HYUNDAI SLOVENIJA

Kako si kaj zadovoljna s svojo Kono?

Resnično ne vem, če bi se morala odločati za življenje brez avtomobila ali brez telefona, ne vem, kaj bi izbrala.

Oboje je v zadnjem času postalo moje nepogrešljivo orodje za delo, čeprav bi telefon vsake toliko časa najraje zakopala nekaj metrov pod zemljo in nanj pozabila. 🙂 Včasih se res zamislim nad tem, kako smo kar naenkrat postale sužnje vseh modernih pripomočkov, nepogrešljiv pa je seveda tudi avto. Z Rebeko se velikokrat pohecava, da sva taksi mami. Pa verjetno še zdaleč ne edini.

Moja Nepremagljiva Kona je hkrati moje prevozno sredstvo, po potrebi pisarna, prtljažnik je pa tako in tako “svaštarnica”, kot se rada pošalim. Zadnje dni mi recimo služi kot priročno mini skladišče za našo Nepremagljivo kuhinjo. Ker sem z avtomobilom tako veliko naokoli, je logično, da me velikokrat tudi vprašajo, kako sem zadovoljna z avtom, kaj mi je pri njem najbolj všeč, kako se vozi, kaj pomeni, da je hibrid … Zato sem v enem članku strnila vse odgovore in upam, da bo tisti, ki se odloča za menjavo avtomobila, kaj v pomoč. Pisale smo pa tudi že o razliki med hibridom in priključnim hibridom. Ne vem, kako ve gledate na to, ampak meni sta videz in barva avta pomembna in pri Koni je super to, da lahko sestavljaš njen zunanji videz. Moja je črne barve, sta mi pa recimo blazno všeč še barvi z imenom Dive in Jeju (modra) in Galactig grey (posebna siva barva, ki je po mojem mnenju zelo elegantna).

Torej, katere funkcije meni v Hyundai Koni hybrid lajšajo vožnjo in lahko bi rekla, da tudi vsakdanje življenje?

Je varčen avto, zasluga gre tudi temu, da je Hybrid

Ker se ogromno vozim po mestu, je to, da je Kona hibrid zame top, saj kar privarčujem, nekje v grobem sem izračunala, da pri bencinu prihranim zagotovo 10 do 20 % odstotkov denarja, ki sem ga za gorivo porabila s prejšnjim avtomobilom, ki je imel samo bencinski motor. Večino časa po mestu vozim v električnem načinu, tako da je pri mestni vožnji povprečna poraba nekje 4,5-5 litrov bencina na 100 kilometrov. 

Hybrid je zagotovo dobra odločitev, sploh, če se veliko vozite po mestu.

Opozorilo, da je avto pred menoj speljal in ostala opozorila

Včasih se zgodi, da stojiš v koloni na semaforju in se kam zagledaš pa ne opaziš, da je avto pred teboj speljal. Da se izognete trobljenju voznikov za nami (v Ljubljani je to skorajda neizogibno :)), ima Kona eno krasno funkcijo, ki se imenuje LVDA in opozarja, da se je vozilo pred nami ponovno začelo premikati. Potem ima tudi sistem, ki samodejno sproži zavore, če zazna nevarnost, na katero vozniku ne uspe pravočasno odreagirati. Ta funkcija je pri mestni vožnji, ko se nemalokrat zgodi, da avto pred nami pred križiščem ali prehodom za pešce, nenadoma zavira in takrat se vključi ta funkija. Priznam, da sem se prvič malo prestrašila, ker res močno zavira in zraven še opozarja tudi z zvokom. Nova Kona je na voljo tudi s sistemom eCall, ki v primeru sprožitve zračnih blazin samodejno aktivira interventne službe, voznik pa na pomoč lahko pokliče tudi s pritiskom na gumb sistema. Ima pa tudi opozorilnik na prisotnost potnikov zadaj (ROA).

Aplikacija, ki pomaga najti avto

Kono s pomočjo sistema Bluelink lahko upravljaš glasovno ali pa s telefonom (ne glede na to, ali je iPhone ali pa kateri od androidov). Ta aplikacija najbolj prav pride takrat, ko iščeš svoj avto. Priznam, da se mi je že večkrat zgodilo, da sem v kakšni večji garažni hiši parkirala in po končanih nakupih ugotovila, da sem pozabila, kjer sem pustila avto. In sem s polnimi rokami dobesedno “lutala” po nadstropjih, ha ha. S to aplikacijo, ki deluje nekje v radiju dobrega kilometra in ti na zemljevidu označi natančno lokacijo. 

Gretje sedežev in volana

V bistvu bi moralo gretje sedežev in volana biti na vrhu seznama. Ker sploh ne vem, kako sem lahko kdajkoli živela brez tega. Kljub temu da imam avto v garaži, so sedeži in volan pozimi za moj okus čisto preveč mrzli. Funkcija gretja je za oba prednja sedeža. Zelo hitro se ogrejejo, prav tako volan.

Kamera zadaj za parkiranje

Malo je trajalo, da sem se je navadila in se naučila parkirati s pomočjo vzvratne kamere. Pri vzvratnem parkiranju te vodijo črte na ekranu, ki ti nakažejo smer, kako obračati volan, da parkiraš kar najbolj elegantno. Kamera zelo dobro zajame tudi oba bočna dela avta, tako da lahko hitro opaziš pešca ali drug avto, ki se približuje od zadaj. Zelo pride prav tudi na nabitih parkiriščih, če parkiraš s prednjim delom avta naprej in lezeš vzvratno ven.  

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam