Kdaj poleti zalivati rastline in kako pogosto

To, da rastline zalivate ob pravem času dneva, je enako pomembno kot to, da poskrbite za zadostno količino vode.

To še posebej velja poleti, saj se takrat temperature dvignejo na najvišjo raven v letu. Odkrijte, kateri je najboljši čas dneva za zalivanje zunanjih rastlin poleti. Voda je za rast rastlin nujen dejavnik. Pomembno je, da rastlinam na vrtu zagotovite potrebno količino vode, preden nastopi dnevna vročina.

Najboljši čas za zalivanje zunanjih rastlin poleti

Najboljši čas za zalivanje zunanjih rastlin poleti je nedvomno jutro. Idealno je, če rastline zalivate zgodaj zjutraj, v nekaj urah po sončnem vzhodu. Jutranje razmere so namreč običajno primerne za to, da imajo rastline od zalivanja največjo korist. Z zalivanjem rastlin ob tem času dneva poskrbite, da imajo rastline dostop do potrebne vlage, preden so izpostavljene opoldanskemu soncu. Preden vročina sonca izhlapi vodo, bodo imele rastline dovolj časa, da jo vpijejo. Hkrati pa ne bodo mokre dovolj dolgo, da bi se razvile rastlinske glive ali koreninska gniloba.

Glavni razlogi za izogibanje popoldanskemu zalivanju

Popoldne je najslabši čas za zalivanje rastlin poleti. To je zato, ker je popoldne sonce na višku in tudi temperatura je takrat najvišja. Ko zalivate rastline v takšnih razmerah, jih lahko zaradi vpliva žgočega sonca na kapljice vode zlahka opeče. Poleg tega rastline, ki jih zalivamo popoldne, običajno ne morejo sprejeti dovolj vlage iz vode, preden ta izhlapi zaradi sončne vročine.

Tudi večerno zalivanje ni idealno

Večerno zalivanje je boljše od popoldanskega, vendar ni idealno. Če zalivate v večernih urah, se rastline verjetno ne bodo mogle posušiti, preden pade tema. Če vlaga ostane na rastlinah čez noč, lahko spodbudi rast glivic in gnitje korenin ter povzroči povečan obisk žuželk. Ti dejavniki lahko negativno vplivajo na zdravje rastlin, kar vodi v zmanjšano produktivnost ali celo smrt. Če morate zalivati zvečer, to storite čim prej, da bodo imele rastline čim več dnevne svetlobe za sušenje, preden se popolnoma zmrači.

Rastline v zemlji v primerjavi z rastlinami v posodah

Rastline v posodah je običajno treba zalivati pogosteje kot rastline v zemlji, vendar jih je še vedno najbolje zalivati v jutranjih urah. Če se vam zdi, da so vaše lončnice včasih tako izsušene, da jih je treba v najbolj vročih in suhih poletnih dneh zalivati večkrat, to storite zjutraj in ponovno takoj, ko se temperatura v zgodnjih večernih urah začne ohlajati. To je bolje, kot če bi z drugim zalivanjem čakali proti mraku.

Če kdaj zjutraj pozabite ali ste preveč zaposleni, da bi zalivali rastline, jih lahko zalivate ponoči. Vendar to ne sme biti običajen čas zalivanja. Jutro je pravi čas za zalivanje rastlin, vendar ne smete pozabiti, da vse rastline ne potrebujejo vsakodnevnega zalivanja. Nekatere rastline so zelo žejne, druge pa so bolj odporne na sušo. Pogostost zalivanja za vsako rastlino na vrtu izberite glede na njene individualne potrebe. Če imate namakalni sistem, ga nastavite na časovnik za zgodnje jutranje zalivanje. Če rastline zalivate ročno, se navadite, da ob jutranji kavi uživate, medtem ko se z zalivalno cevjo ali posodo sprehajate po vrtu. Tako boste vi in vaše rastline vsak dan začeli pozitivno. 

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam