Kako prihranimo denar, da nam ob tem ni treba trpeti?

Zelo pogosto se ljudje v resnici niti ne zavedamo, kam vse gre naš denar. In tako ga v veliki večini konec meseca že precej pogrešamo in se nemalokrat sprašujemo: »Le kam je šel ves denar? Pa saj si nismo prav ničesar posebnega privoščili?«

No, to zadnje še prav posebej velja za nas ženske. Iz izkušenj, ki jih imam, vidim, da pogosto prevzamemo stroške hrane, otrok, še kaj prispevamo k stroškom bivanja, plačamo »svoje« stroške za avto in kar naenkrat nam prav nič ne ostane. Tako živimo iz meseca v mesec, iz leta v leto … Prevzamemo neke navade, ki nam jemljejo z računa malo po malo. Če imamo ob sebi partnerja, potem odteka toliko več … In skozi leto kar naenkrat teh nepotrebnih izdatkov ni tako zelo malo. Zato je dobro poznati tiste osnovne recepte, ki nam ne bodo več tako po nepotrebnem praznili denarnice in nam bodo obenem pomagali spremeniti tisti občutek, da si ničesar ne privoščimo, v tistega, ko se bomo dobro zavedale, kaj smo si privoščile.

Prevzemite nadzor nad denarjem

Če si ne želite več delati le za položnice, potem je ključno, da ste ve gospodarice svojega denarja. Se dobro sliši, kajne? In kaj natanko to pomeni? Da morate preprosto ve dati navodilo denarju, kam naj gre. Če temu ne bo tako, potem bo denar šel po svoje. Tako kot gre verjetno danes pri večini, ko takoj, ko prejmejo plačo, le-ta odide za plačilo položnic, nujnih obveznosti in za nakupe, ki morda niti niso tako nujni. Prevzeti nadzor je bilo pred leti veliko težje izvedljivo, kot je danes. Danes nam namreč že banke omogočajo celosten pregled nad našo porabo in nam hkrati omogočajo določitev okvirov, s katerimi gremo lahko proti svojim ciljem. Torej, izgovori, da nimamo časa ali da ne vemo, kako se tega lotiti, odpadejo. Danes lahko prevzamemo nadzor in gremo v akcijo! Boste videle, po statistiki naj bi kar 20 odstotkov svojih prihodkov porabili za stvari, ki nam ne prinašajo zadovoljstva. Ne verjamete? Preverite pri sebi − za zadnji mesec ali dva pa boste videle, če je bilo res vse vredno nakupa.

Znebite se limitov in kartic

Vem, to je za nas ženske nekaj najtežjega … Predvsem reči zbogom karticam, našim zaveznicam. A s tem, ko boste izbrale kartico, ki ni kreditna (ima torej oznako Debit) in bo po možnosti še brezplačna, boste poleg vseh stroškov, ki jih danes plačujete (vodenje računa, transakcij, dvig na bankomatu, posebej naročnina za kreditno kartico), na letni ravni prihranili mimogrede dvesto evrov ali več. Pri čemer vam torej ne bo treba nič kaj dosti spreminjati svojih navad. Preprosto si boste olajšale svoje poslovanje in hkrati olajšale tudi svojo denarnico, ko ne bo tako polna kartic.

Vem, ko smo v limitu, nimamo ravno občutka, kako zelo drag je, pa vendar naj vam povem, da je to najdražja oblika financiranja.

Za vse tiste, ki pa ste danes v limitu, pa nujno v akcijo, da se ga znebite. Vem, ko smo v limitu, nimamo ravno občutka, kako zelo drag je, pa vendar naj vam povem, da je to najdražja oblika financiranja. Ja, tako drag je, da je celo bolje najeti kredit. No, da zdaj ne boste hitele najemati kredita in se po možnosti še dodatno zadolžile (hitro dobimo apetit, ko ne bi poplačevali le limita, ampak bi še nekaj zraven …). Počasi. Korak za korakom, saj vas lahko nove napake še več stanejo.

Nastavite si “auto pilota”, ki vam bo pomagal napolniti t.i. likvidnostno vrečo ali vrečo za hude čase

Če kdaj, je takrat, ko nam gre dobro, čas, da napolnimo vrečo, ki nam služi za tiste malo manj prijetne čase. Kakšni ti časi so, smo lahko zelo dobro okusile v zadnjih mesecih, in marsikatera jih žal okuša še danes. Pa vendar je treba pogledati z drugega zornega kota − kaj lahko danes spremenimo, da nam bo v prihodnosti bolje? To, da si napolnimo likvidnostno vrečo, je gotovo eden prvih korakov. Ta korak bi moral biti pred našimi dolgoročnimi varčevanji, pred najemanjem posojil itn.

Sicer nam je v večini to precej tuje, a verjamem, da se bo tudi v Sloveniji ta kultura kaj kmalu spremenila. Na svojem računu si torej ustvarite trajnik v višini zneska, ki ga po vašem mnenju ta trenutek lahko daste na stran. Idealno bi bilo najmanj deset odstotkov vaših prihodkov, a če bi bilo ta trenutek to za vas preveč, znesek ustrezno prilagodite. Bolj kot sama višina je pomembno, da začnete spreminjati svoje navade in ne čakate na konec meseca, če bo kaj ostalo … Boste videle, takoj bo drugačen občutek, ko boste vedele, da ste sposobne izboljšati svoje finančno stanje. Ja, ve to zmorete!

Na svojem računu si torej ustvarite trajnik v višini zneska, ki ga po vašem mnenju ta trenutek lahko daste na stran.

Ozrite se naokoli in optimizirajte stroške

Zelo pogosto vidim, kako smo vajeni nekaj plačevati, pri čemer že nekaj let nismo preverili, kako je kaj pri konkurenci … Plačilo stroškov elektrike, plina, telefona, interneta …. To vse preprosto kar sprejemamo, tako kot je, in si ne vzamemo časa, da bi bodisi znižali ceno obstoječega paketa (ker so danes te veliko nižje kot so bile pred leti) bodisi zamenjali dobavitelja, če nam obstoječi ne bo šel naproti. Ne sme nam biti namreč vseeno in ravno s tem odnosom pokažemo, kako (ne)mar nam je za naš denar. Torej, obstoječe pogodbe na plan in dobrodošla raziskava trga … Ne bi vam smelo vzeti veliko časa. Razlike, ki jih boste lahko dosegli, vam spet prinesejo novih dvesto evrov ali več.

Z listkom v trgovino

Ta recept je res zimzelen in je recept naših prababic, babic. Sicer vse vemo, kako pomembno je iti v trgovino pripravljen, kar pomeni, da gremo z listkom (danes je lahko digitalen), a kaj, ko ga pozabimo napisati, ga preprosto nismo vajene, imamo vse v glavi (no, tako mislimo), gremo v trgovino takrat, ko gremo mimo nje, nam kaj zmanjka … 

Verjele ali ne, kategorija hrana je tista, ki nam na letni ravni navadno »odnese« največ nepotrebnega denarja. Zakaj je temu tako? Ker v trgovini kupujemo glede na to, ali smo lačni/nismo lačni, smo dobre/manj dobre volje, smo sami/z otroki … To vse kaj hitro poveča račun za 20, 30 odstotkov ali več … Ja, kdo bi si mislil. Sama pri strankah vidim tukaj ogromno rezerv. Pa ne tistih, ko bi družina zdaj pa morala stradati, temveč tistih, ko teh sprememb sploh ne bi zaznali, čer bi bili organizirani, bi vedeli ,kaj in zakaj kupujejo, kakšen bo npr. jedilnik za prihodnji teden itn.

Verjele ali ne, kategorija hrana je tista, ki nam na letni ravni navadno »odnese« največ nepotrebnega denarja.

In v trgovini ne gre samo za velike prihranke denarja (teh je na letni ravni kaj hitro tisoč evrov in več), gre tudi za velike prihranke časa. Zato od danes naprej poizkusite iti v trgovino največ enkrat tedensko (nekaterim uspe celo manj pogosto) in pa pripravljeni − s seznamom. Boste videle, kako mirne boste in zadovoljne, saj kot prvo − ne boste zapravile toliko kot ste bile do danes vajene, in kot drugo − boste videle, da se imate lahko pod nadzorom. 

Znebite se stvari, ki jih ne potrebujete in vam ne prinašajo zadovoljstva

Gotovo imate tudi ve doma kakšno stvar, ki jo gledate že več let in še kar čakate na dan, ko jo boste morda uporabile. No, največkrat se zgodi, da s tem ne bo nič in da stvar le izgublja vrednost. Poleg tega pa vam zavzema prostor, ki bi vam še kako prišel prav. V takšnem primeru hitro oblikujte brezplačen oglas in stvar poskusite unovčiti. Nemalo ljudi na ta način na letni ravni pride bodisi do zneska, ki ga potem nameni za dopust, ali pa zneska, s katerim si polni likvidnostno vrečo (tisto za brezskrbno prihodnost). Preverite, na katerem od spletnih portalov, in videle boste, kaj vse ljudje prodajajo … Marsikaj. Izkoristite to!

Na dopust le s privarčevanim denarjem

Verjele ali ne, marsikdo gre na dopust, ki ga potem plača v osmih, desetih, dvanajstih obrokih, in to je tisto, česar res NIKOLI ne priporočam, in to iz enega preprostega razloga. Ker je vrnitev z dopusta potem toliko bolj boleča. Predstavljajte si, da morate po vrniti z dopusta, kjer ste se imeli sicer super in fino, potem plačevati sto, dvesto evrov mesečno vse do prihodnjega dopusta. Kaj mislite, koliko časa boste imeli lepe spomine na dopust? Morda dan ali dva oz. najdlje do dneva, ko vam bodo trgali prvi obrok. Potem se bo spet začelo tisto staro življenje, ki ga v resnici ne marate. Poleg tega je ta dopust na koncu veliko dražji od tistega, na katerega bi se odpravili s privarčevanim denarjem. Ne verjamete? Preverite pri ponudniku in boste videli, kakšno moč ima denar.

Znebite se vseh preostalih manjših obrokov

Trgovci me tukaj sicer ne bodo podprli, pa vendar nam obroki samo škodujejo. Škodujejo naši finančni sliki, našemu standardu in nam nenazadnje povzročajo finančni stres. Odplačevanje telefona, bele tehnike, zavarovanja za avto in mnogo drugi stvari nam močno zajeda naš proračun, nam onemogoča svobodo in nas veliko več stane kot bi nas, če bi si vse te nakupe privoščili takrat, ko bi za ta namen privarčevali denar. Res je, da teh stvari ne moremo potem kupiti tukaj in zdaj, a je občutek svobode neprimerljiv s tistim, ko nam enkrat mesečno odtegnejo vse obveznosti in nam kar nenadoma ne ostane več kaj dosti. Če ste ujete v to past, si naredite načrt, kako se iz nje izviti. 

Danes ste lahko spoznale nekaj osnovnih nasvetov, kako lahko prihranite, ne da bi ob tem trpele. Gre za nasvete, ki so večini poznani, a kaj ko jih je tako težko potem spraviti v prakso.

No, prepričana sem, da za vas to ne bo težava in da ve to zmorete. Konec koncev sodite med nepremagljive, ki bodo vse to sprejele kot velik IZZIV Drži? : )

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam