Tri ideje za nizkokalorični zajtrk, kosilo in večerjo

Vstopili smo v novo leto in večina se nas srečuje s takšnimi ali drugačnimi zaobljubami. Številne se navezujejo na bolj zdrav način življenja – sem sodi vse od bolj pogostega gibanja pa do uvedbe zdrave prehrane in jedilnikov, ki vsebujejo zdrava in manj kalorična živila.

Za pripravo takšnih jedi ne potrebujemo ogromno novih in dragih sestavin, ampak lahko z nekaj iznajdljivosti in z različnimi kombinacijami v kuhinji že z nekaj preprostimi sestavinami pričaramo pravo zakladnico zdravih receptov. 

Zajtrk s proseno kašo

This image has an empty alt attribute; its file name is zajtrk-s-proseno-kaso-1024x818.jpg

Sestavine za 2 osebi:

Priprava:

Proseno kašo skuhamo v mleku. Kuhamo jo tako dolgo, da popije vso mleko (približno 20–30 min). Ko je skuhana, jo malenkost ohladimo, nato pa dodamo še žličko kakava, žličko kokosa in žličko medu. Vse skupaj dobro premešamo in povrhu potrosimo maline ter kokos. 

Kosilo: Riž brez ogljikovih hidratov s kozicami

This image has an empty alt attribute; its file name is riz-brez-oh-s-kozicami-1024x768.jpg

Sestavine za 2 osebi: 

  • 250 g svežih očiščenih kozic brez repkov
  • 150 g brokolija
  • 1 manjši korenček
  • 1 manjša čebula 
  • 1 strok česna 
  • 1 večji olupljen paradižnik
  • 2 paketa riža brez ogljikovih hidratov Malinca
  • olje, sol, poper, peteršilj

Priprava:

Kozice najprej speremo in malo prepražimo na vroči ponvi. Nato jih stresemo v drugo posodo. Potem nasekljamo čebulo in česen. Čebulo pražimo tako dolgo, da postekleni. Pred koncem praženja dodamo še česen. Nato dodamo narezan olupljen paradižnik. Najprej ga malo popražimo, nato pa na zmanjšanem ognju prekuhamo, da spusti vodo.


Medtem olupimo in narežemo korenček in brokoli ter ju dodamo k paradižniku. Kuhamo še 10 minut. Na koncu dodamo prepražene kozice, začimbe in nasekljan peteršilj.


Riž skuhamo tako, da zavremo in osolimo vodo, dodamo riž brez ogljikovih hidratov in ga tri minute kuhamo. Ko je riž kuhan, ga dodamo v ponev s pripravljeno omako in dobro premešamo.

Večerja: Mešana solata s piščancem

This image has an empty alt attribute; its file name is solata-s-piscancem-1-1014x1024.jpg

Sestavine za 2 osebi:

  • motovilec 
  • 12 češnjevih paradižnikov  
  • 1 paprika 
  • ½ kumare  
  • 1 trdo kuhano jajce 
  • 2 žlici semen (sezamova in/ali sončnična
  • 300 g piščančjega mesa
  • ščepec kurkume Malinca
  • ščepec popra
  • 1 žlička soli
  • 3 žlice olivnega olja  


Jogurtov preliv:

  • 6 žlic navadnega jogurta
  • ščepec soli
  • ščepec popra
  • ščepec origana
  • sok polovice limone 

Priprava: 

Piščanca narežemo na manjše koščke in ga začinimo s soljo, poprom, kurkumo in 1 žlico olivnega olja. Meso dobro premešamo oz. pregnetemo, da se začimbe vpijejo. Nato ga spečemo na preostalih 2 žlicah olivnega olja.

V mrzlo vodo damo kuhati jajce. Ko zavre, kuhamo še 10 minut. Ohladimo in narežemo na 4 dele. Operemo motovilec, prepolovimo češnjev paradižnik, papriko narežemo na trakce in kumaro na kolobarje. Zmešamo vse sestavine in prelijemo z jogurtovim prelivom. Vse sestavine za preliv pred tem preprosto zmešamo in preliv je nared. Na vrh dodamo jajce in pečenega piščanca.

Komentirajte

Vsak petek našim bralkam, ki so prijavljene v novičke Nepremagljive, pripravimo ekskluzivno vsebino, ki jo prejmejo izključno samo prijavljene bralke, na svoj email naslov. 

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

Pomlada prinaša barve. Tudi ko gre za ličenje! 

V petek vas bo v nabiralnikih čakala knjižica, ki jo je pripravila Romina Regvat
V njej pa je opisala 10 najbolj vročih trendov ličenja za tople mesece.

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam