Lahka zelenjavna lazanja

Ko gre za glavne jedi, se zdi, da v ponudbi prevladujejo pečenke z mesom, ko gre za vikend, ali morda ribe, ko je poletje oziroma za nekoga, ki se prehranjuje bolj rastlinsko.

Se vam kdaj zdi, da potem pa ni več veliko možnosti. Na koncu vam ostane le solata in priloga. In čeprav s tem ni nič narobe (navsezadnje so lahko priloge najboljši del!), je včasih lepo imeti tudi vegetarijancem prijazno možnost glavne jedi. Včasih pa nam meso enostavno ne diši.

Takrat pride na vrsto ta recept. To je vegetarijanska lazanja, ki vas bo navdušila, tudi če jeste meso. Narejena je iz treh vrst zelenjave, vključno z blitvo, masleno bučko in bukovimi ostrigarji, in je polna okusa. In če niste ljubitelj blitve ali ostrigarjev, lahko namesto njih uporabite katerokoli zelenjavo in gobe – vse se bo obneslo.

Lazanja iz maslene bučke, bukovih ostrigarjev in blitve

Sestavine:

Za omako iz maslenih bučk:

  • ¼ skodelice olivnega olja 
  • 1 čebula, narezana na kocke
  • Sol
  • Srednje velika maslena bučka, olupljena

Za lazanjo:

  • ¼ skodelice oljčnega olja
  • 300 g bukovih ostrigarjev, grobo sesekljanih
  • 1 manjša čebula, sesekljana
  • Sol
  • 400 g blitve, grobo sesekljane
  • ¼ litra omake iz maslenih bučk 
  • 12 listov rezancev za lazanjo brez kuhanja
  • 1 skodelica naribanega parmezana
  • 2 skodelici polnomastne mocarele, narezane na majhne koščke
  • Nasvet:

Če želite, da je jed veganska, uporabite veganski parmezan in mocarelo namesto tradicionalnega parmezana in mocarele. Če želite, da je to brez glutena, uporabite rezance za lazanjo brez glutena. Vse sestavine lahko poljubno zamenjate za tiste, ki jih imate najraje.

Postopek je precej enostaven, kajti pri lazanji zlagamo plasti eno na drugo. Masleno bučko prepražite na čebuli in olivnem olju, da se zmehča. Posolite in zmešajte s paličnim mešalnikom, da dobite teksturo omake. Gobe in blitvo ravno tako prepražite, da blitva in gobe dajo vodo. Nato zlagate plasti. Vse je odvisno od velikosti vašega pekača. Najprej položite rezance za lazanjo, dodate zelenjavo, mocarelo in omako, nadaljujete z naslednjo plastjo. Pazite, da mocarela ni premokra. Povrhu naložite nekaj mocarele in potresite parmezan. Pecite na 200 stopinjah približno 20 do 30 minut, da se sestavine lepo povežejo in postanejo hrustljave. 

Pa dober tek!

Komentirajte

Vsak petek našim bralkam, ki so prijavljene v novičke Nepremagljive, pripravimo ekskluzivno vsebino, ki jo prejmejo izključno samo prijavljene bralke, na svoj email naslov. 

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam