlejši modrčki ne bodo obarvali. Če ste še vedno odločeni, da boste modrčke prali v pralnem stroju, vsaj poskrbite, da boste uporabili vrečko za občutljive tkanine, da se nedrčki ne bodo zatikali, in jih posušite na obešalniku.

Kako vem, da moram zamenjati modrček?

Na življenjsko dobo modrčka ne vpliva le način pranja, temveč je treba upoštevati tudi druge dejavnike. Ali je vaš modrček raztegnjen? Ali so košarice raztegnjene? Ali so košarice premajhne? Ali vam naramnice padajo z ramen? Ali ste pred kratkim pridobili ali izgubili težo? Ali je spodnji del modrčka boleč ali štrli?

Pogostost menjave modrčkaje odvisna od tega, kako pogosto nosite določen modrček.

Če ste na katero koli od teh vprašanj odgovorile pritrdilno, potem potrebujete nov modrček – ne glede na to, kako dolgo imate modrčke v svoji omari. Obstaja pa tudi razmislek, da je pogostost menjave modrčka odvisna od tega, kako pogosto nosite določen modrček.

Modrček, ki ga nosite najbolj redno (3-4-krat na teden), bi morali zamenjati enkrat na leto. Pri modrčkih, ki jih nosite manj ali ob posebnih priložnostih, pa lahko tudi do 18 mesecev. Vsekakor obstajajo zadržki in morate upoštevati, kako naj bi se modrček prilegal in ali se le ta dejansko pravilno prilega.

Zakaj je prileganje ključnega pomena?

Če opazite nihanje telesne teže ali prezgodnje staranje modrčka zaradi pranja v pralnem stroju, je treba modrček zamenjati. Tudi, ko vidite, da se je elastika raztegnila, ne čakajte. Predlagamo, da vsakih šest mesecev opravite pomerjanje modrčkov, da preverite morebitne spremembe, kar lahko pomeni, da je čas za naložbo v novo velikost ali slog. 

Kaj pa velikost modrčka med menstrualnim ciklusom? 

Brez panike, saj med menstrualnim ciklusom niha vse, polnost košarice in razpoloženje. Tukaj je naš hitri kontrolni seznam, ki vam ponuja stvari, na katere bodite pozorni, ko se sprašujete, kako pogosto naj zamenjate modrček. In ne pozabite, če na eno točko odgovorite z: DA, je čas, da zamenjate modrček.

Eno leto: Če imate modrček že eno leto. Čas je, da ga zamenjate.

Nosite ga na najtesnejši kaveljček, elastika pa je raztegnjena: Če imate nedrček na najtesnejši kljukici, je čas, da razmislite o nakupu modrčka, saj to pomeni, da se je elastika raztegnila.

Ramena zdrsnejo (in ste jih zategnili): Še en znak, da se je elastika raztegnila.

Premajhne košarice: Med menstrualnim ciklusom vse nekoliko nihamo v telesni teži, a če se vam košarice razlijejo, potem potrebujete nov modrček.

Prevelike košarice: Če ste shujšali in se vam nedrčki ne prilegajo ali ne dvigujejo, je spet čas za nakup.

Spodnji del modrčka se vdira ali štrli ven: Če se spodnji del vdira, je to znak, da je modrček premajhen, če pa žica dobesedno štrli ven, je bil modrček že prevečkrat opran.

Splošno nelagodje zaradi nedrčka: Če vam je modrček neznosen, je nekaj narobe z njegovim prileganjem. 

Kako poskrbeti, da bodo vaši nedrčki čim dlje uporabni? 

Da bi se izognili pogostejšemu menjavanju modrčka, ne glede na to, ali nosite najboljše modrčke za veliko ali majhno oprsje, je pomembno, da žične modrčke shranjujete čim bolj plosko – tako da žice niso zvite. Za druge modrčke pa veljajo manj stroga pravila shranjevanja. Ne glede na vrsto modrčka pa boste s pravilnim pranjem in skrbnostjo za modrčke podaljšali njihovo življenjsko dobo.

Modrček, ki ga nosite vsak dan ali ga uporabljate za rekreacijo, vadbo ali spanje, je treba oprati vsaka 2-3 nošenja ali pogosteje, če je poletje.

Pranje je pogojeno z nošenjem

Uporaba modrčka narekuje, kako pogosto ga morate prati. Modrček, ki ga nosite vsak dan ali ga uporabljate za rekreacijo, vadbo ali spanje, je treba oprati vsaka 2-3 nošenja ali pogosteje, če je poletje. Športne modrčke je zagotovo treba prati pogosteje. Resnično ne več kot po dveh nošenjih, po možnosti pa po vsakem nošenju, odvisno od vaše dnevne vadbene rutine in potenja.

Enostavna rešitev je več modrčkov

Pogostost pranja nedrčkov nedvomno prispeva k temu, kako pogosto bi morali menjati nedrček, in če imate manjši izbor nedrčkov, ki jih redno perete in nosite, lahko ugotovite, da hitreje izgubljajo podporo. Če je mogoče, večja rotacija ne bo le zmanjšala pogostosti pranja, ampak bo tudi pomenila, da bo vsak modrček dlje časa bolje ohranjen.

Ne pozabite: Nedrčke damo vedno v mrežasto vrečko za pranje perila in jih operemo s podobnimi barvami. A dejstvo je, da jih najbolj uničuje sušenje v sušilnem stroju. Preprosto jih posušite na obešalniku, zraven pa poskrbite, da imate več nedrčkov.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam