Kako pripravimo gin tonik in zanimiva dejstva o tej pijači

Poleti je gin ena najbolj priljubljenih pijač, ki je poleg koktajlov našla svoje mesto tudi v sladicah in drugih osvežilnih napitkih. Vsaj med nepremagljivimi je med najbolj priljubljenimi vrstami gina Bombay Sapphire.

Seveda ne pozabite, da smo nepremagljive za odgovorno uživanje alkohola in tudi minister za zdravje opozarja: »Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!«

Gin je aromatizirana žgana pijača, na katero prisegamo že stoletja. V zgodovini je pustila velik pečat – tako kot zdravilo kakor tudi kot umetnost žganjekuhe. Gin, kakršnega poznamo danes, se je razvijal skozi stoletja, po liniji, ki je vključevala Mavre, benediktinske menihe iz Salerna, nizozemske alkimiste, pozneje celo lekarnarje in žganjarje s koncesijo. Zaradi vonja, okusa in priznanih zdravilnih lastnosti so brinove jagode namakali v žganju že vse od srednjega veka. Žganje, prvotno genever, katerega ime so pozneje skrajšali v ‘gin’, je nastal iz izraza, ki v prevodu pomeni nizozemski pogum, saj naj bi vlival korajžo vojakom, ki so ga pili. Leto 1758 je privedlo do prepovedi destilacije žita, ki je trajala tri leta. 

Ko je bila proizvodnja gina ponovno dovoljena, pa so ga ponovno izumili kot pijačo za gospodo. Danes ga lahko pijemo na različne načine. V čisti obliki je primeren za ljubitelje močnega alkohola, največkrat kot predjed. Kozarček gina namreč spodbuja tek. Kadar se odločimo za redčenje, ga mešamo z gazirano mineralno vodo, kolo, sodo ali sadnimi sokovi, ujame se predvsem s citrusi. Najbolj priljubljena različica pa je koktajl z ginom, predvsem v obliki gin tonika, ki ima mehak čisti okus in hkrati pričara občutek hladu.

Kako si pripraviti svoj Bombay Sapphire tonik?

V klasičnem Bombay & Tonik je prisotna tudi limeta.

Aromatično in kompleksno sestavo gina Bombay Sapphire se da opisati kot okus svežih brinovih jagod z elegantnim, rahlo pikantnim zaključkom, zaradi česar je idealno žganje za mešanje v vseh klasičnih napitkih z ginom in mešanih žganih pijačah oz. koktajlih. Za zabavo, prijeten klepet s prijateljicami ali zgolj za trenutek zase vam zato razkrivamo recept za Bombay Sapphire Collins, ki je osvežujoča, lahka mešanica. Dopolnjuje se s pikantnim maroškim koriandrom in lupino španske limone ter s poudarjeno aromo ustvarja slasten in zelo preprost koktajl.

Sestavine:

  • 50 ml gina Bombay Sapphire
  • sok polovice limone
  • 100 ml sodavice
  • 2 čajni žlici sladkorja v prahu

Priprava:

V visok kozarec, napolnjen z ledom, iztisnite sok polovice limone. Vmešajte 2 čajni žlici sladkorja v prahu in dodajte dvojno merico gina Bombay Sapphire. Kozarec napolnite s sodavico in dobro premešajte. Okrasite z rezino limone.

Da ne boste le uživalci, ampak tudi poznavalci te priljubljene pijače, vam zato v nadaljevanju razkrivamo še nekaj zanimivih dejstev o ginu Bombay Sapphire

Novo poglavje v zgodovini gina

Bombay Sapphire je izdelan na osnovi angleške recepture za izdelavo gina iz leta 1761, ki je delo Thomasa Dakina iz Warringtona. Ko je prišel na trg, je presegel kalupe, spremenil zunanjo podobo v kategoriji ginov in odprl novo poglavje v njegovi zgodovini.

Obstaja pravi Bombay Sapphire’

Navdih za ime znamke in značilen videz steklenice je pravi bombajski safir – 182-karatni dragulj, ki so ga našli na Šrilanki, je bil najprej v lasti legendarne hollywoodske producentke Mary Pickford, zdaj pa je del zbirke v muzeju Smithsonian.

Destilarna, stara skoraj tisoč let

Laverstoke Mill

Stavba Laverstoke Mill, v kateri je destilarna Bombay Sapphire, obstaja vsaj od leta 1086, ko je bila dokumentirana v Domesday Book, ‘zemljiški knjigi’ kralja Vilijema Osvajalca. Stavba je služila več različnim namenom, vključno s papirnico iz 18. stoletja, ki je tiskala bankovce za angleško vlado. Takrat je doživela tudi zloglasni rop, preden je prevzela svojo sedanjo vlogo prefinjenega obrata za proizvodnjo žganih pijač.

Parna infuzija 

Za razliko od drugih ginov, ki so izdelani tako, da zelišča kuhajo v žganju, Bombay Sapphire nastaja stoodstotno z vbrizgavanjem hlapov oz. parno infuzijo. Med vbrizgavanjem hlapi žganja nežno prehajajo skozi luknjasto bakreno košaro z zelišči in zajamejo aromatične dišave vseh desetih zelišč. Ta postopek omogoča izdatnejše in nežnejše sproščanje zeliščnih arom in okusov v žganje in tvori širok, uravnotežen spekter okusov.

Malo kalorij

En centiliter gina vsebuje 23 kalorij, zato ga uvrščajo med vrste alkohola z najmanj kalorijami. Brez skrbi lahko po njem posežete tudi med dieto. Zaradi nizke vsebnosti sladkorja je primeren tudi za diabetike.

Henry in Victoria

Kdo pravi, da blagovne znamke alkoholnih pijač niso sentimentalne? Ob začetku blagovne znamke, leta 1987, sta se prva dva kotla imenovala Tom in Mary. Družba se je od začetka prodaje močno povečala, kar je zahtevalo dodajanje dveh novih 12.000-litrskih bakrenih kotlov, ki ju ljubkovalno imenujejo Henry in Victoria. Podjetje verjetno čaka še več poimenovanja, saj je leta 2019 ustvarilo kar 4,7 milijona 9-litrskih zabojčkov.

Mešanica desetih eksotičnih rastlin 

Posebna receptura zajema skrivno mešanico desetih eksotičnih rastlin, z brinjem kot osrednjo sestavino. Ivan Tonutti, mojster zeliščar, izbere vse sestavine glede na kakovost, ne glede na stroške. Vsak sveženj natančno pregleda, testira in vzorči, da zagotovi visoko in dosledno kakovost gina Bombay Sapphire.

Večna klasika

Bombay Sapphire je klasičen primer londonskega trpkega/suhega gina. Za gine, uvrščene v ta razred, veljajo najstrožji predpisi in najvišji standardi. V njih mora prevladovati okus brinovih jagod, med destilacijo pa smejo biti dodane samo naravne sestavine.

Uspešna tržna kampanja

Za razlikovanje blagovne znamke je voditelj vodke Absolut Michel Roux pripravil revolucionarno tržno kampanjo. Njegov načrt: narediti velik šum glede botaničnih rastlin desetletja, preden so ‘obrtniška’ žganja postala trend. 

Skrivnost enostopenjskega postopka

Bombay Sapphire je gin, izdelan po enostopenjskem postopku, kar pomeni, da mu je po destilaciji za doseganje želene alkoholne moči pred stekleničenjem dodana samo voda. Vbrizgavanje hlapov in enostopenjska destilacija sta zamudna in draga postopka.

Zvezde, ki jih je ta pijača osvojila

Nihče drug kot John Travolta in pokojni veliki David Bowie sta oba med svoje najljubše pijače uvrstila Bombay Sapphire Martini. Ne moremo si predstavljati bolj očarljive in seksi podpore.

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam